Včeraj je pri nekdanji Slovenski vinski kraljici potekala 14. Lucijina trgatev

Med številnimi posebnimi, poznimi in zimskimi trgatvami, vezanimi za ta ali oni datum ali god, ki so se to jesen in zimo zvrstili, ali se še bodo zvrstili na območju Radgonsko – kapelskih goric, pripada eno častnih mest gotovo tudi današnji (četrtek, 13.12.) ťLucijini trgatviŤ pri Kupljenovih v Okoslavcih v osrčju kapelskih vinorodnih goric.Zanimanje za omenjeno trgatev je vedno posebej veliko, ne le zaradi dejstva, da gre za eno najpomembnejših in najuspešnejših zasebnih vinogradniških gospodarstev v na tem območju, temveč tudi zaradi dejstva, da je trgatev potekala pri nekdanji Slovenski vinski kraljici Ireni Kupljen. Tudi 14. tradicionalna Lucijina trgatev je potekala po vseh starih običajih, Kupljenovi, ki so letos, na okoli 20 hektarji lastnih vinogradov, pridelali nad 100.000 litrov vrhunskega vina, ob tem so kupili še nekaj grozdja iz izbranih vinogradov v okolici, tako da iz „Vinogradništva in vinarstva Kupljen“ tudi letos prihaja samo vrhunska kapljica. Tako je tokratna Lucijina trgatev, ko je še posebej dišalo iz kuhinje gospodarice Marice, pomenil tudi zaključek vinske sezone 2007, kajti Kupljenovi se letos niso odločili za nobeno ledeno trgatev, ter za svoji občasni trgatvi, kot je tista namenjena ťsvetim Trem kraljemŤ ter Valentinova trgatev.

V primerjavi z nekaterimi predhodnimi trgatvami, 13. decembra, letošnja Lucijina trgatev laškega rizlinga, ni bila ledena, saj je temperatura vseskozi bila previsoka. Kljub temu pa je gospodar Vlado Kupljen zadovoljen, in bo prihodnjo pomlad lahko napolnil izjemno kakovosten, najverjetneje jagodni izbor ťLucijina trgatevŤ – letnik 2007. Zanimivo pa je, da tudi letos Kupljenovim niso mogli nagajati niti ptiči, saj so sladke vinske jagode zaščitili s polivinilom in mrežami, tako da so z okoli 500 trsov, kjer je trgalo približno 40 trgačev z harmonikarsko spremljavo ter pevci s Koroške, stisnili dobrih 200 litrov dejansko vrhunske kapljice, pravega nektarja. In prav nihče ni mogel verjeti, da je temu tako, saj čeprav je na tem območju vino vedno vrhunske kakovosti, je tokratna sladkoba, ki znaša dobrih 35 odstotkov, presenetila prav vse. Strokovnjaki poudarjajo, da je temu tako tudi zaradi dejstva, da je letošnji letnik nekoliko počasneje a uspešno dozoreval, pozneje pa so se jagode močno posušile in obdržale sladkor v celoti. Tako je količina manjša kvaliteta pa istočasno še bistveno višja. Pa tudi sploh je Vlado Kupljen izjemno zadovoljen z letnikom 2007, saj je ta tako po kakovosti kot po kvantiteti eden najboljših doslej, v vsakem primeru pa nadpovprečen.

Sicer pa pri Kupljenovih svoja vrhunska vina prodajajo predvsem na Ljubljanskem in gorenjskem območju ter na Koroškem in v Pomurju, kar pomeni,da nimajo težav s plasmanom svojega pridelka, verjamejo, da tudi letos, ko se mnogi ubadajo s težavami, ne bo nobenih problemov s prodajo. ťMenim, da kakovostno vino ni težko prodati in zato pozornost posvečamo predvsem kakovosti. Ravno zaradi tega smo tudi letos imeli veliko predikatnih trgatev. In vedno bomo strmeli h kakovosti, saj potrošnik hoče imeti dobro kapljico, ne pa veliko količino. Kljub navalu vin dvomljivih kakovosti, ki jih ponujajo po različnih trgovskih katalogih pravi potrošniki vedo kaj je kvaliteta. Zato smo veseli, da ni težav s prodajo, saj smo letos prodali več buteljk sortnih vin, kot kadarkoli doslej v tem časuŤ, nam je pred tradicionalno vinogradniško pojedino v kuhinji njegove soproge Marice, povedal gospodar Vlado Kupljen, katerega niti malo ne skrbi, da ne bodo prodali tudi letošnji letnik, kateri je pri Kupljenovih, kot rečeni, spet bil izjemno donosen tako po kvaliteti kot po kvantiteti.

„Kar pa se tiče prodaje naših vin, lahko povem samo to, da se vedno znova potrjuje pravilo o tem, da ljubitelji vina hitro prepoznajo in ocenijo dobro kapljico. Kljub večjim lanskim količinam potrganega grozdja, nam je prodaja uspela zelo lepo, saj praktično nimamo več starega vina. Sedaj je tudi prednovoletni čas in to se dobro pozna pri povpraševanju po buteljčnem vinu. Težav pa ne bo niti zaradi tega ker je letos spet bila vrhunska kakovost pridelanega vina, tako tistega, ki smo ga pridelali v lastnih vinogradih, kot tistega, kar smo odkupili od nekaterih drugih vinogradnikov iz okoliceŤ, nam je še povedal gospodar Vlado Kupljen, kateri je posebej ponosen, da so v letošnjem letu med drugimi priznanji na domačih in mednarodnih vinskih ocenjevanjih, med drugim prijeli tudi najvišje možno priznanje – Šampion 2007 na mednarodnem ocenjevanju v Gornji Radgoni, in sicer za Laški rizling – ledeno vino (Lucijina trgatev), letnik 2001. Kupljen je tudi dodal, da je, k prepoznavnosti njihovega vinogradništva nedvomno zelo veliko pripomogel tudi naslov Slovenske vinske kraljice za leto 1998, katerega je častno in pošteno nosila njihova hčerka Irena. Vsekakor pa bi v ospredje lahko postavili tudi kakovost njihovih vin, ki jih dobro poznajo pravi vinopivci po vsej Sloveniji in tudi izven naših meja… Besedilo in foto: Oste Bakal