Pri Steyerjevih so imeli „Prešernovo trgatev“, ki ni bila ledena…

NI BILA LEDENA, JE PA BILA TRGATEV SUHEGA JAGODNEGA IZBORA
Po prvih ocenah gre za izjemen pridelek z okoli 200 oekslov (okoli 50 odstotkov sladkorja)Eno izmed zimskih dejanj v vinogradih na območju Radgonsko – Kapelskih goric se je zgodilo tudi včeraj (torek, 6.2.) v vinogradu družinskega Vinogradništva Steyer v Plitvičkem Vrhu. Tam so Steyerjevi sicer načrtovali ledeno trgatev, a ker ni bilo mraza, so odločili opraviti „Prešernovo trgatev“ ob kulturnem prazniku slovenskega naroda, in so kljub vsemu v klet spravili enkraten, pravzaprav nadnaravno kakovosten pridelek. Ko so berači, po zajtrku in zdravljici z dišečim tramincem, potrgali izjemno ohranjeno grozdje z okoli 600 trsov, so lahko ugotovili, da je laški rizling, katerega so zaščitili pred ptiči in srnami, ohranil izjemno sladkobo. Stisnjeni mošt je namreč meril praktično neverjetnih nad 200 oekslov, torej okoli 50 odstotkov sladkorja. Količine sicer niso velike, a je pri Steyeru, pred kvaniteto, vedno v ospredju kakovost. Tokrat so namreč stisnili le dobrih 100 litrov vina, če pa bi iste trse potrgali že oktobra, bi ga pridelali skoraj desetkrat več, torej okoli 1000 litrov. Toda sedaj imajo izjemni vinski desert – zelo kakovosten suhi jagodni izbor, katerega bodo dalj časa šolali in trgu (predvsem za unikatna darila) ga bodo v 0,20 litrskih stekleničkah ponudili šele čez nekaj let.

Sicer pa Vinogradništvo Stayerjevih razpolaga z okoli 15 hektarjev vinogradov in kot takšni sodijo med največje in vsekakor najuspešnejše na območju Radgonsko – kapelskih goric. Vinograde sicer imajo na Plitvičkem in Aženskem Vrhu. Največ imajo sort traminec, chardonnay, laški in renski rizling ter radgonska ranina; v zadnjem času pa so ‘dosadili’ še nekaj sivega in modrega pinota, rumenega muškata in sauvignona. Najbolj ponosni so na svoj dišeči traminec, katerega kakor tudi druge sorte pridelujejo pod oznako ‘vrhunsko’, ter dišeče penine. Ob dobrih letinah, kot je bila lani pa imajo predvsem preidkatna vina, katerega polnijo v buteljke. In čeprav je njihov letni pridelek okrog 60 (lanski letniki je količinsko sicer bil nekoliko nižji) tisoč litrov vrhunske vinske kapljice, Steyerjevi so eni redkih, ki nimajo težav s prodajo svojega pridelka in tukaj jim vsekakor v največji meri pomaga predznak ťvrhunsko vinoŤ. Zato Danilo Steyer poudarja, da se bodo tudi ob širitvi lastnih vinogradov, vedno prizadevali za kakovost, ker samo kakovost bo z lahkoto našla pot do potrošnika, kajti minuli so časi, ko so vinopivci gledali samo na količine. In ob takšnem razmišljanju že v vinogradu in kleti, kjer za vse skupaj skrbi Danilov oče, ter na trgu, kjer sta v ospredju Danilo in njegova soproga Magda, potem ne preseneča, da Steyerjeva vina ne pijejo samo po Sloveniji, temveč predvsem v Skandinaviji, na Nizozemskem, v Italiji in Švici, na najbolj zahtevnih (turističnih) področjih in trgih nekdanje skupne države, predvsem v Dalmaciji, v Beogradu in Črni Gori ter še marsikje.

Oste Bakal