Vrhunsko vino prijetnega, polnega okusa, z izraeno kislino, ki daje vinu potrebno sveino. Vonj vina je sorten; spominja na limono, zeleno jabolko, cedro, grenivko, prijetno zaokroen z neno aromo vanilije in svee kruhove skorje. Okus vina je poln, z neno izraeno kislino in harmoničen. Zaključek okusa gladek, z neno noto sladkih taninov. Odhod je srednje dolg.
Tehnični podatki
Poreklo: Vinorodni okoli Gorika brda
Vinorodni kraji lege: Kozana, Vinjevik, Kojsko, Vedrijan, martno
Lega: JZ, V, J
Povrina vinogradov: 2 ha
Oblika vinogradov: terasasta
Nadmorska viina: 120 200 m
Način vzgoje: enojni Guyot
Gostota sajenja: 5000 trsov/ ha
Starost vinogradov: 10 40 let
Tip zemlje: lapor, pečenjak
Podnebje: submediteransko, meanica toplega morskega zraka in vpliva hladnih alpskih vetrov
Grozdje
Sorta: 100% Rebula avtohtona sorta Gorikih brd
Trgatev: izključno ročna
Fermentacija
70 % v inox tankih pri T= 12 – 14˚C
30 % v francoskih barrique sodčkih
Zorenje
30 % vina v novih francoskih barrique sodčkih, 6 mesecev ťsur lieŤ
70 % vina v inox tankih
Razkis: delen
Priporočilo sommelier-a (Matches Made in Haven)
Bagueri Rebula se lepo poda z osveilnimi solatami, jedmi iz belih morskih rib, morskih sadeev, rioto z zelenjavo in testeninami z zelenjavnimi omakami.
Posebej priporočamo regrat z ocvirki, rioto s pokalico, ocvrti bezgov in akacijev cvet.
Spletna stran: http://www.klet-brda.com