Gostilna PEC, Matevž Visočnik prvi spremljevalec KUHARJA LETA 2007

5. marca se je v Hotelu Lev odvijalo tekmovanje za prestižen naslov KUHAR LETA!
Tekmovanje, na katerega so povabljeni trije najboljši gostinci, organizira Delova kulinarična akademija.
Med tokratnimi kuharskimi velikani je laskav naslov Kuhar leta osvojil Peter Patajac iz gostilnice Ruj na Krasu. Prvi spremljevalec je postal Matevž Visočnik iz priznane gostilne Pec iz Selnice pri Mariboru. Druga spremljevalka je postala Vesna Čarman, Pri Danilu, Reteče pri Škofji Loki.Matevž Visočnik – drugo uvrščeni na tekmovanju za Kuharja leta 2007

Matevž Visočnik nam je razkril nekaj podrobnosti njegovega kuharskega nastopa:
Potrebno je bilo pripraviti po lastni izbiri predjed, glavno jed in sladico. Edini pogoj je bil, da je glavna jed značilna za okoliš od koder prihajaš. Lahko pa je izpeljana po sodobnih kuharskih trendih.

Jedi je bilo potrebno pripraviti za 12 člansko komisijo in preko 200 gostov v nabito polni dvorani.

Gostilna PEC se je predstavila s:
prekajenim smučem v igri zimskih okusov, kremo pese, zdrobovim žličnikom, hrenovo peno…

Glavna jed je bila modificirana svinjska pečenka, ki pa seveda razen po okusu ni bila podobna pečenki. Pogled v prihodnost, svinjska pečenka in restan krompir. Bosta res takšna? Se je glasil naslov jedi.

Svinjska pečenka je bila prisotna edino v tankih rezinah v zloženki v obliki kvadrata. Med pečenko pa so položili sočno, kremasto ter mehko strukturo, aromatizirano z okusom pečenke. Na vrh so položili še hrustljavo svinjsko kožico (čips). Kot se za moderno pečenko spodobi. Za dekorativni element pa so poskrbeli tanki rezanci ocvrte čebule.
Restan krompir so spravili v obliko, danes tako modernega sušija. Dodatna provokacija je bila alga v katero je bil zavit krompir in pa črna kitajska gobica ki je bila dodana v omako.
Tako oblika pečenke, kot drugačna struktura mesa ter alga in kitajska gobica so nakazovali na domišljijske spremembe ki se lahko zgodijo pečenki v prihodnosti in ob uporabljanju sestavin iz drugega konca sveta je dodal Matevž Visočnik iz gostilne PEC.
"Bosta res takšna?" je vprašanje povsem na mestu.
Za sladico so ponudili tortico v obliki valjčka z bučnimi semeni in bučnim oljem.

Še namig za vse, ki bi želeli uživati in se prepustiti razvajanju ob Matevževih kuharskih vragolijah: Pravočasno rezervirajte sedeže.

**************************
Gostilna Pec – Lovro Visočnik s.p.
Sp. Selnica 1, 2352 Selnica ob Dravi
tel.: 02/ 674 03 56, fax: 02/ 674 03 57
e-mail: gostilnapec@siol.net
web page: http://www.gostilnapec.si