17. Miklavževa trgatev – Radgonske gorice

V podjetju Radgonske gorice so včeraj opravili predzadnje dejanje letnika 2007. SONČNIŤ SVETI MIKLAVŽ JE POSTREGEL Z IZJEMNO KAPLJICO. Na 17. Miklavževi trgatvi, pri 10 stopinjah, je nad 100 trgačev pobralo grozdje s 1000 trsov;
Direktor Radgonskih goric d.d. Borut Cvetkovič je ponosen na letnik 2007.

Gornja Radgona – Čeprav je namesto belega, snežnega in mrzlega sv. Miklavža, včeraj (četrtek, 6.12.) nad Radgonsko – Kapelskimi goricami, bilo sončno in zelo toplo (okoli 10 stopinj), to niti malo ni motilo zanimivega dogajanja. Tako je na dan, ko je godoval prvi prijazni „decembrski“ bradati mož, sv. Miklavž bilo izjemno veselo in zanimivo v vinogradu podjetja Radgonske gorice d.d. v Zbigovcih.

Potem ko so že septembra, oktobra, ter v začetku novembra, opravili z normalno ter predikatno in pozno trgatvijo, ter napolnili okoli tri milijone litrov nove izjemno kakovostne vinske kapljice, so v podjetju Radgonske gorice d.d. imeli še predzadnje dejanje letošnje v svojih vinogradih. V navzočnosti številnih domačih in tudi tujih gostov, prijateljev in poslovnih partnerjev, je namreč kakšnih 100 zaposlenih in drugih trgačev, predvsem poslovnih partnerjev in prijateljev, na svečan način opravilo tradicionalno že 17. Miklavževo trgatev, ki je potekala v odličnem vzdušju. Še pred začetkom trgatve in po opravljeni domači malici, so vsi trgači dobili posebna vedra in škarje, tako da nikomur ni bilo težko začeti z delom, katerega bi si še zlasti zaposleni v Radgonskih goricah želeli pogosto, saj so tokrat imeli velikansko pomoč.

Sicer pa, tudi letos so namreč radgonski vinogradniki v svojem vinogradu, tokrat prvič v Zbigovcih, saj so na prejšnji lokaciji, na Janževem Vrhu, zaradi starosti trse morali posekati, pustili okoli 1000 trsih laškega rizlinga, ki pa so ga s posebnimi mrežami zaščitili od ptičev in srn. Po prvih ocenah so radgonski vinogradniki s tem spet stisnili kapljico (dobrih 250 litrov), ki je dejansko nekaj najboljšega kar lahko grozdje ponudi, in to naj bi bil odličen jagodni izbor s kar 35 % sladkorja (dobrih 140 oekslov). V podjetju Radgonske gorice d.d. so z omenjeno trgatvijo začeli pred sedemnajstimi leti. Takrat so namreč pustili manjši kos vinograda, da bi v poznih jesenskih dneh natrgali grozdje za predikatno vino. In ker jim je bilo vreme nekoliko naklonjeno, tako kot letos, so pustili grozdje na trsih še nekaj časa. Ko pa so takrat konec novembra menili omenjeno grozdje potrgati, se je vreme “skisalo”, tako da so, na predlog takratnega direktorja Franca Škrobarja pustili grozdje na trsih vse do sv. Miklavža in tako so prišli do vrhunskega Miklavževega vina, saj od tega leta naprej vsako leto potrgajo določeno količino grozdja, na dan sv. Miklavža.

Le eno leto so jim ptiči pozobali prav ves pridelek in je Miklavževa trgatev odpadla.
“Mi smo upravičeno ponosni nad svojim "Miklavževim vinom", saj gre dejansko za vrhunsko kapljico, ki jo pri nas v radgonski kleti polnimo v specialne pol literske unikatne steklenice. Zaradi tega vina smo namreč izdelali tudi posebne temu primerne steklenice, ki ponazarjajo stiskalnico, vreteno in utež ter trto zavito okrog kola. Vse to, predvsem pa kakovost vina v takšni steklenici nam omogoča, da steklenice s tovrstnim vinom z lahkoto prodamo, saj jih ljudje kljub nekoliko višji ceni radi kupujejo, kot unikat ali darilo. Šele sedaj, ko bomo potrgali letošnje "Miklavževo vino", bomo trgu ponudili lanski izdelek in nimamo nobenih skrbi, da ga hitro ne bi prodali”, nam je po tokratni trgatvi, povedal direktor Radgonskih goric d.d. Borut Cvetkovič, ki je šele pred dobrim letom prevzel vodenje enega najuspešnejših radgonskih in pomurskih podjetij.

Cvetkovič je tudi dodal je, da je letošnji letnik sploh zelo kakovosten, pa tudi po količini je kar dober. Sploh pa pravi, da je letos, v primerjavi z lanskim letom, za okoli 25 odstotkov višji pridelek vina, boljša prodaja in tudi prihodki. Ob tem pa samo pred koncem leta načrtujejo svojo glavno prodajo penečih se vin, ko naj bi slovenski trg prevzel nad 600.000 steklenic, kar pomeni, da skoraj vsak tretji Slovenec ob koncu leta kupi vsaj eno steklenico zlate ali srebrne radgonske penine.

Direktor Borut Cvetkovič je tudi zagotovil, da presenetljivo dobro v prodajo gredo manjše stekleničke njihovih penečih se in tihih vin, od 0,20 in 0,35 l, kar pomeni, da je uvedba novosti bila zelo koristna. Sedaj pa se obeta le še Svečnična trgatev, ki bo 2.2.2008…

Besedilo in foto: (ob)

PRI KRALJEVIH BODO PILI ŠELE PRIHODNJE LETO
Ne le v družbi Radgonske gorice d.d. kjer že 17 let tradicionalno poteka „Miklavževa trgatev“, temveč tudi v „Kraljevih vinogradih“ v Ihovi je včeraj potekala podobna trgatev. Znani pomurski mesar Marjan Kralj je namreč, skupaj z družino, prijatelji in znanci, prizoril „Miklavževo trgatev“, ki pri njih poteka vsakih 10 let. Marjanova soproga Antonija namreč praznuje prav na sv. Miklavža rojstni dan, in leto pred okroglim jubilejem (40, 50, 60…) pripravijo trgatev, ko potrgajo enkratno predikatno vino, in ga potem ob okroglem Antonijinem jubileju tudi poskusijo. Tako bodo čez leto dni, ob sv. Miklavžu 2008, ko bo Antonija praznovala 60. življenjski, prvič poskusili vino, ki so ga tokrat natrgali.

Sploh pa so pobrali grozdje sorte laški rizling, ki se je odlično ohranilo na okoli 150 trsov, katerega mošt je „tehtal“ okoli 35 odstotkov sladkorja. Marjan Kralj je prepričan, da bodo pridelali blizu 100 litrov vrhunskega vina, na katerega pokušnjo so povabili tudi nas.
Besedilo in foto: (ob)