Nova knjiga: Stare prleške in prekmurske jedi

STARE PRLEŠKE IN PREKMURSKE JEDI ZA NAŠE DNI
Nad 200 obiskovalcev na predstavitvi zanimive knjige, že šeste izpod peresa ugledne pedagoginje, pisateljice, aktivistke, kuharice in gospodinje.
Potem ko je v minulih desetih letih že spisala in izdala pet zanimivih in v javnosti dobro sprejetih knjig s ťkulinarično – kuharskoŤ vsebino, je ugledna pisateljica, upokojena pedagoginja, kuharica in aktivistka na različnih področjih Marija Fras iz Paričjaka nad Radenci, pripravila že novo zanimivo branje. V založbi Pomurske založbe iz Murske Sobote, ki je založila še nekaj predhodnih knjig eno izmed predhodnih knjig, je Marija Fras tokrat izdala še izjemno zanimivo knjigo z naslovom: Stare Prleške in Prekmurske jedi za naše dni. Knjiga zrcali, kako so se na skrajnjem severovzhodu Slovenije stare jedi ohranile do današnjih dni. Marija Fras, avtorica vrste knjig s področja kulinarike, se je tokrat odpravila na podeželje, se pogovarjala z gospodinjami in zapisovala jedilnike za kosila.

Ugotovila je, da pripravljajo premnoge praznične in vsakdanje jedi, ki so jih poznale naše babice, in zapisala, kako jih pripravljajo dandanašnji. Visoko cenjena tradicionalna kuhinja Prlekije in Prekmurja je tako dobila novo podobo, za potrebe sodobnega gospodinjstva in gostinstva. In knjigo, v kateri so recepti in navodila za desetine menijev in posamičnih jedi, ki sestavljajo dobro staro domače kosilo, večerjo ali samo prigrizek, in katera bo gotovo dobrodošla vsem gospodinjam in drugim ljubiteljem dobre domače kulinarike, ter profesionalnim in ljubiteljskim kuharjem, je avtorica Marija Fras, skupaj z založniki, širši javnosti predstavila na posebni prireditvi na OŠ Kapela. Na predstavitvi omenjene knjige, kjer je ob pozdravu in moderiranju predsednika tamkajšnjega Turističnega društva Klopotec Kapela Jožeta Tkalca, in predstavnika Pomurske založbe d.d. sicer pa tudi urednika knjige, Ludvika Sočiča, je potekal tudi priložnosti kulturni program, v katerem so nastopili tudi učenci Glasbene šole Gornja Radgona, ťKapelski kvartetŤ, harmonikar Stanko Ilješ ipd., zraven pa je bilo tudi nad 200 gostov in vseh tistih, ki so želeli spoznati novo knjigo.

Stare Prleške in Prekmurske jedi za naše dni, je knjiga tudi z veliko slik pripravljenih izbranih jedi, potem izbranih gostinskih lokalov z obeh bregov reke Mure, je tako šesta knjiga Marije Fras, ki se že dobro desetletje, če ne več, ukvarja z značilnostmi lokalne kulinarike in prehranskih navadah ljudi. Za to knjigo se je odpravila med gospodinje na različnih koncih pokrajine ob Muri in zapisovala, kako dandanašnji pripravljajo tradicionalne jedi Prekmurje in Prlekije – jedi, ki so pokrajini vtisnile neizbrisen pečat izjemnosti, posebnosti. Pred to Knjigo je Frasova že izdala knjige: Jedi naših babic (1997), Prleška kuhinja (1999), Sadje v prehrani (2002), Dobra domača kosila (2004), Zelenjava v prehrani (2006).

