Pripravili so 5. „kapüstne den“ občine Šalovci

KOLIKO ENKRATNIH „ZELJNATIH“ DOBROT NA ENEM MESTU!
Prebivalci občine Šalovci gotovo sodijo med tiste ljudi, ki na mnogih področjih, še zlasti ko gre za skupne akcije, odlično sodelujejo, med tiste, ki vsak trenutke izkoristijo za rekreacijo, druženje in skrb za zdravje. Radi poprimejo za vsako delo, radi se poveselijo, radi sprejmejo vsakega turista in obiskovalca, jim radi razkažejo svoje lepote, svoje zgodovinske in kulturne znamenitosti, svoje kulinarične dobrote. In med dogodke, ko predstavijo slednje, sodi tudi prireditev, ki jo je minulo nedeljo, prvo v mesecu oktobru, pripravilo Turistično društvo Šalovci.
Že petič zapored so namreč priredili „Kapüstne den“, prireditev, kjer je vse tako ali drugače povezano z zeljem (kapusom). Vsi obiskovalci, a bilo jih je veliko od blizu in daleč, pa so se lahko znova prepričali koliko enkratnih dobrot se lahko naredi iz zelja.

Spet je bilo zelo zabavno, veselo, glasbeno in seveda kar se da zeljnato. Ekipe, katere so sestavljale posamezne vasi občine Šalovci, so se pomerile v kuhanju sarme, raznih igrah in izdelovanju skulptur in aranžmajev iz zelja. „Vse sarme so bile res zelo dobro skuhane in le stežka se je našla najboljša. Enako je bilo pri skulpturah in aranžmajih. Gotovo ima vsak svojo zamisel in idejo ter mu je všeč kaj drugega. Lahko pa smo videli tudi vrste zelja, ki jih v vsakdanjem življenju mogoče ne. To je denimo nemško kodrasto zelje. Tudi igre so bile zanimive. Seveda so potekale v okviru ťtematikeŤ dneva-zelja. Nikakor pa si ne mislite, da je bilo mogoče jesti le sarmo. Seveda ne! Bilo je polno drugih jedi z zelja, kot so ťstraušencaŤ, zeljna solata, ťzaunikiŤ, zeljni kruh, ťzeljove flikiceŤ, ťsegedinŤ, ťretašiŤ in še in še“, nam je razlagala ena izmed organizatoric, mlada gimnazijka Nina Kardoš.

Vsak, ki je tako ali drugače sodeloval na 5. kapusten denu, je domov odnesel neko malenkost in letos je bilo sodelujočih in obiskovalcev res veliko. „Veliko je bilo tudi mladih – avtorjev skulptur, ali pa so prišli le pogledati celotno dogajanje. In to je dokaz, da tudi takšni dnevi lahko privabijo veliko ljudi, veliko tudi mladih, ki so jamstvo, da bo vse skupaj dolgo trajalo in da odlične jedi iz zelja ne bodo šle v pozabo“, dodaja z veseljem Nina Kardoš.