Svetlana Širec bo kraljevala v letu 2008


VINSKA KRALJICA SLOVENIJE ZA LETO 2008 -SVETLANA ŠIREC

Pomurski sejem nadaljuje s projektom Vinska kraljica Slovenije; Tokrat prvič kraljica z mariborskega območja.
Potem ko je Maja Benčina, kot enajsta v vrsti, iztekajoče se leto 2007 preživela na Slovenskem vinskem dvoru, je sedaj prišlo do izbire nove Slovenske vinske kraljice, ki bo „kraljevala“ prihodnje leto. In namesto Maje s Primorskega (Vipava), bo prihodnje leto na Slovenskem vinskem dvoru prvič kraljica z mariborskega območja. V organizaciji Pomurskega sejama d.d. iz Gornje Radgone, so namreč pred nekaj dnevi opravili izbiro nove Slovensko vinsko kraljico, katero, kot nam je zatrdil direktor Pomurskega sejma d.d. Janez Erjavec in predsednik komisije za izbiro kraljice, v hudi konkurenci ni bilo enostavno izbrati. Za 12. Vinsko kraljico Slovenije za leto 2008, so sicer komisijo sestavljali: predsednik komisije Janez Erjavec, direktor Pomurskega sejma in člani: Mateja Jaklič, Pomurski sejem, Iztok Klenar, Vinakoper d.d. Koper, Joco Žnidaršič, fotograf, Lidija Mavretič, 1. Vinska kraljica Slovenije, Slavko Jarc, predstavnik glavnega pokrovitelja Nove KBM d.d. Maribor, Tadej Fir, predstavnik pokrovitelja kraljičinega avtomobila, AC Intercar, ter Peter Zadel, predstavnik medijskega sponzorja ČZD Kmečki glas.
Na razpis je bilo prijavljenih osem deklet, ki so ustrezale razpisnim pogojem in so pri izboru izkazale veliko znanja o vinu in splošne razgledanosti. Sodelovale so: Elizabet Bordon iz Marezig, Sabina Germšek iz Ljutomera, Anita Hrastar iz Viher pri Mirni Peči, Silvija Kostelec iz Krvavčjega Vrha pri Semiču, Saša Krajnc iz Lahoncev pri Ivanjkovcih, Darja Planinšek iz Pristave pri Mestinju, Svetlana Širec iz Krčevine pri Vurbergu in Katja Škof iz Boldraža pri Metliki. „Komisija je izbrala Vinsko kraljico Slovenije za leto 2008 na podlagi preverjanja iz sklopov splošnega znanja oz. razgledanosti, vinogradništva in vinarstva v Sloveniji, ponudbe in postrežbe vina ter javnega nastopanja v slovenskem in enem od svetovnih tujih jezikov. Največje število točk in obenem najboljši splošni vtis komisije je odnesla Svetlana Širec iz Krčevine pri Vurbergu. Štiriindvajsetletna Svetlana, ki prihaja iz vinogradniške družine, je uspešno zaključila študij na Fakulteti za upravo v Ljubljani, ki ga sedaj nadaljuje še z magistrskim študijem. Kraljevske vinske izkušnje si je že nabirala kot 1. Ptujska vinska kraljica“, nam je povedal direktor Pomurskega sejma Janez Erjavec. Dodal je, da bo nosilka vinske krone, Maja Benčina, ki uspešno opravlja poslanstvo Vinske kraljice Slovenije v letu 2007, krono naslednici predala na svečanem kronanju, ki bo predvidoma 11. januarja 2008. In takrat bo nova kraljica prevzela svojo obveznost, da bo v svetu promovirala Slovenijo kot izredno vinsko in turistično destinacijo, doma pa bo predvsem skrbela za dvigovanje vinske kulture.
Kot rečeno je posebna strokovna komisija, novo vinsko kraljico izbirala izmed osmih kandidatk iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel. In med hudimi tekmicami je torej zmagala Svetlana Širec, ki je komisiji, enako kot vse druge kandidatke, odgovarjala na splošna vprašanja o aktualnih dogodkih doma in v svetu, na vprašanja o vinogradništvu in vinarstvu v Sloveniji in vinarstvu nasploh ter na vprašanja o načinu ponudbe vina. Podala je tudi kratko predstavitev v enem od svetovnih jezikov. Svetlana Širec je komisijo prepričala s prijetnim nastopom, v katerim je poleg poznavanja vinogradništva in vinarstva, spoštovanja in ljubezni do vina dokazala tudi visoko stopnjo splošne razgledanosti in komunikativnosti. Tako je Svetlana postala gospodarica slovenskega vinskega dvora, kot Vinska kraljica Slovenije, za leto 2008.

Po svečani zaobljubi ji je tako dolžnost, da bo leto dni skrbela za promocijo slovenskih vin, vinogradništva, slovenske vinorodne dežele kot zanimive turistične destinacije ter za dvigovanje kulture pitja vina. Na posebnem testiranju prijavljenih kandidatk, kjer je izbrana kraljica z enoletno mandatno dobo, pa so dekleta sploh morala pokazati dobro strokovno znanje s področja vinogradništva, vinarstva in trženja vin, enako pa tudi ustrezno znanje tujih jezikov, kajti odlična slovenska vina je potrebno predstavljati tudi v tujini. Sicer pa, Slovenska vinska kraljica veliko potuje, spoznava nove ljudi, njihove navade in seveda vina. Na teh potovanjih pa zastopa vina iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel in vseh 14 vinorodnih okolišev, in si v javnosti prizadeva za njihovo razpoznavnost ter širjenje kulture pitja vina, in to na vsakem mestu, še posebej, na prireditvah povezanih z vinom.
O.B.

PRVIH ENAJST…
Sedaj ko so izbrali 12. slovensko vinsko kraljico, je zanimivo našteti vseh 11 dosedanjih „lastnic slovenskega vinskega dvora“. Pred aktualno, 11. slovensko vinsko kraljico Majo Benčina, smo v Sloveniji, od leta 1996 imeli že deset kraljic. Najprej je to bila Lidija Mavretič iz Bele krajine (1996), sledijo pa Selma Lukač s Koprskega (1997), Katarina Jenžur iz Posavja (1998), Irena Kupljen iz Radgonsko – kapelskih goric (1999), Martina Stegovec z Vipavskega (2000), Jerneja Bratuša iz Noršincev pri Ljutomeru (2001). V letu 2002 je bila kraljica Tjaša Koroša ravno tako iz Ljutomersko – ormoških goric, v letu 2003 pa Simona Štraus iz Šmarsko – virštajnskih goric. Leta 2004 je to bila Vesna Bajuk iz okolice Metlike v Beli krajini, potem v letih 2005 in 2006 Maja Cigoj iz oklica Ajdovščine, trenutno, kot rečeno, v letu 2007 Maja Benčina! In sedaj je zraven še Svetlana.

(O.B.)