Steyer vino iz Radgonskih goric pijejo tudi na Švedskem

SKANDINAVCI SO NAVDUŠENI NAD RADGONSKIMI VINI
Lani so večinoma tržili vina višjega cenovnega razreda, ki dosegajo ceno tudi 100 in več evrov, ponudili pa bodo tudi ostala vina; Steyer je doslej v tujino prodajal le tramince, predvsem pa navdušujočo dišečo penino iz traminca, sedaj pa tudi sauvignon, Steyer Mark cuvee in ranino.
V družinskem vinogradniškem gospodarstvu ťSteyer vinoŤ iz Plitvice pri Gornji Radgoni, kjer v dobrih letnikih pridelajo nad 100.000 litrov vrhunske kapljice, so že pred leti spoznali, da uspešno delo v vinogradih ter v kleteh ne pomenijo veliko, če pridelka ne znaš ponuditi tržišču. Mladi gospodar Danilo Steyer poudarja, da „lahko v kleti imaš tudi zlato, to nič ne pomeni, če te ni na terenu, da bi ga ponudil potrošniku…“. Zato so v Steyerjevi družini neformalno ťrazdeliliŤ naloge v vinogradu, v kleti, pri računovodstvu ter v komerciali, predvsem promociji in pravi predstavitvi svojih vin. In ker potrjeno imajo pravo kvaliteto ter pristop, jim ni težko priti na nobeno tržišče. Verjamejo sicer v geslo, da se ťkvaliteta prodaja samaŤ, a so kljub temu vedno tudi sami zraven. Predvsem je zraven, pri promociji, ponudbi in prodaji ťglavaŤ družine, Danilo Steyer, ki vsekakor ne bi bil tako uspešen brez velike podpore soproge Magde, očeta Jožeta, mame Jožefe in še nekaterih, ki mu vedno stojijo ob strani. In ker lahko vsem omenjenim popolnoma zaupa, da bo doma vse narejeno kot je potrebno, potem si Danilo lahko vzame nekoliko več časa za ťobdelavo tržiščaŤ.

Zato se ťSteyer vinaŤ, poleg številnih promocij v Sloveniji, vedno uspešneje pojavljajo tudi na tujih trgih. Tako so se v zadnjih mesecih in tednih že predstavljali na številnih sejmih, kot so: Gast Split, Praga, Beograd, Merano, Novi Sad, Herceg Novi, vinski festival ťInvinoŤ ter na enem največjih strokovnih sejmov ťProweinŤ v nemškem Düsseldorfu, Feldkirchu (Avstrija), ťVinovitaŤ v Zagrebu in ťWievinumŤ na Dunaju… Poleg tega pa so lani uspeli prodreti na švedsko tržišče, preko izvoznega podjetja NJ consulting&import, iz Eskilstune, ki ga zastopa in vodi Nenad Jelisic. „Naše vino se je uspelo uvrstiti na vinsko karto v treh najboljših restavracij v Stockholmu, kjer trenutno prodajamo tri vina:Steyer Mark cuvée, dišeči traminec exclusive in Kraljevo vino dišeči traminec – ledeno vino. V bodoče bomo vključili v prodajo še dišečo penino in Steyer cuvée, ter tudi sauvignon. Prva restavracija je Operakällaren, ki se nahaja poleg kraljeve palače. V njo zahaja predvsem visoka buržoazija in znane osebnosti iz celega sveta. Brez predhodne rezervacije ni mogoče dobiti proste mize. Druga restavracija se imenuje Pontus in the green house. Stoji v najstarejšem delu mesta, ki se ponaša s sedemstoletno tradicijo. V sami restavraciji se nahaja hotel, ki je rezerviran samo njihove stalne goste. Lastnik restavracije je najboljši kuhar na Švedskem Pontus Frithiofsson. Posebnost teh vrhunskih restavracij je, da imajo neprebojna stekla na oknih. Njihovi stalni gostje so predvsem direktorji znanih podjetij kot je Ericson, Astra (znano farmacevtsko podjetje), ABD (izdelujejo robote). Sam sem bil pri njih na večerji, kjer je stal meni z nekaj vhodi vrhunske hrane in vin, kar 256 evrov. Tretja restavracija pa se imenuje Vassa Eggen. Locirana je poleg marine v Stockholmu. Tukaj se zbirajo mladi poslovneži, saj se največ kupujejo ladje in sklepajo borzni posliŤ, nam je po eni izmed vrnitev iz švedske prestolnice navdušeno razlagal uspešni vinogradnik iz radgonskih goric Danilo Steyer, ki dodaja, da so v letu 2006 bili zadovoljni s švedskim tržiščem, saj so prodali okoli 1000 buteljk, kar je za začetek več kot dobro.

Sam je še posebej navdušen in tudi presenečen, da v bogati skandinavski državi popijejo toliko vina, čeprav ga sami sploh ne pridelujejo. Še bolj zanimivo je, da Švedom prav niče ne pomeni cena, temveč je v ospredju kvaliteta. Sami Švedi sicer, med tednom večinoma delajo, ob vikendih pa ne varčujejo preveč. In zato ne preseneča, da tudi buteljka odličnega Steyerjevega vina stane tudi nad 100 evrov. Skandinavci so menda še posebej navdušeni nad dišečim tramincem ter penino iz traminca, kar je tudi zanj nekaj novega. To pa jim sedaj ponuja ťSteyer vinoŤ, ob vinih iz Francije, Italije, Nove Zelandije, Avstralije, Peruja, Čila, Španije…, pa je sedaj na švedskih mizah tako tudi vrhunska slovenska kapljica. Dejstvo, da postajajo slovenska vina vse bolj prepoznavna in uspešna tudi na zahtevnih tujih trgih, kjer je vrhunska kapljica zelo cenjena, pa potrjujejo v zadnjem času tudi številni obsežni prispevki v prestižnih evropskih strokovnih revijah namenjenih vinu in vinogradništvu, In še bolj pomembno je, da navadno ne gre za ťsuhoparneŤ reklamne prispevke o naših vinih in vinogradnikih, temveč so to večinoma ťnagradneŤ predstavitve, ki jih spodbujajo takšni in drugačni vrhunski dosežki na širšem evropskem in svetovnem območju. In med vinogradniki, ki doseže takšne rezultate je tudi ťSteyer vinoŤ, ki ga po novem pijejo tudi na Nizozemskem, v Švici, v Italiji, ter seveda v državah nekdanje SFRJ, predvsem v Srbiji, Črni Gori in na Hrvaškem. Steyerjeva vina pa poznajo tudi v sosednji Avstriji in še kje.

Oste Bakal