LETOS DVA SLOVENSKA IN EN HRVAKI AMPION KAKOVOSTI; Trna ponudba izdelkov iz sveega mesa je v Sloveniji na izredno visoki ravni. Tradicionalna ocenjevanja kakovosti izdelkov pod okriljem jubilejnega 45. mednarodnega Kmetijsko ivilskega sejma v Gornji Radgoni so se pričela na Biotehniki fakulteti v Ljubljani, in sicer z ocenjevanjem sveega mesa.
Na ocenjevanju je sodelovalo 12 proizvajalcev iz Slovenije in Hrvake, ki so v oceno komisiji poslali 19 posameznih vzorcev in 31 kolekcij izdelkov, tako, da je komisija ocenila skupaj 50 vzorcev oz. kar 105 različnih izdelkov iz sveega mesa. Ocenjevanje je potekalo v estčlanski komisiji vodilnih slovenskih strokovnjakov s področja tehnologije mesa in mesnih izdelkov. Predsednik komisije je bil prof. dr. Boidar lender z Biotehnike fakultete v Ljubljani, tehnični vodja pa mag. Franc Muhič, Ljubljana.
Prof. dr. Boidar lender je po končanem ocenjevanju strnil vtise komisije z naslednjimi besedami: ťMed ocenjenimi izdelki komisija tudi letos opaa izjemno visoko splono raven kakovosti. Prevladovalo je svee pičančje, puranje, goveje in svinjsko meso, e pripravljeno in začinjeno za takojnjo kuho in peko. Posebej veliko je bilo sekljanin. Nekoliko smo pogreali več vrst specialnega mesa, kot je kunčje meso, jagnjetina, teletina, pa tudi marinirano in zorjeno meso. Proizvajalci so nam v oceno poslali predvsem izdelke, namenjene končni uporabi v gospodinjstvih, medtem, ko je bilo makrokonfekcioniranega mesa, namenjenega gostinstvom in drugim večjim uporabnikom manj.
Trend, ki je značilen za letonje ocenjevanje sveega mesa, se kae v porasti tevila sodelujočih proizvajalcev in večjega tevila kolekcij izdelkov. Dejstvo je, da se tudi manji proizvajalci izkazujejo z odličnimi izdelki, s katerimi kakovostno bogatijo slovensko trno ponudbo. Slabega izdelka na ocenjevanju tako rekoč ni bilo! Visok dele nagrajenih izdelkov (90%), od tega dobra tretjina (36 %) zlatih medalj, kae na povprečno izjemno visoko kakovost ponudbe mesa, ki se ponovno stopnjuje. Leta 2005 je bilo namreč nagrajenih 84 % in leta 2006 72 % izdelkov. To kae na visoko znanje tehnologov in primerno raven tehnoloke opremljenosti podjetij, ki sledi svetovnim trendom v ponudbi mesa.Ť
Letos so bili razglaeni trije ampioni kakovosti (izdelek s trikratno zaporedno zlato medaljo), in sicer sta dva iz Slovenije ter eno iz Hrvake. Omenjeno posebno priznanje je pripadlo za: Pureći pripravak za juhu (Vindon d.o.o., Slavonski Brod, Hrvaka), Kolekcija presno vakum teletina (Mesnine deele Kranjske d.d.) in Kolekcija zorjenega mesa mlade govedi (MIP d.d. Nova Gorica). Priznanje za trno ponudbo sveega mesa je prejela Perutnina Ptuj d.d. za pet zlatih in est srebrnih medalj. Sploh pa je bilo podeljenih 15 zlatih medalj, ostali vzorci pa so nagrajeni s srebrnimi in bronastimi medaljami ter priznanji.
Dogodki, ki bodo v nadaljevanju pomladi in poletja e najavili mednarodne promocije kakovosti na 45. mednarodnem kmetijsko-ivilskem sejmu, bodo: 21. mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov od 5. do 8. junija, 28. mednarodno ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov od 12. do 15. junija, 11. mednarodno ocenjevanje sadnih sokov in brezalkoholnih pijač, ki bo 20. junija, 33. odprto dravno ocenjevanje vin od 23. in 27. julija ter 27. mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije, ki bo potekalo 24. avgusta, dan pred odprtjem sejma. Svečana podelitev priznanj z ocenjevanj bo na 45. Kmetijsko- ivilskem sejmu v Gornji Radgoni od 25. do 31. avgusta 2007. Na njem pa bo moč tevilne nagrajene izdelke tudi poizkusiti oz. preizkusiti.
(ob)