Kdo kuha najboljšo štajersko kislo juho?

NAJBOLJE SO SE IZKAZALE ČLANICE DRUŠTVA ZA OSTEOPOROZO V okviru praznovanja 11. radenskega občinskega praznika, so poleg številnih drugih takšnih in drugačnih prireditev, letos pripravili tudi jubilejno, 10. tradicionalno tekmovanje v kuhanju kisle štajerske juhe v kotličku na prostem.
Letošnje tekmovanje, ki ga je pripravilo Turistično društvo Radenci je ponovno potekalo pri novem lovskem domu "Jež" v Radencih, kljub nekoliko (pre)vročem vremenu pa je bilo vzdušje spet odlično. Na tekmovanju, ki ga je v svojem duhovitem slogu povezoval domači humorist Emil Šmid, sicer pa tudi predsednik TD Radenci, je v senci stoletnih dreves, nastopilo 14 ekip, katere sta sestavljala glavni kuhar (ica) in pomočnik (predstavniki turizma in javnega življenja občine in regije), poleg pa je bilo še vsaj 300 obiskovalcev od blizu in daleč, ki so navijali za svoje favorite, na koncu pa so brezplačno pojedli vso skuhano juho.

Vsem tekmovalcem pa je vse potrebno (sestavine, začimbe, pribor, kotiliček, kuhalnico, drva in drugo) pripravila priznana strokovnjakinja, strokovna profesorica na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci Zdenka Tompa, vsakdo pa je lahko pripravil po približno 15 porcij juhe.

Kot pravi predsednik TD Radenci Emil Šmid, so na tekmovanje povabili različne goste, kot so predstavniki društev, podjetniki, vodstva ustanov ter druge pomembne osebnosti. Povabili pa so tudi vse druge prijatelje dobre volje in ljubitelje kulinarike, poleg tega pa tudi goste Zdravilišča Radenci, ki so celo tekmovali. Skuhane juhe pa so na koncu, ko jih je ocenila posebna komisija, brezplačno ponudili vsem obiskovalcem, in čeprav je bilo juhe veliko je hitro zmanjkalo, kar tudi potrjuje dobro kakovost skuhanega. V to se je pred tem prepričala tudi strokovna komisija, ki jo sta vodila ugledna strokovnjakinja Zdenka Tompa in radenski župan Mihael Petek. Pa čeprav zmaga nikomur ni bila v prvem planu, je bila tekmovalnost le visoka, kar se je med tekmovalci videlo med čakanjem na odločitev komisije.

In čeprav so člani komisije imeli res težko delo, na koncu so le odločili, da je 1. mesto pripadlo ekipi Društva za osteoporozo Pomurja (Rezika Arnold, Rezika Vajs), drugo mesto je pripadlo ekipi Kapela – vinogradništvo in vinarstvo d.o.o. (Jože Himelrajh in Franc Forjan), tretje mesto pa je tokrat pripadlo Potapljaškemu društvu plima SUB Radenci (Marko Šefer, Leon Muc), vse ostale ekipe pa so si razdelile 4. mesto.
(O.B.)