Šestdesetletnica Vinakoper

Vinakoper v znamenju svetovno priznane vrhunske kakovosti.
Koprska klet Vinakoper d.o.o. bo v letošnjem letu obeležila 60-letnico svojega obstoja. V dolgoletni zgodovini se je podjetje večkrat preoblikovalo, največji korak in spremembo pa predstavlja zagotovo dvig kakovosti vin, ki jih v kleti pridelujejo in uveljavitev nekaterih blagovnih znamk.
Na različnih domačih in mednarodnih ocenjevanjih je v preteklem letu koprska klet prejela več kot 30 odličij.

Zadnji uspeh za koprsko klet prihaja iz Združenih držav Amerike, natančneje iz najprestižnejše strokovne revije za vinarstvo Wine Spectator, ki vsako leto objavi ťnakupovalni vodičŤ vinskih uspešnic. Koprska vina so uvrstili na seznam ťpametnih nakupovŤ iz sveta. Vino Plemenito belo Capris letnika 2000 si je prislužilo kar 91 točk in je bilo tako v kategoriji suha vina najbolje ocenjeno slovensko vino. Ocena izraža mnenje komisije, da gre za izstopajoče vino, z izrednim značajem in stilom. Na omenjeni seznam se je uvrstila tudi avtohtona istrska sorta malvazija in sicer vino Malvazija Capris 2004, ki so jo s 87-imi točkami ocenili kot zelo dobro vino s posebnimi značilnostmi.

Poleg uspehov na domačih vinskih ocenjevanjih (Kmetijsko živilski sejem Gornja Radgona, Mednarodno ocenjevanje vin Ljubljana), je klet Vinakoper uspehe beležila še na tekmovanjih na Hrvaškem (Gast Split in Vinistra Poreč) ter na ocenjevanju Alps-Adriatic Wine Competition v Pecsu na Madžarskem (zlata medalja), v Franciji na Muscat du Monde (zlata medalja), v Veliki Britaniji na tekmovanju International Wine Challenge (bronasta medalja), na pariškem Vinalies International (srebrna medalja) ter na italijanskem Vinitalyiju v Veroni (Gran Menzione).

Iztok Klenar, glavni enolog kleti Vinakoper d.o.o.: ťPomembno je poudariti, da gre za ocenjevanja, ki potekajo pod pokroviteljstvom OIV – Organisation Internationales de la Vigne et du Vin (Mednarodna organizacija za trto in vino) ter Union Internationales des Oenologues (Mednarodnega združenja enologov), kjer veljajo zelo stroga pravila senzoričnega ocenjevanja, ki so izenačena in standardizirana po vsem svetu. Prav na takih tekmovanjih se lahko primerjamo s svetovnimi vinskimi uspešnicami, odličja pa nam uspešno dokazujejo, da za njimi ne zaostajamo, tako pri pridelavi rdečih, kot belih vin.Ť

Častitljivi jubilej bo največja slovenska klet po lastništvu vinogradov (570 hektarov lastnih vinogradov) praznovala natanko 27. februarja 2007. Na ta dan, leta 1947, je bilo namreč pri Okrožnem sodišču v Postojni registrirano podjetje VINO, veletrgovina z alkoholnimi in brezalkoholnimi pijačami d.z.o.z., z glavno kletjo v tunelih pod Belvederjem v Kopru.

Praznovanje šestih desetletij bo Vinakoper obeležilo s številnimi prireditvami, med katerimi bo največja zagotovo otvoritev novega prodajno-degustacijskega objekta Hiša refoška, ki se nahaja ob kleti in v kateri bo na kratko predstavljena tudi zgodovina in pomen, ki ga ima vinarstvo in vinogradništvo v Slovenski Istri.

Seznam prejetih odličij v letu 2006

Wine Spectator 91 točk
Capris Plemenito belo 2000

2. Alps-Adriatic Wine Comp., Pecs Zlata medalja
Capod Istria Cabernet Sauvignon 2002

Muscats du monde Zlata medalja:
Sladki muškat 2005

Vino Slovenija, Gornja Radgona Zlata medalja:
Capris Plemenito rdeče 2002
Capris Merlot 2003
Capris Cabernet-Shiraz 2002
Capo d Istria Cabernet Sauvignon 2002
Cabernet Sauvignon 2003
Merlot 2003
Sladki muškat 2005
Chardonnay izbor 2000
Srebrna medalja:
Capris Refošk 2005
Capris Millenium

52. Medn. ocenjevanje vin, Ljubljana Slovenski prvak sorte:
Cabernet Sauvignon 2003
Zlate medalje:
Cabernet Sauvignon 2003
Sladki muškat 2005
Srebrne medalje:
Merlot 2003
Capris Cabernet Sauvignon 2003
Capris Refošk 2005
Capo d Istria Cabernet Sauvignon 2002

Int. Wine Challenge, London Bronasta medalja:
Sladki muškat 2005

Vinalies Int., Paris Srebrna medalja:
Capo d Istria Cabermet Sauvignon 2002

Gast Split Zlata medalja:
Shiraz 2003
Srebrna medalja:
Capris Malvazija 2004
Sladki muškat 2005
Capo d Istria Cabernet Sauvignon 2002

Vinitaly, Verona Gran menzione:
Plemenito rdeče 2002

Vinistra, Poreč Zlata medalja:
Sladki muškat 2005
Capris Refošk 2005
Srebrna medalja:
Capris Malvazija 2004

Praznik Refoška, Marezige, 2006 Velika zlata medalja:
Sladki muškat 2005