Na Vinogradništvu Družine Kos so opravili 3. Erazmovo trgatev

VINSKI DESERT PRI BIVŠI SLOVENSKI VINSKI KRALJICI
Trgatve se je, kljub deževnem vremenu udeležilo veliko gostov, med katerimi tudi nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan s soprogo Štefko.

Včeraj je v jeruzalemskih goricah, prav v Pavlovskem Vrhu potekala zanimiva trgatev šipona, kajti pri Vinogradništvu Kos so pripravili tradicionalno, 3. Erazmovo trgatev, katero so poimenovali po sinu Erazmu, ki praznuje 3. rojstni dan.

Vsekakor vse skupaj ne bi bilo toliko odmevno, če ne bi šlo za trgatev pri nekdanji slovenski vinski kraljici Tjaši Koroša, ki se sedaj piše Kos, kjer so se za omenjeno posebno “Erazmovo trgatev” odločili po rojstvu prvega sinka. Danes imata Tjaša in Mitja Kos še dobra tri meseca staro hčerko Veroniko, in mogoče bo že oktobra letos, ko bo Veronika praznovala tretji rojstni dan, pri Kosovih nas Pavlovskem Vrhu potekala tudi “Veronikina trgatev”. In gotovo bo tudi takrat v kleti teklo enkratno vino, kot je to primer z vsemi Kosovimi vin normalne in vseh predikatnih ter posebnih trgatev.

Tokrat, za “deževno”, 3. Erazmovo trgatev je mladi gospodar Mitja, že konec prejšnjega tedna poskrbel, da so bile vse trte pravočasno pokrite in jih deževno vreme ni opralo.

Zato tudi ne preseneča, da so po trgatvi po dežju, izpod posebnega polivinilskega pokrova, katere sta se med številnimi gosti, udeležila tudi zakonca Milan in Štefka Kučan, ugotovili da gre za nadnaravno visko stopnjo sladkobe, kajti izmerili so, da šipon iz katerega bo nastalo “Erazmovo vino 2006”, meri kar okoli 190 oekslov sladkorja. To je približno 50 odstotkov sladkorja v pravem vinskem desertku.

Omeniti tudi kaže, da se je nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan, s soprogo Štefko proti Pavlovskem Vrhu odpravil, potem ko je na bližnjem Kogu obiskal legedno slovenskih vinarjev in vinogradnikov Stanka Čurina.

Kje je sploh Vinogradništvo Kos?
Na obrobju Ljutomersko – Ormoškega vinorodnega okoliša, kjer so okrog in okrog Noetovi vrtovi, se na Pavlovskem Vrhu razprostirajo tudi Kosovi vinogradi. Že od leta 1986. Vsega 1200 trsov je bilo takrat, pa še to le šipona. Pravi začetek našega vinogradništva pa sega v leto 1968, ko so imeli vinograd v Zgornji Koreni v Srednje Slovenskih goricah.

Danes obdelujejo pet hektarjev vinogradov na Pavlovskem Vrhu, kjer uspevajo naslednje sorte, ki so za to območje priporočene ali dovoljene: šipon, laški rizling, kerner, chardonnay, rizvanec, sivi pinot, sauvignon, rumeni muškat, ranina in modri pinot. “Naravne danosti, pridne roke in izkušnje nam omogočajo, da lahko pridelujemo izvrstna vrhunska vina normalnih trgatev, pa tudi predikatov. Tako smo zelo ponosni na vina poznih trgatev, izborov in tudi suhih jagodnih izborov, ki bogatijo našo klet. Ena izmed sort, po kateri nas ljubitelji žlahtne kapljice dobro poznajo, je kerner. Zato smo ponosni, da je vino Vinske kraljice Slovenije za leto 2002, Tjaše Koroša, vrhunsko polsladko vino kerner, letnik 2000, pozna trgatev, donegovano prav v naši kleti na Pavlovskem Vrhu. Vino Vinske kraljice Slovenije za leto 2002 je naša posebna blagovna znamka, zato vsako leto poskrbimo za novo polnitev sorte kerner. Januarja 2005 smo prvič pripravili zimsko trgatev in to s posebnim namenom: Erazmov rojstni dan. Neobremenjeni zaradi stopnje predikata grozdje zdaj vsako leto trgamo 22. januarja, vendar ne vedno iste sorte. Vino prve trgatve je sladko vrhunsko vino chardonnay, letnik 2004, suhi jagodni izbor in to je rojstvo še ene posebne blagovne znamke v naši kleti, to je Erazmovo vino”, pravi gospodar in Erazmov oče, Mitja Kos.

Da pa so njihova vina res vrhunska, dokazujejo priznanja in medalje, s katerimi so že oplemenitena. Vina so že dali na številna ocenjevanja, kjer so posegli po najvišjih ocenah. “Leta 2004 smo se prvič udeležili mednarodnega ocenjevanja kakovosti vina v Splitu, kjer je naš polsuhi šipon, letnik 2002, normalna trgatev, dobil veliko zlato medaljo, kar je izjemen dosežek. Prav tej sorti dajemo velik pomen, saj je avtohtona sorta in daje izvrstno kvaliteto, če le pravilno neguješ trto v vinogradu, zatem pa še vino v kleti. Zdaj vsako leto sodelujemo na omenjenem ocenjevanju in vedno posežemo po visokih odličjih. Tudi na ocenjevanju Prereza letnika vinorodne dežele Podravje sodelujemo vsako leto. Sivi pinot, letnik 2005, normalna trgatev, je prvak Podravja v svoji kategoriji, ostala vina letnika 2005 pa so tudi v samem vrhu ocenjenih vin v svojih kategorijah”, dodaja Mitja, njegova soproga in nekdanja vinska kraljica Slovenije pa: “V vinu se skriva milina bregov in vetrov, sonce in svetloba, hkrati tudi trpeča roka, pa znoj in skrbi, vsekakor še strah. Prav zato si vsako vino zasluži priložnost, da mu naklonimo pozornost. Dovolimo mu, da nas očara. V njegovi družbi se namreč čas ustavi, ko nam ponuja vse to in še marsikaj… Zapomnimo si to”.

Besedilo Oste Bakal