Na Kapeli so pripravili 14. jesensko prireditev

Praznik jeseni in traminca pritegnil množice
Vinogradniki z območja radenske občine, ki so se pred slabimi štirimi leti odločili za ustanovitev svojega Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela, so minuli konec tedna pripravili svojo osrednjo prireditev, ki jo že tradicionalno prirejajo vsako jesen, Praznik jeseni in traminca.
Letošnja, že 14. prireditev je prvič potekala pri vinogradniški hiški in klopotcu na Kapeli. Osrednji del prireditve je vsekakor bila razstava tramincev in kulinarike, po kulturnem programu, katerega so pod vodstvom Marije Slavič, uprizorili pevci z Goričkega in domači folkloristi ter pozdravnih nagovorih predsednika omenjenega društva vinogradnikov ter direktorice občinske uprave Mojce Marovič, pa se je nadaljevalo družabno srečanje, zanimive vinogradniške igre ter zabava s skupino Donačka s celjskega območja.

Kljub dejstvu, da se je na radgonskem območju istočasno odvijalo kar nekaj takšnih in drugačnih prireditev, pa se je tudi na „Prazniku jeseni in traminca“ zbralo lepo število obiskovalcev od blizu in daleč. Nekateri so prišli tudi z avtobusom, drugi s kolesi, tretji pe kar iz Radencev ipd. In vsi oni so, med drugimi dobrotami lahko poskusili tudi novo vino – mošt letnik 2007 ter so se prepričali, da bo letnik spet izvrsten.

Sicer pa ne gre prezreti, da so radenski vinogradniki in ljubitelji vina še pred štirimi leti bili organizirani v okviru radgonskega vinogradniškega društva, ki pa je bilo zelo številno, zato ni moglo uspešno opravljati vseh funkcij. Z ustanovitvijo samostojnega društva so v Radencih želeli dati večji poudarek predvsem izobraževanju svojih članov, ki v manjših skupinah zagotavlja boljše rezultate, niso pa prekinili niti sodelovanje z radgonskim društvom, s katerimi predvsem sodeluje pri različnih prireditvah. In to se potrjuje kot zelo koristno.

Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela se kljub kratki tradiciji že lahko pohvali s številnimi rezultati. Ob izobraževanju članov vsako leto pripravijo društveno ocenjevanje vin, po vrenju mošta pa organizirajo kletarske večere, na katerih preverjajo kakovost mošta in mladih vin svojih članov. Vsako leto pripravijo tudi strokovni izlet, v tem času so na Kapeli uredili lastno vinogradniško hišo, ki je namenjena potrebam društva. Znotraj so jo že preuredili, v kleti pa načrtujejo vinoteko, poleg je tudi stara preša, v bližini vedno stoji klopotec in marsikaj drugega, ki spominja, da gre za vinogradniško in turistično območje.
Besedilo in foto: (ob)