V Benediktu pripravljajo zanimivo 6. ťMartinovo pokušinoŤ

UGOTOVILI BODO, KAKŠEN JE BIL ťVINSKI LETNIK 2007Ť
V organizaciji Društva vinogradnikov Benedikt, benediške občine, tamkajšnjih kmečkih žena in deklet ter Turističnega društva Benedikt, bo na parkirišču pri ťPetelinovi kletiŤ to nedeljo (18.11.) potekalo 6. tradicionalno „zapoznelo martinovanje“, pravzaprav pokušina vinskega letnika 2007, na katerem spet pričakujejo, da se bo zbralo več sto občanov in gostov od blizu in daleč.

In spet bo v središču Benedikta sila veselo in zanimivo, posebej pa preseneča, da vinogradniki in nekateri drugi domačini svoje pridelke in druge dobrote vsem obiskovalcem ponujajo večinoma brezplačno, kar pomeni, da se je možno najesti in napiti zastonj. To pa samo potrjuje kako enotni so občani Benedikta, ko gre za sodelovanje in sožitje na vseh področjih življenja in delovanja. In tudi zaradi tega je župan Milan Gumzar, ki je vedno zraven, saj se mora ves čas ukvarjati z gosti, in nikakor ne pozabiti pozdraviti tudi slehernega občana, lahko upravičeno ponosen.

Kot nam je povedal predsednik Društva Vinogradnikov Benedikt, ki šteje nekaj nad 60 članov in članic, Zlatko Borak, so se že pred šestimi leti, okoli sv. Martina dogovorili, da bodo vsako leto tradicionalno pripravljali svoje martinovanje prvo nedeljo po tem „vinskem prazniku“ sv. Martinu. ťVečina vinogradnikov zraven prinese svoje pridelek, s čem tudi prvič skupno poskusimo kaj je kdo pridelal v iztekajočem se letu, torej minulem letniku. Ob tem pa poskrbimo tudi za kaj pod zob, in ljudje so veseli in zadovoljniŤ, pravi Borak.
(ob)