Letos pet zlatih medalj za bograč in štiri za prekmursko gibanico

PREKMURCI IN ŠTAJERCI NAJBOLJŠI NA ťBOGRAČIADI 2007Ť; Več tisoč obiskovalcev na letošnji bogračiadi, ki iz pomurske, vedno bolj postaja slovenska.
Zadnja majska sobota (26.5.) je, poleg številnih takšnih in drugačnih zanimivih pomurskih prireditev, v Murski Soboti, minila še v posebnem znamenju letošnje tradicionalne, že 11. ťBogračiade 2007Ť, torej tekmovanja v pripravi in kuhanju znamenite prekmurske jedi bograča. In dokler je to pred desetimi leti bila bolj skromna ťlokalnaŤ prireditev z majhnim številom tekmovalnih ekip, je to sedaj postala pravzaprav velika vseslovenska turistično etnološko kulinarična prireditev, ki poleg tisoče obiskovalcev od blizu in daleč, vsako leto pritegne tudi veliko število tekmovalnih ekip iz cele države in tudi iz tujine.

Tako je bilo tudi letos, ko so organizatorji iz družne RPS 04 d.o.o, sprejeli prijave 42 ekip, katere sta sestavljala glavni kuhar in njegov pomočnik. Od najdlje je prišla ekipa s Pokljuke in Dornberka, v primerjavi z lansko jubilejno bogračiado, ko so slavili Gorenjci (Blejska Dobrava), pa so letos v ospredju bili Prekmurci in Štajerci, ki so osvojili šest prvih mest, vseh pet zlatih medalj za bograč pa je pripadlo Prekmurcem (2) in Štajercem (3). Tudi politična slika se je nekoliko spremenila, saj so lani na drugem mestu bili člani ekipe LDS Tišina, letos pa je prvo mesto pripadlo ekipi SDS Murska Sobota. Drugo in tretje mesto pa sta odšla v Maribor.

Kakorkoli že, spet je vse skupaj potekalo pod kostanji pred hotelom Zvezda v Murski Soboti ter na delu Slovenske ulice, ki je bila zaprta za promet, in sicer od 9. ure zjutraj pa vse do naslednjega (nedeljskega) jutra, ko so najbolj vztrajni odhajali domov. Vse skupaj je nekoliko motila velika vročina, malo s kurišč, malo od sonca, a je kljub temu vse bilo super. V ospredju je vsekakor bilo tekmovanje ekip, s poklicnimi in ljubiteljskimi kuharji (med katerimi so bile tudi nekatere znane in manj znane slovenske in pomurske osebnosti), in to praktično iz cele države, od Primorske, do gorenjske, dolenjske, Ljubljane in Koroške, do Maribora in seveda Prekmurja, katerim ob veliki vročini, ki je prihajala iz odprtega ognja, poleg pa je popoldan sonce močno žgalo, gotovo ni bilo lahko.

Kljub temu so vsi zdržali in pripravili so dobre in okusne jedi, zraven pa je spremljalo in spodbujalo več tisoč obiskovalcev, ki so potem lahko tudi poskusili znameniti bograč. In kateri je bil najboljši je določila posebna skupina strokovnjakov, katere je vodila Zdenka Tompa, strokovna profesorica s Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci. Po njenem zagotovilu so bile jedi v veliki večini dobro pripravljene, petim so podelili zlate (od 95 do 100 točk); osem srebrnih (88 do 95); vsi ostali kuharji pa so bili deležni bronastih medalj ter posebnih priznanj. Strokovna komisija je ocenjevala pripravo ťmize in placeŤ, usklajenost z recepturo, vzdrževanje kurišča, potek dela, usklajenost okusa bograča, čistočo in red na delovnem mestu, prikaz inovativnosti in usklajenost časovne priprave.

In kot rečeno je zmaga tokrat ostala v Murski Soboti, kajti slavila je ekipa SDS Murska Sobota (Silvo Šarkanj in Franc Škudnik) s 97,75 točk, sledijo pa: Zlatko Prosenjak in Mirko Lišnič (Maribor) 95,50; 3. Servis in prodaja Andrej Vipotnik s.p. (Andrej Vipotnik in Jure Bilkijevič) iz Maribora 95,25; 4. Prijatelji za vedno (Andrej Potočar in Miran Ajlec) iz Noršincev pri Murski Soboti 95,25; 5. Terme Radenci – hotel Radin (Mirko Matečko in Matjaž Marko) 95,25 itd. Lanskoletni zmagovalci, Društvo ljubiteljev jedi na žlico iz Blejske Dobrave (Janez Fartek in Bojan Dornik) so se letos morali zafovoljiti s 30. mestom.

Pri pripravi in peki prekmurske gibanice pa je komisija podelila štiri zlate (39 do 42 točk), medalje, vsi ostali udeleženci, skupaj jih je bilo 26 pa so prejeli srebrne in bronaste kolajne ter priznanja. Prvo mesto je osvojila Gabriela – Marija Lukač iz turistične kmetije Flisar (Moravske Toplice), na drugem mestu je pristala Magdalena Rudaš iz Dobrovnika, tretja je bila Cvetka Časar iz Restavracije Zvezda (Murska Sobota). Zlato medaljo je osvojila še Sabina Kous iz turistične kmetije Ferencovih (Krašči).

Sicer pa, na sami prireditvi, katero je vodil humorist in pevec Darko Kegl, se je tudi letos odvijalo marsikaj zanimivega, tako da gotovo nikomur ni bilo dolgočasno. Od ponudbe lončarjev, spominkov, takšnih in drugačnih kulturnih nastopov, zraven je bil urejen tudi kotiček za najmlajše. In na koncu, ko so razglasili rezultate in najboljše kuharje, katere so tudi nagradili, se je začela velika veselica s priznanim ansamblom „Nova legija“ s pevko Andrejo. Organizatorji, družba RPS 04 d.o.o., kot nam je povedala njihova direktorica Klavdija Grkman Zrim, so bili z obiskom osrednje prireditve v začetku pomurske turistične sezone izredno zadovoljni. Poleg domačih obiskovalcev je bilo veliko gostov tudi z vseh koncev Slovenije in tujine.
Besedilo in foto: Oste Bakal