Dogaja v Rožmarinu

26.4. Rožmarinove vinske zgodbe: VINAKOPER

27.4. Rožmarinovi vinski izzivi: ŠPargelj vina
26.4. Rožmarinove vinske zgodbe: VINAKOPER
Vinakoper je podjetje z največ lastnimi vinogradi v državi. Vino je že v zgodovini slovenske Istre igralo pomembno vlogo.Predstavili in poskusili bomo vina:

Capris Malvazija, 2005
Z Malvazijo, ki je avtohtona sorta je podjetju uspelo združiti tradicijo in sodobnost.
Vino je zlato cekinaste barve z nežnim zelenim odtenkom. Intenzivnega vonja s karakterjem, zaznajo se sledovi akacije in tropskega sadja. Je zelo izrazitega nežnega okusa s harmonijo med svežino in eleganco.

Capris Plemenito Belo, 2004
Zvrst Malvazije, chardonnaya, sivega pinota in rumenega muškata. Vino zori v velikih hrastovih sodih.Je slamnato rumene barve z nežnimi zelenimi odtenki. V vonju zaznamo cvetje in sadje ter jasmin. Okus je saden, rahlo zaokrožen z začimbami, ki delujejo bogato.

Capo d Istria Cabernet Sauvignon, 2002
Vinakoper ima eno daljših tradicij gojenja caberneta v Sloveniji. Največ ga pridelajo na obalnih legah Debeli rtič, Purissima in Hrvatini, saj mu ustreza sveža bližina morja, na višinski legi Labor pa dobi močan karakter, ki mu da izrazit istrski pečat.
Poleg redne sortne polnitve je od letnika 1998 tudi v prestižni liniji Capo d Istria, v zvrsti s syrahom pa od letnika 1999 tudi v gastronomski liniji Capris.

Sladki refošk, 2006
Slovensko Istro imenujejo tudi dežela refoška. Posebnež sladki refošk je temne rubinaste rdeče barve. Okus in cvetica spominjata na zrele maline. Ima visoko kislino ob 40 g nepovretega sladkorja na liter. Sladki refošk je bogato ekstraktno vino. Ni močno, desertno, ampak nežno, galantno vino, ki ga ponudimo ohlajenega na 10 °C. Prileže se lahko kot aperitiv, pa tudi jedilniku, obogatenemu z močnejšimi sladicami, všeč pa mu je tudi suho sadje.

27.4. Rožmarinovi vinski izzivi: Špargelj vina
V Sommelierji višje druge stopnje so tudi letos izbirali vina k špargljevim jedem. Že tradicionalno v akciji ŠPargelj sodelujejo ob sommelierjih in vinarjjih tudi kuharji, gostinci, pridelovalci belušev, vinoteke, institucije, ljubitelji in mediji. Tako se bomo pridružili špargljevi akciji tudi Rožmarinci, ki bomo v aprilu ponujali špargljeve jedi s špargljevimi vini. V vinoteki Rožmarin se bodo predstavili vinogradniki s svojimi špargljevimi vini. Poskušali boste lahko vina iz štirih kleti

  • Zlati Grič,
  • Hiša Joannes – Protner,
  • Vina Steyer in
  • Milan Šiker.

    Rezervacije: 031 388 179

    ROŽMARIN Gosposka 8, Maribor
    02 2343 180 www.rozmarin.si