Trgatev grozdja za pridelavo mota, vina in drugih proizvodov ni dovoljena, preden grozdje ni tehnoloko zrelo. Grozdje je tehnoloko zrelo, če dosee najmanj 8,5 vol % naravnega alkohola oz. 65 ˚Oe ob trgatvi.
Pri spremljanju dozorevanju grozdja zgodnjih in srednje poznih sort se ugotavlja, da je dozorelost grozdja v povprečju za 2-3 tedne pred lanskim letom. Vendar so pokazatelji zrelosti v tem tednu, pri zgodnjih sortah (Ranina, Rizvanec, Mukat ottonel) dosegli tehnoloko zrelost, kar je minimalni pogoj za pridelavo namiznih vin, le v vinorodnem podokoliu Ljutomer-Ormo, v ostalih podokoliih vinorodnega okolia tajerska Slovenija in vinorodnem okoliu Prekmurje pa e ne.
Pridelovalcem je priporočeno, naj spremljajo dozorevanje grozdja v svojih vinogradih in se odločijo za optimalni čas trgatve, v smislu cilja pridelave…