Priporočilo

Trgatev grozdja za pridelavo mošta, vina in drugih proizvodov ni dovoljena, preden grozdje ni tehnološko zrelo. Grozdje je tehnološko zrelo, če doseže najmanj 8,5 vol % naravnega alkohola oz. 65 ˚Oe ob trgatvi.
Pri spremljanju dozorevanju grozdja zgodnjih in srednje poznih sort se ugotavlja, da je dozorelost grozdja v povprečju za 2-3 tedne pred lanskim letom. Vendar so pokazatelji zrelosti v tem tednu, pri zgodnjih sortah (Ranina, Rizvanec, Muškat ottonel) dosegli tehnološko zrelost, kar je minimalni pogoj za pridelavo namiznih vin, le v vinorodnem podokolišu Ljutomer-Ormož, v ostalih podokoliših vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija in vinorodnem okolišu Prekmurje pa še ne.

Pridelovalcem je priporočeno, naj spremljajo dozorevanje grozdja v svojih vinogradih in se odločijo za optimalni čas trgatve, v smislu cilja pridelave…

Celotno PRIPOROČILO je na ogled s klikom tukaj :::>>>