Borkovi so po desetih letih spet imeli ledeno trgatev
Vinogradniko turistična kmetija Borko iz Črenjevcev pri Gornji Radgoni gotovo sodi med najbolj prepoznavne turistične destinacije na radgonskem območju. Poleg domačih kulinaričnih dobrot, na lastni turistični kmetiji, pa jim prepoznavnost gotovo dvigujejo Borkova vrhunska domača vina, katera e desetletja poznajo mnogi pravi vinopivci iz praktično cele Slovenije in tudi iz tujine. Po dogodku, ki se je na vinorodnem hribčku nad domačo turistično kmetijo v Črenjevcih, odvijal ob letonjem boiču, bo lahtna kapljica iz Borkovih kleti, e bolj priznana in priljubljena. Po natanko desetih letih so namreč Borkovi pripravili Boično trgatev, ki pa je po srečnem naključju bila tudi s predznakom ledena. Tik pred boičem, ko je jutranja temperatura e vedno bila sedem stopinj pod ničlo, se je namreč kaknih 20 trgačev, po ustreznem okrepčilu odpravili med snegom pokrite trse in poledenele grozdne jagode. Nekaj srnic je pred prihodom beračev veselo poskakovalo, potem pa v blinji gozdiček. Na njihovo alost in na alost ptičev, do sladkih jagod ni bilo poti, kajti ele ko so berači odstranili začitne mree.
In dokaj hitro so berači na okoli 800 trsih natrgali priblino 600 kg globoko zmrznjenega grozdja. Prve jagode so navrgle okoli 140 oekslov sladkorja, in e to je vse, brez čakanja na povprečje stotih jagod, da se prepričajo, kako gre za pravi eliksir, s katerim bo v naslednjih tednih in mesecih e veliko dela in olanja. Zadovoljna sem s pridelkom, saj je mot vidno zgočen in meritev je pokazala lepo prisotnost sladkorja. Tudi količina mota je odlična, saj pričakujemo okoli 120 litrov mota. Priblino 20 % izplena pri ledenem vinu redkost in mono ga je doseči samo v primerih, ko je izhodična kakovost grozdja zelo visoka. V letonji trgatvi, ki je bila zelo zgodaj, vsekakor lahko govorimo o visoki kakovosti grozdja in vina. Mi smo tukaj e podbirali pokodovane ali uničene jagode, tako da so ostale samo najbolj zdrave, zato niti ne preseneča kakovost, nam je povedala gospodinja Dana Borko, čigava trgatev je ob boiču 2007 pokazala, da je lahko tudi laki rizling izjemno sladek.
Borkovi sicer razpolagajo s slabih 28.000 trsov, in ker posebno pozornost namenjajo kakovosti, pridelajo letno dobrih 15.000 litrov vina, saj poleg lastnega stiskanja, nekaj grozdja tudi prodajo. V njihovi kleti so predvsem vrhunska bela vina: Traminec, Renski rizling, Sivi in Beli pinot, Sauvignon ter Laki rizling. Tudi vse sorte vinskega letnika 2007 so bile izjemne, tako po kvaliteti in kvantiteti. Sedanja gospodinja Dana Borko nam pove, da tudi s prodajo pridelka nimajo teav, saj poleg na lastni turistični kmetiji, imajo tudi stalne odjemalce, ki prihajajo predvsem iz Ljubljane in okolice. Pravi potroniki, ki ne pijejo vino zgolj, da bi se opijali, cenijo kakovost. In dokler bomo pridelovali kakovostno vino, gotovo ne bo teav z njegovo prodajo, nam pove Borkova, ki dodaja, da so v letu 2007 zasadili e okoli 60 arov povrin, in sicer z avtohtono sorto Radgonska ranina, kjer ob koncu prvega desetletja tega tisočletja pričakujejo e eno novo vrhunsko vino.
Besedilo in foto: (ob)