VSAK BOTER MORA POTRGATI SVOJO TRTO…
Vinogradnitvo Steyer Plitvica pri Gornji Radgoni, je pravzaprav druinsko podjetje dveh druin, sina Danila in očeta Joeta Steyer iz Plitvice. Gre za eno najbolj znanih in uspenih vinogradniko vinarskih druini, ki na Plitvičkem Vrhu, na območju Radgonsko-Kapelskih goric, skupaj pa obdeluje 12 hektarjev vinogradov, kjer v veliki večini pridelujejo vrhunska bela, tiha in peneča se vina.
Na Plitvičkem Vrhu, streljaj od glavne dravne ceste Maribor Gornja Radgona, imajo Steyerjevi, ob svojem vinogradu urejen tudi Ampelografski vrt, kjer je zasajeno 156 selekcij in klonov različnih sort trt, omenjeni vrt pa sodi v največje v Sloveniji in okolici.Ob tem je zraven urejen tudi trtni nasad ali vinograd, v katerem ima nad 200 botrov, bolj ali manj znanih Slovencev in Slovenk ter tudi tujcev (gospodarstvenikov, politikov kulturnikov, portnikov…), posajeno svojo trto. Vse trte, večinoma gre za dieči traminec in radgonska ranina, so obeleene z imeni botrov, torej ljudi, ki so jih posadili. Prve trte so v botrskem vinogradu zasadili e leta 1999, nekaj pa jih bodo dodali tudi prihodnjo pomlad, saj so ob gozdičku uredili e dodatni prostor za nove trte. In če e ne skrbijo za svoje trte skozi celo leto, od rezi, kropljenja, pletve ipd., saj praktično vse opravi oče Steyer Joe, potem je pravilno, da botri pridejo vsaj jeseni in potrgajo pridelke.
Trgatev v botrskem vinogradu opravijo namreč vsako leto takoj po končani redni trgatvi. Tako so tudi tokrat, dan potem, ko so končali z letonjo trgatvijo, 19. oktobra, v vinograd povabili vseh 200 botrov, da potrgajo svojo trto. Tiste, ki so se udeleili trgatve, vseh seveda ni bilo, je ob kulturnem programu, ki so ga pripravile Apake ljudske pevke iz Apač, pozdravil direktor Vinogradnitva Steyer, Danilo Steyer. Kot je povedal, so letos začeli trgati grozdje e 24. avgusta.
Trgatev so zaključili s trgatvijo v ampelografskem vrtu, katerega pridelek imenujejo Vino prijateljstva. Povedal je tudi, da so se mnogi botri opravičili, med njimi tudi nekdanji predsednik drave, Milan Kučan, katerega grozdje je potrgal gospodar Steyerjevih vinogradov, oče Joe Steyer. Ko so se berači okrepčali z dobrotami, ki jih je ponujala Restavracija M iz Gornje Radgone, in vinom letonje Steyerjeve trgatve, radgonsko ranino, jih je gospodar povabil, da potrgajo svoje trte. Pridelek vsake botrske trte, ki so ga natrgali botri, je ocenila komisija, ki jo je vodil Joe Steyer s članoma Magdo Steyer in Ivanom Jauovcem. Merili so teo nabranega grozdja, tevilo grozdov in vsebnost sladkorja. Čeprav niso pomembni rezultati, ne moremo mimo dejstva, da je najslaje grozdje nabral televizijec, Joe Čosič iz Tiine, katerega mot je meril kar 167 Oe°, sledila sta mu Anton Magdič 148 Oe° in Milan Kučan 135 Oe°. Ob setevku parametrov ocenjevanja je bil najbolji boter Joe Cosič-Kanal 11, sledila sta mu Vinko Mrak in Franc Antolič.
Kot nam je ob koncu trgatve povedal mladi gospodar in podjetnik Danilo Steyer, je trgatev v botrskem vinogradu nekaken praznik in zaključek trgatve v njihovih vinogradih. Letonja trgatev je bila po kakovosti in količini več kot dobra.
Obrali so okrog 12 ha vinogradov, kjer so natrgali 150.000 kg grozdja. Kot je znano, Vinogradnitvo Steyer, katerega blagovna znamka je, Hia diečega traminca, s svojimi vini po različnih ocenjevanjih dosegajo najvija vinska priznanja. Njihova kvalitetna vina uivajo po vsej Sloveniji in tevilnih dravah Evrope, predvsem v Skandinaviji, na Nizozemskem, v vici, Italiji, Avstriji ter dravah nekdanje SFRJ, Črni Gori, Srbiji, Bosni in Hercegovini ter na Hrvakem.
(O.B.)