STARE PRLEKE IN PREKMURSKE JEDI ZA NAE DNI
Nad 200 obiskovalcev na predstavitvi zanimive knjige, e este izpod peresa ugledne pedagoginje, pisateljice, aktivistke, kuharice in gospodinje.
Potem ko je v minulih desetih letih e spisala in izdala pet zanimivih in v javnosti dobro sprejetih knjig s ťkulinarično kuharskoŤ vsebino, je ugledna pisateljica, upokojena pedagoginja, kuharica in aktivistka na različnih področjih Marija Fras iz Paričjaka nad Radenci, pripravila e novo zanimivo branje. V zalobi Pomurske zalobe iz Murske Sobote, ki je zaloila e nekaj predhodnih knjig eno izmed predhodnih knjig, je Marija Fras tokrat izdala e izjemno zanimivo knjigo z naslovom: Stare Prleke in Prekmurske jedi za nae dni. Knjiga zrcali, kako so se na skrajnjem severovzhodu Slovenije stare jedi ohranile do dananjih dni. Marija Fras, avtorica vrste knjig s področja kulinarike, se je tokrat odpravila na podeelje, se pogovarjala z gospodinjami in zapisovala jedilnike za kosila.
Ugotovila je, da pripravljajo premnoge praznične in vsakdanje jedi, ki so jih poznale nae babice, in zapisala, kako jih pripravljajo dandananji. Visoko cenjena tradicionalna kuhinja Prlekije in Prekmurja je tako dobila novo podobo, za potrebe sodobnega gospodinjstva in gostinstva. In knjigo, v kateri so recepti in navodila za desetine menijev in posamičnih jedi, ki sestavljajo dobro staro domače kosilo, večerjo ali samo prigrizek, in katera bo gotovo dobrodola vsem gospodinjam in drugim ljubiteljem dobre domače kulinarike, ter profesionalnim in ljubiteljskim kuharjem, je avtorica Marija Fras, skupaj z zaloniki, iri javnosti predstavila na posebni prireditvi na O Kapela. Na predstavitvi omenjene knjige, kjer je ob pozdravu in moderiranju predsednika tamkajnjega Turističnega drutva Klopotec Kapela Joeta Tkalca, in predstavnika Pomurske zalobe d.d. sicer pa tudi urednika knjige, Ludvika Sočiča, je potekal tudi prilonosti kulturni program, v katerem so nastopili tudi učenci Glasbene ole Gornja Radgona, ťKapelski kvartetŤ, harmonikar Stanko Ilje ipd., zraven pa je bilo tudi nad 200 gostov in vseh tistih, ki so eleli spoznati novo knjigo.
Stare Prleke in Prekmurske jedi za nae dni, je knjiga tudi z veliko slik pripravljenih izbranih jedi, potem izbranih gostinskih lokalov z obeh bregov reke Mure, je tako esta knjiga Marije Fras, ki se e dobro desetletje, če ne več, ukvarja z značilnostmi lokalne kulinarike in prehranskih navadah ljudi. Za to knjigo se je odpravila med gospodinje na različnih koncih pokrajine ob Muri in zapisovala, kako dandananji pripravljajo tradicionalne jedi Prekmurje in Prlekije jedi, ki so pokrajini vtisnile neizbrisen pečat izjemnosti, posebnosti. Pred to Knjigo je Frasova e izdala knjige: Jedi naih babic (1997), Prleka kuhinja (1999), Sadje v prehrani (2002), Dobra domača kosila (2004), Zelenjava v prehrani (2006).
