Izbrana vina in kulinarika Slovenske nacionalne kuharske reprezentance v Kopru. V četrtek, 4. oktobra bo na terasi la Storia trattoria na promenadi ob hotelu Koper, potekala degustacija vin po standaridih Prestige TOP 30 – SloVino. Ljubitelji izbranih vin poznajo ta gala vinski dogodek po predstavitvi in degustiranju tridesetih vin, ki jih posebna komisija organizatorja uvrsti med 30 povabljenih. Izbor opravi strokovna komisija, ki jo sestavljajo priznani slovenski enologi in sommelierji. Dogodek organizira Zavod za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino. Prireditev predstavlja enega od vrhuncev slovenskega vinskega dogajanja.
V vinskih logih e tečejo ugibanja o povabljenih vinih. Izbrana vina namreč ostanejo skrivnost do začetka dogodka. Za kulinarične izzive bo na Prestige TOP 30 poskrbela Slovenska nacionalna kuharska reprezentanca – dravna kuharska reprezentanca, ki zastopa Slovenijo na pomembnih tekmovanjih v tujini. Predsednik drutva kuharjev in slačičarjev Toma Vozelj nam je zaupal, da bodo za to svečano prilonost pripravili male kulinarične izzive v obliki tekmovalnega finger food-a. Vinski svetovalci Zavoda SloVino bodo na strokoven način poskrbeli, da bodo jedi kot pika na i nadgradile izbrano tridesetino velikih vin. Sommelierji bodo prezentirali visoko strebo v belih rokavicah. Nepogreljiv standard dogodka so ročno izdelani kozarci iz Steklarne Rogaka.
Prireditev, ki bo letos prvič v vinorodni deeli Primorska, se e sedem let seli po Sloveniji. Izvedena je bila e est krat, med drugim v protokolarnem objektu na Brdu, v Viteki dvorani mariborskega gradu in na zelenici golf igriča v Slovenskih Konjicah. Zadnja tovrstna degustacija se je odvijala v Plečnikovi dvorani kongresnega centra Mons v Ljubljani. Na odločitev o izvedbi dogodka v Kopru so vplivali predvsem partnerji in pomoč sponzorjev. Tokratna prireditev bo izvedena ob pomoči Mestne občine Koper, drube Delikatesa z restavracijami la Storia, hotelov Koper in usterna, Steklarne Rogaka, Drutva za zdravo ivljenje ter Zavarovalnice Maribor. Degustacijo Prestige TOP 30 pomembno soustvarjajo strokovnjaki dr. Julij Nemanič, mag. Anton Vodovnik in Tadeja Vodovnik Plevnik, ki zbranim gostom na zaključni prireditvi z bogato vinsko retoriko pribliajo povabljena vina. Tako se v zgodbi prepletajo vino, kulinarika, vinska retorika in kulturno umetniki program.
V Zavodu SloVino zagovarjajo prepričanje, da se lahko zgodba o uspehu vrhunskih slovenskih vin gradi samo na kakovosti proizvoda in njegove predstavitve. Pravilno začrtano pot druenja ljudi z izbranimi vini, kulinariko, umetnostjo in kulturo, potrjuje veliko zanimanje obiskovalcev za doivetje tega vinskega dogodka. Vse vstopnice za več kot dvesto sedeev so bile rezervirane v nekaj dneh od razpisa na prvem slovenskem vinskem portalu www.slovino.com.