KOLIKO ENKRATNIH ZELJNATIH DOBROT NA ENEM MESTU!
Prebivalci občine alovci gotovo sodijo med tiste ljudi, ki na mnogih področjih, e zlasti ko gre za skupne akcije, odlično sodelujejo, med tiste, ki vsak trenutke izkoristijo za rekreacijo, druenje in skrb za zdravje. Radi poprimejo za vsako delo, radi se poveselijo, radi sprejmejo vsakega turista in obiskovalca, jim radi razkaejo svoje lepote, svoje zgodovinske in kulturne znamenitosti, svoje kulinarične dobrote. In med dogodke, ko predstavijo slednje, sodi tudi prireditev, ki jo je minulo nedeljo, prvo v mesecu oktobru, pripravilo Turistično drutvo alovci.
e petič zapored so namreč priredili Kapüstne den, prireditev, kjer je vse tako ali drugače povezano z zeljem (kapusom). Vsi obiskovalci, a bilo jih je veliko od blizu in daleč, pa so se lahko znova prepričali koliko enkratnih dobrot se lahko naredi iz zelja.
Spet je bilo zelo zabavno, veselo, glasbeno in seveda kar se da zeljnato. Ekipe, katere so sestavljale posamezne vasi občine alovci, so se pomerile v kuhanju sarme, raznih igrah in izdelovanju skulptur in aranmajev iz zelja. Vse sarme so bile res zelo dobro skuhane in le steka se je nala najbolja. Enako je bilo pri skulpturah in aranmajih. Gotovo ima vsak svojo zamisel in idejo ter mu je več kaj drugega. Lahko pa smo videli tudi vrste zelja, ki jih v vsakdanjem ivljenju mogoče ne. To je denimo nemko kodrasto zelje. Tudi igre so bile zanimive. Seveda so potekale v okviru ťtematikeŤ dneva-zelja. Nikakor pa si ne mislite, da je bilo mogoče jesti le sarmo. Seveda ne! Bilo je polno drugih jedi z zelja, kot so ťstrauencaŤ, zeljna solata, ťzaunikiŤ, zeljni kruh, ťzeljove flikiceŤ, ťsegedinŤ, ťretaiŤ in e in e, nam je razlagala ena izmed organizatoric, mlada gimnazijka Nina Kardo.
Vsak, ki je tako ali drugače sodeloval na 5. kapusten denu, je domov odnesel neko malenkost in letos je bilo sodelujočih in obiskovalcev res veliko. Veliko je bilo tudi mladih – avtorjev skulptur, ali pa so prili le pogledati celotno dogajanje. In to je dokaz, da tudi takni dnevi lahko privabijo veliko ljudi, veliko tudi mladih, ki so jamstvo, da bo vse skupaj dolgo trajalo in da odlične jedi iz zelja ne bodo le v pozabo, dodaja z veseljem Nina Kardo.