Botri pri Steyerju

VSAK BOTER MORA POTRGATI SVOJO TRTO…

Botri iz cele države so trgali grozdje s svojih trt v Steyerjevem vinogradu na Plitvičkem Vrhu.
Vinogradništvo Steyer Plitvica pri Gornji Radgoni, je pravzaprav družinsko podjetje dveh družin, sina Danila in očeta Jožeta Steyer iz Plitvice. Gre za eno najbolj znanih in uspešnih vinogradniško – vinarskih družini, ki na Plitvičkem Vrhu, na območju Radgonsko-Kapelskih goric, skupaj pa obdeluje 12 hektarjev vinogradov, kjer v veliki večini pridelujejo vrhunska bela, tiha in peneča se vina.

Na Plitvičkem Vrhu, streljaj od glavne državne ceste Maribor – Gornja Radgona, imajo Steyerjevi, ob svojem vinogradu urejen tudi Ampelografski vrt, kjer je zasajeno 156 selekcij in klonov različnih sort trt, omenjeni vrt pa sodi v največje v Sloveniji in okolici.Ob tem je zraven urejen tudi trtni nasad ali vinograd, v katerem ima nad 200 botrov, bolj ali manj znanih Slovencev in Slovenk ter tudi tujcev (gospodarstvenikov, politikov kulturnikov, športnikov…), posajeno svojo trto. Vse trte, večinoma gre za dišeči traminec in radgonska ranina, so obeležene z imeni botrov, torej ljudi, ki so jih posadili. Prve trte so v botrskem vinogradu zasadili že leta 1999, nekaj pa jih bodo dodali tudi prihodnjo pomlad, saj so ob gozdičku uredili še dodatni prostor za nove trte. In če že ne skrbijo za svoje trte skozi celo leto, od rezi, škropljenja, pletve ipd., saj praktično vse opravi oče Steyer – Jože, potem je pravilno, da botri pridejo vsaj jeseni in potrgajo pridelke.

Trgatev v botrskem vinogradu opravijo namreč vsako leto takoj po končani redni trgatvi. Tako so tudi tokrat, dan potem, ko so končali z letošnjo trgatvijo, 19. oktobra, v vinograd povabili vseh 200 botrov, da potrgajo svojo trto. Tiste, ki so se udeležili trgatve, vseh seveda ni bilo, je ob kulturnem programu, ki so ga pripravile Apaške ljudske pevke iz Apač, pozdravil direktor Vinogradništva Steyer, Danilo Steyer. Kot je povedal, so letos začeli trgati grozdje že 24. avgusta.

Trgatev so zaključili s trgatvijo v ampelografskem vrtu, katerega pridelek imenujejo Vino prijateljstva. Povedal je tudi, da so se mnogi botri opravičili, med njimi tudi nekdanji predsednik države, Milan Kučan, katerega grozdje je potrgal gospodar Steyerjevih vinogradov, oče Jože Steyer. Ko so se berači okrepčali z dobrotami, ki jih je ponujala „Restavracija M“ iz Gornje Radgone, in vinom letošnje Steyerjeve trgatve, radgonsko ranino, jih je gospodar povabil, da potrgajo svoje trte. Pridelek vsake botrske trte, ki so ga natrgali botri, je ocenila komisija, ki jo je vodil Jože Steyer s članoma Magdo Steyer in Ivanom Jaušovcem. Merili so težo nabranega grozdja, število grozdov in vsebnost sladkorja. Čeprav niso pomembni rezultati, ne moremo mimo dejstva, da je najslajše grozdje nabral televizijec, Jože Čosič iz Tišine, katerega mošt je „meril“ kar 167 Oe°, sledila sta mu Anton Magdič 148 Oe° in Milan Kučan 135 Oe°. Ob seštevku parametrov ocenjevanja je bil najboljši boter Jože Cosič-Kanal 11, sledila sta mu Vinko Mrak in Franc Antolič.

Kot nam je ob koncu trgatve povedal mladi gospodar in podjetnik Danilo Steyer, je trgatev v botrskem vinogradu nekakšen praznik in zaključek trgatve v njihovih vinogradih. Letošnja trgatev je bila po kakovosti in količini več kot dobra.

Obrali so okrog 12 ha vinogradov, kjer so natrgali 150.000 kg grozdja. Kot je znano, Vinogradništvo Steyer, katerega blagovna znamka je, Hiša dišečega traminca, s svojimi vini po različnih ocenjevanjih dosegajo najvišja vinska priznanja. Njihova kvalitetna vina uživajo po vsej Sloveniji in številnih državah Evrope, predvsem v Skandinaviji, na Nizozemskem, v Švici, Italiji, Avstriji ter državah nekdanje SFRJ, Črni Gori, Srbiji, Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem.


(O.B.)