VIII. licitacija barikov kleti Vinakoper – rekordnih 7.515.000 SIT za dobrodelne namene

Koper, 4.12.2006 – Na vsakoletni dobrodelni prireditvi koprske kleti, licitaciji barikov Vinakoper, ki se je letos odvijala že osmič zapovrstjo, so v sodelovanju z dobrimi kupci za Pediatrični oddelek Splošne bolnišnice Izola zbrali 7.515.000 sit, kar je največ doslej.
Prvo licitacijo barikov je koprska klet organizirala leta 1999, ko je na dražbo postavila vino prejšnjega letnika. Tako je bilo tudi letos, ko so se kupci lahko potegovali za 12 barik sodčkov z vinom letnika 2005 (malvazija, refošk, shiraz, merlot in cabernet sauvignon), glavni enolog kleti Iztok Klenar pa je zanimanje dražiteljev pritegnil še s trinajstim vzorcem presenečenja, s shirazem letnika 2006, ki je dodobra razživel zaključek dražbe.

Zadnji vzorec presenečenja je dosegel tudi rekordni znesek za liter vina, ki je letos znašal 8.000,00 sit, zagotovil pa si ga je Franc Jezeršek iz Hiše kulinarike Jezeršek. Za izbrana vina se je letos potegovalo 16 dražiteljev.
Na degustaciji, ki je napovedovala licitacijo, so obiskovalci pod strokovnim vodstvom glavnega enologa kleti Iztoka Klenarja poskusili vseh 13 vzorcev vin, različnih sort in leg. Licitacijo je vodil Mitja Meršol, ki je uspešno nagovarjal dražitelje k dvigovanju cene. Največ zanimanja so dražitelji pokazali za 13 vzorec – vzorec presenečenja, ki je, kot že rečeno, dosegel rekordno ceno za liter vina. Sicer je izklicna cena za liter vina znašala 2.400 sit

Vsakoletna licitacija barikov koprske kleti ima tudi pomembno dobrodelno značilnost. Vsak tolar, ki je zlicitiran nad izklicno ceno 2.400,00 sit, je podarjen v dobrodelne namene in sicer Pediatričnemu oddelku Splošne bolnišnice Izola. Do letos je bilo tako na licitacijah zbranih že 18 mio sit. Z današnjo dražbo pa bo ta znesek višji še za 7.515.000 sit. Dr. Irena Cetin Lovšin, predstojnica Pediatričnega oddelka SBI, je ob tej priložnosti napovedala, da bodo zbrana sredstva najverjetneje namenili nakupu novega ultrazvočnega aparata za otroke.

Spletna stran Vinakoper http://www.vinakoper.si