45. MKŽS zaključen, obiskalo ga je več kot 130.000 obiskovalcev

45. MEDNARODNI KMETIJSKO-ŽIVILSKI SEJEM JE USPEŠNO NAPOVEDAL PREDSEDOVANJE SLOVENIJE EU
Sejem se je s komercialnimi in strokovnimi razstavami ter s strokovnimi in družabnimi dogodki ponovno izkazal kot najpomembnejši kmetijsko-živilski dogodek v Sloveniji in v tem delu Evrope.
“Prepričan sem, da je bil 45. mednarodni kmetijsko-živilski sejem verodostojen odsev slovenskega agroživilskega gospodarstva in politike. Slovenijo je domači in mednarodni javnosti primerno predstavil kot državo, ki bo suvereno prevzela predsedovanje Evropski uniji v prvi polovici prihodnjega leta. Upam, da bo Evropska unija prihodnje leto tudi v tržnem smislu preizkusila vse dobrote in kakovost, ki jo je predstavljal,” je v zadnjih urah pred zaprtjem letošnje prireditve v novinarskem središču dejal Janez Erjavec, direktor Pomurskega sejma.

SEJEM V ŠTEVILKAH

– Razstavni prostor skupaj – 59.500 m2
– Razstavni prostor v halah – 21.500 m2
– Zunanji razstavni prostor – 23.000 m2
– Razstave živali – 2.600 m2
– Vzorčni nasadi, maneža, predstavitveni prostor – 10.900 m2
– Zabaviščni park – 1.500 m2
– Število razstavljavcev – 1.560
– Sodelujoče države – 28
– Obiskovalci – več kot 130.000
Sejem so poleg slovenskih obiskovalcev obiskali gostje iz vseh evropskih držav.

TEHTNI ODMEVI IN PRIJETNI SPOMINI NA SEJEMSKO DOGAJANJE

Sejem je najrazličnejše ciljne skupine obiskovalcev, ki so tako ali drugače povezani s pridelavo in predelavo hrane, privabljal z več kot 60-imi strokovnimi, poslovnimi in družabnimi dogodki. Njegovo vsebino so poleg razstavljavcev sooblikovale najpomembnejše slovenske institucije s področja kmetijstva in živilstva: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, GZS Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Obrtna zbornica Slovenije, Kmetijski institut Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, interesna gospodarska združenja GIZ mlekarstvo, GIZ meso – izdelki, kmetijsko-živilsko šolstvo Slovenije. Pridružil se jim je tudi evropski direktorat za kmetijstvo in razvoj podeželja.
Strokovni posveti so osvetljevali kmetijsko finančno perspektivo v obdobju do leta 2013, ekološko pridelavo hrane, novo vinsko zakonodajo in trženje vin, politiko EU na področju kakovosti kmetijskih proizvodov in živil, sožitje gensko spremenjenih rastlin s tradicionalnimi kmetijskimi rastlinami, lokalno identiteto v trženju kmetijskih pridelkov in živil, ekosocialni pogled na prihodnji razvoj… Obiskovalce so navduševale strokovne razstave živali, vzorčni nasadi rastlinske proizvodnje, pokušnje nagrajenih vin in jedi ter različni stanovski in družabni obsejemski dogodki.

ZELENA NIT POSLOVNEGA DOGAJANJA

Za Mednarodni kmetijsko-živilski sejem je že tradicionalno značilna dobra mednarodna udeležba. Njegovo 45. ponovitev pa je še bolj kot doslej zaznamovala prisotnost pomembnih institucij in obiskovalcev iz vse Evrope. Najpomembnejši med obiski je bilo zagotovo srečanje portugalskega kmetijskega ministra Jaime Silva (Portugalska sedaj predseduje EU), predstavnika kmetijskega ministrstva do sedaj predsedujoče Nemčije dr. Lausa Joerga Heynena, in našega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztoka Jarca. Vsi skupaj namreč tvorijo triado predsedovanja EU v preteklem, sedanjem in bodočem obdobju. Poudarek na mednarodnosti letošnjega sejma se kaže tudi v obisku gospodarskih in diplomatskih delegacij iz 25-ih držav, kar bo zagotovo prispevalo k večji prepoznavnosti Slovenije v Evropi.
Direktor Pomurskega sejma Janez Erjavec je dodal, da je poslovno sejemsko dogajanje prevevala tudi skrb za višjo kakovost izdelkov: ťTa v končni konsekvenci pomeni njihov višji cenovni razred, v kar morajo podjetja za pridelavo in predelavo prepričati tudi končnega potrošnika.Ť
SEJEM IN OKOLJE

Janez Erjavec pa je v novinarskem središču sejma opozoril tudi na nekatere probleme, ki se nanašajo na sejemsko okolje Gornje Radgone. Povedal je, da velik problem za nadaljnjo širitev prireditve predstavlja predvsem cestna in železniška infrastruktura. Kot je dejal, ga je večina udeležencev sejma, s katerimi se je pogovarjal, opozarjala, da je s strani države neodgovorno, da dopušča, da se skozi to obljudeno področje valijo reke tovornjakov. Te namreč uničujejo okolje in ogrožajo zdravje ljudi. ťZ nestrpnostjo pričakujemo avtocesto, ki bo rešila velik del tega problema,Ť je še dejal.

NA MESTO ZAKLJUČKA PRIHAJA NOV ZAČETEK

Direktor Pomurskega sejma je pogovor v novinarskem središču zaključil z naslednjo mislijo: ťZ letošnjo prireditvijo smo kot organizator več kot zadovoljni. Še bolj nas veseli dejstvo, da se pozitivnim vtisom pridružujejo tudi mnenja razstavljavcev, obiskovalcev in institucij, ki so sodelovale pri pripravi sejma in spremljajočega dogajanja. Zato se polni elana že jutri lotevamo organiziranja 46. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma, ki bo v letu 2008 še večji in boljši!Ť

PODROBNEJŠE INFORMACIJE

Povzetki najodmevnejših strokovnih dogodkov so objavljeni na spletni strani
www.pomurski-sejem.si

Pomurski sejem, d.d.

______________________
Podrobnejše informacije:
Mateja Jaklič, vodja komerciale, telefon: 02/5642 100, telefaks: 02/5642 160
e-pošta: info@pomurski-sejem.si
Odnosi z javnostmi:
Miran Mate, telefon 041 263 107
http://www.pomurski-sejem.si