9. licitacija barikov Vinakoper z rekordnim dobrodelnim izkupičkom

Kar 70.000 € v plemenite namene
Koper, 4.12.2007 – Devet let je že minilo, odkar so v koprski kleti Vinakoper kupcem prvič ponudili 12 sodčkov vrhunskih vin, zorjenih v barik sodčkih, na prvi dobrodelni dražbi barikov. Prireditev že tradicionalno poteka v začetku decembra, na letošnji pa je uprava kleti predstavnicam Splošne bolnišnice Izola predala simboličen ček v vrednosti 50.000,00 EUR, kar je znesek, ki se je na račun pediatričnega oddelka stekel v preteklih treh letih.

Na letošnji dražbi sta zablestela 2 sodčka sorte shiraz letnika 2006, ki je dosegel ceno 70,00 EUR na liter.

Leta 1999 je klet pripravila prvo dobrodelno dražbo barikov in dražiteljem ponudila 12 sodčkov z vinom preteklega letnika. Tudi letos so se kupci lahko potegovali za 12 barik sodčkov, večinoma letnika 2006, izjemo sta predstavljala dva sodčka istrske avtohtone malvazije, ki sta bili letošnjega letnika. Izklicna cena za liter vina iz 225-litrskega barik sodčka iz hrastovega lesa je znašala 10,00 EUR, dražitelji pa so ceno lahko zviševali za najmanj 1,00 EUR. 18 dražiteljev se je najprej potegovalo za nekaj vzorcev malvazije, sledile pa so rdeče: vzorci refoška, cabernet sauvignona, merlota in presenetljivega shiraza z alkohono stopnjo 15,00 vol%, ki je najbolj razdražil dražitelje. Oba vzorca shiraza, ki sta prihajala iz vinogradov Purissima in Debeli rtič, sta dosegla rekordno ceno na liter 70,00 EUR, kar je največ v celotni zgodovini licitacije barikov.

Glavni enolog kleti Iztok Klenar s posebnim izborom sodčkov vsako leto pripomore k zanimivosti dražbe, dražitelje pa k dvigovanju cene uspešno vzpodbuja tudi že tradicionalni voditelj Mitja Meršol.

Glavni enolog kleti in član uprave Vinakoper Iztok Klenar je o shirazu, ki se je vpisal s svojo ceno med zvezde, dejal: ťLetnik 2006 je bil shirazu še posebno naklonjen. Vino dokazuje, da so trte že v polni zrelosti, če k temu dodamo še enkratnost obeh vinogradniških leg lahko zagotovo rečemo, da je pred nami pravo bogastvo, ki bo z leti še pridobilo na telesu.Ť

Del kupnine, ki presega izklicno ceno, že tradicionalno klet Vinakoper in kupci poklanjajo pediatričnemu oddelku Splošne bolnišnice Izola. Do preteklega leta je tako skupni dobrodelni izkupiček vseh dražb znašal pribl. 110.000,00 EUR. Današnje druženje v kleti so zaključili s predajo simboličnega čeka v vrednosti 50.000,00 EUR, ki ga je predsednik uprave Vinakoper Nevijo Pucer predal dr. Edvini Gregorič, Nives Rener in dr. Ireni Cetin Lovšin iz Splošne bolnišnice Izola. Ob tej priložnosti je Cetin-Lovšinova, sicer predstojnica pediatričnega oddelka v SBI še povedala, da so denar iz preteklih let investirali v nakup toplih posteljic za novorojenčke, inkubatorja in ultrazvoka za srce za nedonošenčke.

Letošnja dražba barikov se bo v zgodovino zapisala po visokem dobrodelnem izkupičku. Sedem (7) kupcev in klet Vinakoper so dobrodelni sklad pediatričnega oddelka danes oplemenitili za pribl. 70.000,00 EUR.