Fundacija GT skrbi za štipendiranje dijakov gostinsko-turistične branže

TRENUTNO ŠTIPENDIRAJO 40 DIJAKOV IZ VSE SLOVENIJE; Vsako leto v najlepšem mesecu mesecu v letu, torej v maju, v vseh šolah običajno završi – šolsko leto se počasi bliža koncu in je potrebno marsikaj postoriti.Po šolah in okrog se dogaja marsikaj zanimivega, veselega in tudi malo manj veselega, če se pojavljajo kakšne težave v redovalnicah. Krona šolskega dela so zaključni izpiti in poklicna matura. Praktični del poklicne mature so dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem (SŠGT) Radenci, ki so se izobraževali za poklic gostinsko-turistični tehnik, opravljali že v prvi polovici maja 2007. Praktična znanja in spretnosti so navezali na Dan Evrope, na dan spomina, ko je svet premagal nacizem in fašizem.

In svoje kulinarične spretnosti so dijaki tokrat predstavili in ponudili članom Fundacije GT, ki jo vodi Jakica Jesih, in profesorjem svoje šole. Fundacija GT je namreč bila ustanovljena leta 1997 in skrbi za vzpodbujanje mladih za izobraževanje gostinskih in turističnih delavcev. Vsako leto s pomočjo zbranih donacij štipendira preko 40 mladih, ki so socialno šibki in perspektivni bodoči gostinski in turistični delavci ter obiskujejo srednjo ali višjo oz. visoko gostinsko- turistično smer. „V tem šolskem letu sta dve dijakinji SŠGT Radenci deležni štipendije Fundacije GT in zato nas je obisk vodstva fundacije posebej razveselil. Člani Fundacije GT so si ob tej priložnosti ogledali tudi muzej Radenske d.d., povabljeni pa so bili na ogled vinske kleti Radgonske gorice d.d. Navdušeni so bili nad izjemno zbirko, ki jo hranijo v tej znani vinski kleti. Pod slapom je direktor družbe Radgonske gorice d.d. Borut Cvetkovič izročil predsednici Fundacije GT lepo donacijo za štipendiranje bodočih najboljših dijakov, ki so se odločili za opravljanje svojega poklica v gostinstvu in turizmu. Razumevanje vodstva Radgonskih goric je zelo široko, ne le iz socialnega vidika, pač pa nujnost sodelovanja njihove dejavnosti z gostinskim gospodarstvom“, nam je povedala Silva Marinkovič, ravnateljica SŠGT Radenci.

Tudi v Radencih „Šole praznujejo Evropo“
POMLADNI DAN NA SŠGT RADENCI

Tudi na Srednji šoli za gostinstvo in Turizem (SŠGT) Radenci so izvedli akcijo „Pomladni dan“ in se s tem priključili aktivnostim v evropskih šolah, ki potekajo v okviru projekta „Pomladni dan 2007“. Gre za projekt, ki mladim omogoča sprejemati teme s področja Evropske unije. Je enkratna priložnost, da tudi mladi izrazijo svoje mnenje, pripombe in skrb za „skupno državo“ EU. Ob aktivnostih, ki so letos posvečene 50. obletnici podpisa Rimske pogodbe in s tem evropskega povezovanja, lahko dijaki zopet odkrijejo nekaj novega in vznemirljivega. Skupni cilji so še vedno povezanost v ožjem in širšem prostoru.

„Evropska unija vpliva na naš vsakdan, zato moramo tudi vedeti, kako deluje. Tudi mi želimo ohraniti mir v Evropi, spoštovati druge kulture in demokracijo. Zato smo tudi na naši šoli smo v okviru Pomladnega dne, ki smo ga združili z ekodnevom, pripravili vrsto aktivnosti. Pomerili smo se v športnih aktivnostih, pokramljali v bralnem klubu, razpravljali smo o zgodovini Evropske unije in o klimatskih spremembah v svetu, predstavili dejavnosti praktičnega pouka turizma, opravili vrsto naravoslovnih aktivnosti ter pripravili delavnice iz tujih jezikov. Sodelujemo tudi v državnih literarnih natečajih. Prav tako smo pripravili vrsto reportažnih zapisov in jih uredili na naši šolski spletni strani v rubriki projekti. V okviru Pomladnega dne smo se udeležili tudi srečanja v Državnem zboru RS, kjer je naš dijak Denis Sukič nastopil kot govorec ter spregovoril o problemu zaposlovanja v EU“, nam je povedala koordinatorica Pomladnega dne na SŠGT-Radenci Vida Tivadar Mesarič.

Dijaki SŠGT Radenci sicer skrbijo tudi za okolje, saj so vedno znova dejavni v okviru ekošole. To so dokazali tudi na tokratnem pomladnem ekodnevu, ko so zbrali nad štiri tone, natanko kar 4.268 kilogramov starega papirja in s tem obeležili tudi 22. april, dan Zemlje. Pravijo, da nam ne sme biti vseeno, kaj in kako je z nami, zato je prav, da svoje vrednote spremenijo v dejanja. In da bi bilo res tako, so tudi izvedli Pomladni dan.

Besedilo (ob)