SKANDINAVCI SO NAVDUENI NAD RADGONSKIMI VINI
Lani so večinoma trili vina vijega cenovnega razreda, ki dosegajo ceno tudi 100 in več evrov, ponudili pa bodo tudi ostala vina; Steyer je doslej v tujino prodajal le tramince, predvsem pa navduujočo diečo penino iz traminca, sedaj pa tudi sauvignon, Steyer Mark cuvee in ranino.
V druinskem vinogradnikem gospodarstvu ťSteyer vinoŤ iz Plitvice pri Gornji Radgoni, kjer v dobrih letnikih pridelajo nad 100.000 litrov vrhunske kapljice, so e pred leti spoznali, da uspeno delo v vinogradih ter v kleteh ne pomenijo veliko, če pridelka ne zna ponuditi triču. Mladi gospodar Danilo Steyer poudarja, da lahko v kleti ima tudi zlato, to nič ne pomeni, če te ni na terenu, da bi ga ponudil potroniku…. Zato so v Steyerjevi druini neformalno ťrazdeliliŤ naloge v vinogradu, v kleti, pri računovodstvu ter v komerciali, predvsem promociji in pravi predstavitvi svojih vin. In ker potrjeno imajo pravo kvaliteto ter pristop, jim ni teko priti na nobeno triče. Verjamejo sicer v geslo, da se ťkvaliteta prodaja samaŤ, a so kljub temu vedno tudi sami zraven. Predvsem je zraven, pri promociji, ponudbi in prodaji ťglavaŤ druine, Danilo Steyer, ki vsekakor ne bi bil tako uspeen brez velike podpore soproge Magde, očeta Joeta, mame Joefe in e nekaterih, ki mu vedno stojijo ob strani. In ker lahko vsem omenjenim popolnoma zaupa, da bo doma vse narejeno kot je potrebno, potem si Danilo lahko vzame nekoliko več časa za ťobdelavo tričaŤ.
Zato se ťSteyer vinaŤ, poleg tevilnih promocij v Sloveniji, vedno uspeneje pojavljajo tudi na tujih trgih. Tako so se v zadnjih mesecih in tednih e predstavljali na tevilnih sejmih, kot so: Gast Split, Praga, Beograd, Merano, Novi Sad, Herceg Novi, vinski festival ťInvinoŤ ter na enem največjih strokovnih sejmov ťProweinŤ v nemkem Düsseldorfu, Feldkirchu (Avstrija), ťVinovitaŤ v Zagrebu in ťWievinumŤ na Dunaju… Poleg tega pa so lani uspeli prodreti na vedsko triče, preko izvoznega podjetja NJ consulting&import, iz Eskilstune, ki ga zastopa in vodi Nenad Jelisic. Nae vino se je uspelo uvrstiti na vinsko karto v treh najboljih restavracij v Stockholmu, kjer trenutno prodajamo tri vina:Steyer Mark cuvée, dieči traminec exclusive in Kraljevo vino dieči traminec ledeno vino. V bodoče bomo vključili v prodajo e diečo penino in Steyer cuvée, ter tudi sauvignon. Prva restavracija je Operakällaren, ki se nahaja poleg kraljeve palače. V njo zahaja predvsem visoka buroazija in znane osebnosti iz celega sveta. Brez predhodne rezervacije ni mogoče dobiti proste mize. Druga restavracija se imenuje Pontus in the green house. Stoji v najstarejem delu mesta, ki se ponaa s sedemstoletno tradicijo. V sami restavraciji se nahaja hotel, ki je rezerviran samo njihove stalne goste. Lastnik restavracije je najbolji kuhar na vedskem Pontus Frithiofsson. Posebnost teh vrhunskih restavracij je, da imajo neprebojna stekla na oknih. Njihovi stalni gostje so predvsem direktorji znanih podjetij kot je Ericson, Astra (znano farmacevtsko podjetje), ABD (izdelujejo robote). Sam sem bil pri njih na večerji, kjer je stal meni z nekaj vhodi vrhunske hrane in vin, kar 256 evrov. Tretja restavracija pa se imenuje Vassa Eggen. Locirana je poleg marine v Stockholmu. Tukaj se zbirajo mladi poslovnei, saj se največ kupujejo ladje in sklepajo borzni posliŤ, nam je po eni izmed vrnitev iz vedske prestolnice navdueno razlagal uspeni vinogradnik iz radgonskih goric Danilo Steyer, ki dodaja, da so v letu 2006 bili zadovoljni s vedskim tričem, saj so prodali okoli 1000 buteljk, kar je za začetek več kot dobro.
Sam je e posebej navduen in tudi presenečen, da v bogati skandinavski dravi popijejo toliko vina, čeprav ga sami sploh ne pridelujejo. e bolj zanimivo je, da vedom prav niče ne pomeni cena, temveč je v ospredju kvaliteta. Sami vedi sicer, med tednom večinoma delajo, ob vikendih pa ne varčujejo preveč. In zato ne preseneča, da tudi buteljka odličnega Steyerjevega vina stane tudi nad 100 evrov. Skandinavci so menda e posebej navdueni nad diečim tramincem ter penino iz traminca, kar je tudi zanj nekaj novega. To pa jim sedaj ponuja ťSteyer vinoŤ, ob vinih iz Francije, Italije, Nove Zelandije, Avstralije, Peruja, Čila, panije , pa je sedaj na vedskih mizah tako tudi vrhunska slovenska kapljica. Dejstvo, da postajajo slovenska vina vse bolj prepoznavna in uspena tudi na zahtevnih tujih trgih, kjer je vrhunska kapljica zelo cenjena, pa potrjujejo v zadnjem času tudi tevilni obseni prispevki v prestinih evropskih strokovnih revijah namenjenih vinu in vinogradnitvu, In e bolj pomembno je, da navadno ne gre za ťsuhoparneŤ reklamne prispevke o naih vinih in vinogradnikih, temveč so to večinoma ťnagradneŤ predstavitve, ki jih spodbujajo takni in drugačni vrhunski doseki na irem evropskem in svetovnem območju. In med vinogradniki, ki dosee takne rezultate je tudi ťSteyer vinoŤ, ki ga po novem pijejo tudi na Nizozemskem, v vici, v Italiji, ter seveda v dravah nekdanje SFRJ, predvsem v Srbiji, Črni Gori in na Hrvakem. Steyerjeva vina pa poznajo tudi v sosednji Avstriji in e kje.
Oste Bakal