V ponedeljek 5. marca je na Zavodu SloVino potekalo delovno srečanje vinskih svetovalcev – sommelierjev vije druge stopnje. Komisijsko so izbirali 8 vin, ki bodo lahko sodelovala v akciji Pargelj. Popoldne pa so na Ptuju sodelovali na zanimivi delavnici o druenju vina in čokolade Strast. Pokuali so arhivska vina vse od letnika 1940 naprej, tokrat ob spremljavi temne čokolade z bučnimi semeni in bučnim oljem.

Sommelierji II. vinski svetovalci so na Zavodu za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino Pargelj vina izbirali e četrto leto zapored. V profesionalni degustacijski sobi so delali v dveh ločenih komisijah, kateri sta izbirali vina, ki se podajo k jedem iz pargljev. Izbrali so osem vin. Pri izboru je sodelovalo 33 sommelierjev z diplomo vinskega svetovalca vije druge stopnje. V spremljevalno članstvo je bilo povabljenih e sedem strokovnjakov in novinarjev.

Vina letnika 2006, ki so zadostila kriterijem za sodelovanje v akciji Pargelj 2007:
Vina, ki so prepričala zahtevno strokovno sommeliersko komisijo, bodo na voljo v posebnih polnitvah in z enotno grafično opremo steklenice. Seveda le pri vinarjih, ki bodo vina za trg tudi napolnili. Prodaja Pargelj vin se bo začela sočasno z začetkom sezone pargljev pri nas.

e tradicionalno v akciji Pargelj sodelujejo ob sommelierjih in vinarjih tudi kuharji, gostinci, pridelovalci beluev, vinoteke, institucije, ljubitelji in mediji. Tako bodo pomladne pargljeve kulinarične dobrote na kronikih naprednih gostincev zagotovo pričakale ljubitelje te kraljevske zelenjave ob spremstvu primernih vin.
V popoldanskem času so sommelierji obiskali Ptujsko klet, kjer je potekala delavnica o druenju čokolade in vina. Ptujski vinarji so navduevali z izjemnimi arhivskimi, kakor tudi z vini aktualnih letnikov. Tako so sommelierji imeli monost poizkusiti vina častitljivih letnikov 1940, 1958, 1983 in moderna vina linij Noblesse in Nobl.
Delavnica spajanja okusov arhivskih vin s čokolado je presenetila s e eno posebnostjo. Čokolada, ki je bila spremljava arhivskim vinom je bila ročno izdelana temna čokolada s praenimi bučnimi semeni in bučnim oljem. Tovrstni čokoladi, slovenski kulinarični posebnosti, so v Oljarni Kocbek nadeli ime Strast. Zanimiva in poučna vinsko čokoladna kombinacija je vinske svetovalce navduevala in jim dajala nov navdih za iskanje inovativnih gurmanskih kreacij.
Kulinarične kreacije iz beluev so inspiracija gostincem, ki e načrtujejo mesec pargljevih jedi. Gostiln in restavracij, katere s tovrstno ponudbo navduujejo svoje goste je iz leta v leto več. Naslednja atraktivna prireditev akcije Pargelj bo nedvomno kuharsko tekmovanje v pripravi jedi iz pargljev, ki ga pripravljata Zavod SloVino in strokovno Drutvo kuharjev in slačičarjev Slovenije.