26.4. Romarinove vinske zgodbe: VINAKOPER
27.4. Romarinovi vinski izzivi: Pargelj vina
26.4. Romarinove vinske zgodbe: VINAKOPER
Vinakoper je podjetje z največ lastnimi vinogradi v dravi. Vino je e v zgodovini slovenske Istre igralo pomembno vlogo.Predstavili in poskusili bomo vina:
Capris Malvazija, 2005
Z Malvazijo, ki je avtohtona sorta je podjetju uspelo zdruiti tradicijo in sodobnost.
Vino je zlato cekinaste barve z nenim zelenim odtenkom. Intenzivnega vonja s karakterjem, zaznajo se sledovi akacije in tropskega sadja. Je zelo izrazitega nenega okusa s harmonijo med sveino in eleganco.
Capris Plemenito Belo, 2004
Zvrst Malvazije, chardonnaya, sivega pinota in rumenega mukata. Vino zori v velikih hrastovih sodih.Je slamnato rumene barve z nenimi zelenimi odtenki. V vonju zaznamo cvetje in sadje ter jasmin. Okus je saden, rahlo zaokroen z začimbami, ki delujejo bogato.
Capo d Istria Cabernet Sauvignon, 2002
Vinakoper ima eno daljih tradicij gojenja caberneta v Sloveniji. Največ ga pridelajo na obalnih legah Debeli rtič, Purissima in Hrvatini, saj mu ustreza svea bliina morja, na viinski legi Labor pa dobi močan karakter, ki mu da izrazit istrski pečat.
Poleg redne sortne polnitve je od letnika 1998 tudi v prestini liniji Capo d Istria, v zvrsti s syrahom pa od letnika 1999 tudi v gastronomski liniji Capris.
Sladki refok, 2006
Slovensko Istro imenujejo tudi deela refoka. Posebne sladki refok je temne rubinaste rdeče barve. Okus in cvetica spominjata na zrele maline. Ima visoko kislino ob 40 g nepovretega sladkorja na liter. Sladki refok je bogato ekstraktno vino. Ni močno, desertno, ampak neno, galantno vino, ki ga ponudimo ohlajenega na 10 °C. Prilee se lahko kot aperitiv, pa tudi jedilniku, obogatenemu z močnejimi sladicami, več pa mu je tudi suho sadje.
27.4. Romarinovi vinski izzivi: pargelj vina
V Sommelierji vije druge stopnje so tudi letos izbirali vina k pargljevim jedem. e tradicionalno v akciji Pargelj sodelujejo ob sommelierjih in vinarjjih tudi kuharji, gostinci, pridelovalci beluev, vinoteke, institucije, ljubitelji in mediji. Tako se bomo pridruili pargljevi akciji tudi Romarinci, ki bomo v aprilu ponujali pargljeve jedi s pargljevimi vini. V vinoteki Romarin se bodo predstavili vinogradniki s svojimi pargljevimi vini. Poskuali boste lahko vina iz tirih kleti
Rezervacije: 031 388 179
ROMARIN Gosposka 8, Maribor
02 2343 180 www.rozmarin.si