Bolgarski minister na obisku v Kleti Vipava 1894

„Najbolj znani avtohtoni vini iz Bolgarije sta mavrud in gamza. To sta rdeči vini. Nasploh imamo pri nas več rdečega vina kot belega,“ je na obisku v kleti Vipava 1894 povedal bolgarski minister za kmetijstvo in prehrano Nihat Tahir Kabil. V klet ga je 11. decembra pripeljal slovenski kolega minister Iztok Jarc, ki je dva dni gostil bolgarsko delegacijo.V kleti Vipava 1894 so si gostje ogledali posodobljeno tehnologijo predelave rdečih sort grozdja (sistem vinifikacije in vakumska preša) iz leta 2004. O tej tehnologiji, ki jo je klet pridobila tudi s pomočjo evropskih sredstev, je gostitelj vodja kleti Joško Ambrožič dejal: „Sodobnejše programiranje nudi večjo možnost vodenja in nadziranja maceracije, to pa omogoča, da predelamo bolj bogata ekstraktna rdeča vina in obenem na isti liniji tudi sveža mlada vina. Prav s posodobljeno tehnologijo smo lahko razvili vina z drugačnim stilom in s to spremembo oblikovali tudi nove blagovne znamke vin Vallis, Ventus, Lanthieri in Storia.“

Bolgarski minister je bil navdušen nad vini iz kleti Vipava 1894. Omenil je, da imajo v Bolgariji 135.00 ha vinogradov, kar je kar približno osemkrat več kot v Sloveniji.

Fotografije iz dogodka so na ogled na www.agroind.si