Samo knjigo sta predstavila avtorica Marija Fras in urednik Ludvik Sočič, zraven pa je bil tudi Lado Klar, ki je za knjigo prispeval fotografije, katere so nastale v restavracijah ťAjdaŤ na Cankovi, ťVinski hramŤ na Jeruzalemu, Gostilni Marič v Sebeborcih, Gostilni Menciger v Črenjevcih, Gostilni Rajh v Bakovcih, Gostilni Zorko v Borecih, ter v domači kuhinji Marije Fras. V sami knjigi so sestavljeni meniji in posamezne jedi za vsak okus, saj s hrano človek zadovoljuje fizioloke potrebe, zato je pomembna za preivetje, vpliva na zdravje in na kvaliteto ivljenja. Hrana pa ima tudi pomembno socialno vlogo, saj se ob njej ljudje druijo v vsakodnevnem ivljenju, ob delu, počitku, ob praznikih in pomembnih dogodkih: rojstvu, poroki, praznovanju obletnic in smrti. Na območju Pomurju, torej v Prekmurju in Prlekiji, je od nekdaj prevladoval kmečki ivelj, ki je ivel skromno in s prehranjeval predvsem s tem, kar je bilo mogoče pridelati doma. Med vrednote ivljenja, navade in običaje, ki so se prenaali iz roda v rod, sodi tudi ljudska prehrana. Do dananjih dni se je ohranilo neteto pristnih domačih jedi (kae, ganci, zlivanke ). Četudi se je prehrana skozi dalja obdobja spreminjala, so se določene jedi prenaale iz roda v rod in se ohranile med ljudmi. Vsaj do konca druge svetovne vojne se je ohranil starodavni način prehranjevanja, ko so ljudje uporabljali predvsem doma pridelana ivila, je uvodoma dejala Frasova.
ele nekako po letu 1950 je dobila pomemben vpliv na prehrano na skrajnjem severovzhodu drave, sodobna mednarodna kuhinja. Kazalo je, da bodo pozabili na stare domače jedi. Nadomečali so jih z ťmodernimiŤ: kuharice in gospodinje so uvajale v prehrano velike količine mesa, slačic, manj ogljikovih hidratov, zelenjave in sadja. Gospodinje so opučale pripravo kmečkih pogač, kruha in drugih jedi in jih nadomečale z biskviti in različnimi sladicami z mnogo jajc in mačob. Na srečo to ni veljalo večno, saj so gospodinje ponovno začele pripravljati domače jedi, odkrili so jih tudi domači in tuji gostje. Pred nami je knjiga, ki prikazuje, kako so se na severovzhodu Slovenije stare jedi ohranile do dananjih dni. Odpravila sem se na podeelje, zapisala sem priblino 40 jedilnikov za kosila v vsaki od pokrajin, v Prekmurju in Prlekiji, pogovarjala sem se z gospodinjami na Kapeli, v Bučečovcih, Hrastje Moti, Vučji vasi, na Jeruzalemu, pri Sv. Juriju ob čavnici ter v Sodiincih, na Cankovi, v Fokovcih, Selu, Bratoncih, Dobrovniku in drugod ter ugotovila, da pripravljajo precej jedi naih babic, ki jih dopolnjujejo z novejimi, je med drugim dejala Marija Fras, ki tudi dodaja, da se načini priprave hrane neprestano spreminjajo, različni so od vasi do vasi, celo od gospodinje do gospodinje. Veseli jo, da vedno več gospodinj in kuharic, uporablja itne proizvode, zelenjavo in sadje, alosti pa, da je e vedno preveč uporabe ivalskih mačob in prekajene svinjine.
Sama vedno eli poudariti pomen zelenjave in sadja pa redkih, a kvalitetnih ivil, kot so pira, najrazličneje kae, soja ipd. Ob tem avtorica upoteva pričakovanja tudi manj izkuenih gospodinj, da kosilo pripravijo v čim krajem času. Predvsem pa Marija Fras opozarja na pomen zdrave prehrane kot izjemno pomembne sestavine kvalitetnega ivljenja. Sploh pa uivanje hrane, ki jo pripravimo doma, iz domačih in povsem naravnih ivil, predstavlja dobro, zdravo prehrano. Izbrana kosila in recepti za domače jedi, opisane v tej knjigi, so primer dobre prehrane. Skratka kuharska knjiga Marije Fras nam ponuja tevilne monosti pri izbiranju kvalitetnih domačih kosil in pri v vključevanju domačega sadja in zelenjave v vsakdanje obroke hrane. Po njenem je pomembno, da so zraven tudi jedi, ki vsebujejo predvsem polnovredna ita in itni proizvodi, kot so: r, penica, pira, ječmen, koruta, oves, ajda, proso in ri, potem stročnice: fiol, grah, bob, leča, soja in čičerka. Ko pa gre za zelenjavo in sadje so zraven praktično vse vrste, predvsem pa: lisnata, korenasta, gomoljasta, cvetna zelenjava ter tudi plodovke. Veliko je tudi jezi s kislim zeljem. Od mesa naj bi v ospredju bile ribe, ter tudi nemastna perutnina brez koe, pa pusta in nemastna svinjina, teletina in govedina.
Besedilo: Oste Bakal