Tudi laški rizling je lahko izredno sladek

Borkovi so po desetih letih spet imeli ledeno trgatev
Vinogradniško – turistična kmetija Borko iz Črešnjevcev pri Gornji Radgoni gotovo sodi med najbolj prepoznavne turistične destinacije na radgonskem območju. Poleg domačih kulinaričnih dobrot, na lastni turistični kmetiji, pa jim prepoznavnost gotovo dvigujejo „Borkova“ vrhunska domača vina, katera že desetletja poznajo mnogi pravi vinopivci iz praktično cele Slovenije in tudi iz tujine. Po dogodku, ki se je na vinorodnem hribčku nad domačo turistično kmetijo v Črešnjevcih, odvijal ob letošnjem božiču, bo žlahtna kapljica iz Borkovih kleti, še bolj priznana in priljubljena. Po natanko desetih letih so namreč Borkovi pripravili „Božično trgatev“, ki pa je po srečnem naključju bila tudi s predznakom „ledena“. Tik pred božičem, ko je jutranja temperatura še vedno bila sedem stopinj pod ničlo, se je namreč kakšnih 20 trgačev, po ustreznem okrepčilu odpravili med snegom pokrite trse in poledenele grozdne jagode. Nekaj srnic je pred prihodom beračev veselo poskakovalo, potem pa v bližnji gozdiček. Na njihovo žalost in na žalost ptičev, do sladkih jagod ni bilo poti, kajti šele ko so berači odstranili zaščitne mreže.
In dokaj hitro so berači na okoli 800 trsih natrgali približno 600 kg globoko zmrznjenega grozdja. Prve jagode so navrgle okoli 140 oekslov sladkorja, in že to je vse, brez čakanja na povprečje stotih jagod, da se prepričajo, kako gre za pravi eliksir, s katerim bo v naslednjih tednih in mesecih še veliko dela in šolanja. „Zadovoljna sem s pridelkom, saj je mošt vidno zgoščen in meritev je pokazala lepo prisotnost sladkorja. Tudi količina mošta je odlična, saj pričakujemo okoli 120 litrov mošta. Približno 20 % izplena pri ledenem vinu redkost in možno ga je doseči samo v primerih, ko je izhodiščna kakovost grozdja zelo visoka. V letošnji trgatvi, ki je bila zelo zgodaj, vsekakor lahko govorimo o visoki kakovosti grozdja in vina. Mi smo tukaj že podbirali poškodovane ali uničene jagode, tako da so ostale samo najbolj zdrave, zato niti ne preseneča kakovost“, nam je povedala gospodinja Dana Borko, čigava trgatev je ob božiču 2007 pokazala, da je lahko tudi laški rizling izjemno sladek.

Borkovi sicer razpolagajo s slabih 28.000 trsov, in ker posebno pozornost namenjajo kakovosti, pridelajo letno dobrih 15.000 litrov vina, saj poleg lastnega stiskanja, nekaj grozdja tudi prodajo. V njihovi kleti so predvsem vrhunska bela vina: Traminec, Renski rizling, Sivi in Beli pinot, Sauvignon ter Laški rizling. Tudi vse sorte vinskega letnika 2007 so bile izjemne, tako po kvaliteti in kvantiteti. Sedanja gospodinja Dana Borko nam pove, da tudi s prodajo pridelka nimajo težav, saj poleg na lastni turistični kmetiji, imajo tudi stalne odjemalce, ki prihajajo predvsem iz Ljubljane in okolice. „Pravi potrošniki, ki ne pijejo vino zgolj, da bi se opijali, cenijo kakovost. In dokler bomo pridelovali kakovostno vino, gotovo ne bo težav z njegovo prodajo“, nam pove Borkova, ki dodaja, da so v letu 2007 zasadili še okoli 60 arov površin, in sicer z avtohtono sorto Radgonska ranina, kjer ob koncu prvega desetletja tega tisočletja pričakujejo še eno novo vrhunsko vino.
Besedilo in foto: (ob)