Samo knjigo sta predstavila avtorica Marija Fras in urednik Ludvik Sočič, zraven pa je bil tudi Lado Klar, ki je za knjigo prispeval fotografije, katere so nastale v restavracijah ťAjdaŤ na Cankovi, ťVinski hramŤ na Jeruzalemu, Gostilni Marič v Sebeborcih, Gostilni Menciger v Črešnjevcih, Gostilni Rajh v Bakovcih, Gostilni Zorko v Borecih, ter v domači kuhinji Marije Fras. V sami knjigi so sestavljeni meniji in posamezne jedi za vsak okus, saj s hrano človek zadovoljuje fiziološke potrebe, zato je pomembna za preživetje, vpliva na zdravje in na kvaliteto življenja. Hrana pa ima tudi pomembno socialno vlogo, saj se ob njej ljudje družijo v vsakodnevnem življenju, ob delu, počitku, ob praznikih in pomembnih dogodkih: rojstvu, poroki, praznovanju obletnic in smrti. „Na območju Pomurju, torej v Prekmurju in Prlekiji, je od nekdaj prevladoval kmečki živelj, ki je živel skromno in s prehranjeval predvsem s tem, kar je bilo mogoče pridelati doma. Med vrednote življenja, navade in običaje, ki so se prenašali iz roda v rod, sodi tudi ljudska prehrana. Do današnjih dni se je ohranilo nešteto pristnih domačih jedi (kaše, žganci, zlivanke …). Četudi se je prehrana skozi daljša obdobja spreminjala, so se določene jedi prenašale iz roda v rod in se ohranile med ljudmi. Vsaj do konca druge svetovne vojne se je ohranil starodavni način prehranjevanja, ko so ljudje uporabljali predvsem doma pridelana živila“, je uvodoma dejala Frasova.

Šele nekako po letu 1950 je dobila pomemben vpliv na prehrano na skrajnjem severovzhodu države, sodobna mednarodna kuhinja. Kazalo je, da bodo pozabili na stare domače jedi. Nadomeščali so jih z ťmodernimiŤ: kuharice in gospodinje so uvajale v prehrano velike količine mesa, slaščic, manj ogljikovih hidratov, zelenjave in sadja. „Gospodinje so opuščale pripravo kmečkih pogač, kruha in drugih jedi in jih nadomeščale z biskviti in različnimi sladicami z mnogo jajc in maščob. Na srečo to ni veljalo večno, saj so gospodinje ponovno začele pripravljati domače jedi, odkrili so jih tudi domači in tuji gostje. Pred nami je knjiga, ki prikazuje, kako so se na severovzhodu Slovenije stare jedi ohranile do današnjih dni. Odpravila sem se na podeželje, zapisala sem približno 40 jedilnikov za kosila v vsaki od pokrajin, v Prekmurju in Prlekiji, pogovarjala sem se z gospodinjami na Kapeli, v Bučečovcih, Hrastje Moti, Vučji vasi, na Jeruzalemu, pri Sv. Juriju ob Ščavnici ter v Sodišincih, na Cankovi, v Fokovcih, Selu, Bratoncih, Dobrovniku in drugod ter ugotovila, da pripravljajo precej jedi naših babic, ki jih dopolnjujejo z novejšimi“, je med drugim dejala Marija Fras, ki tudi dodaja, da se načini priprave hrane neprestano spreminjajo, različni so od vasi do vasi, celo od gospodinje do gospodinje. Veseli jo, da vedno več gospodinj in kuharic, uporablja žitne proizvode, zelenjavo in sadje, žalosti pa, da je še vedno preveč uporabe živalskih maščob in prekajene svinjine.

Sama vedno želi poudariti pomen zelenjave in sadja pa redkih, a kvalitetnih živil, kot so pira, najrazličnejše kaše, soja ipd. Ob tem avtorica upošteva pričakovanja tudi manj izkušenih gospodinj, da kosilo pripravijo v čim krajšem času. Predvsem pa Marija Fras opozarja na pomen zdrave prehrane kot izjemno pomembne sestavine kvalitetnega življenja. Sploh pa uživanje hrane, ki jo pripravimo doma, iz domačih in povsem naravnih živil, predstavlja dobro, zdravo prehrano. Izbrana kosila in recepti za domače jedi, opisane v tej knjigi, so primer dobre prehrane. Skratka kuharska knjiga Marije Fras nam ponuja številne možnosti pri izbiranju kvalitetnih domačih kosil in pri v vključevanju domačega sadja in zelenjave v vsakdanje obroke hrane. Po njenem je pomembno, da so zraven tudi jedi, ki vsebujejo predvsem polnovredna žita in žitni proizvodi, kot so: rž, pšenica, pira, ječmen, koruta, oves, ajda, proso in riž, potem stročnice: fižol, grah, bob, leča, soja in čičerka. Ko pa gre za zelenjavo in sadje so zraven praktično vse vrste, predvsem pa: lisnata, korenasta, gomoljasta, cvetna zelenjava ter tudi plodovke. Veliko je tudi jezi s kislim zeljem. Od mesa naj bi v ospredju bile ribe, ter tudi nemastna perutnina brez kože, pa pusta in nemastna svinjina, teletina in govedina.

Besedilo: Oste Bakal