Enajsta ťSvečniška trgatevŤ bo najverjetneje ťtopla in sončnaŤ

SVEČNICA BO TUDI LETOS TRGALA V POLICAH
Čeprav so v letošnji zimi, predvsem zaradi primanjkuje snega in še posebej mraza, ne glede na koledarsko leto, že marsikje po vinogradih obrezali trse za novi letnik, to še zdaleč ne pomeni, da je povsod končana še lanska sezona obiranja pridelka.
In to velja tudi za del radgonsko kapelskih goric, kjer bodo v soboto, 2. februarja, ob 9. uri, torej na dan ko ťobhajaŤ Svečnica, radgonski vinogradniki, tisti iz podjetja Radgonske gorice d.d., opravili še zadnje dejanje povezano z lanskim vinskim letnikov.

Pripravili bodo namreč že 11. tradicionalno ťSvečnično trgatevŤ, in sicer v svojem vinogradu v Policah. Tam bodo svečano potrgali grozdje z okoli 600 trsov sorte chardonnay, ki bo hkrati tudi zadnja, izmed številnih posebnih trgatev, v iztekajoči se zimi, na območju Radgonsko – kapelskih goric, in najbrž sploh v Sloveniji.

Bera bo sicer najverjetneje skromna, kajti lanski letnik grozdja, ki je sicer tudi za radgonske vinogradnik bil odličen, se je v tej ťsušni in topliŤ zimi le še dodatno posušil, čemur je prispeval tudi novoletni mraz, ki je le nekoliko pritisnil Slovenske gorice in Prlekijo. In kljub temu, da letošnja zima ni bila posebej mrzla, to ne pomeni da so se grozdne jagode niso še dodatno sušile in pridobivale na sladkobi, zato bo gotovo natekel vsaj zelo sladek mošt, ki bo najverjetneje razvrščen med suhe jagodne izbore.

Da pa bo količinsko nekoliko manj sladkega mošta, pa so gotovo prispevale tudi živali, kajti kljub močni zaščiti z mrežami vinogradnikom navadno ponagajajo tudi srne in ptiči, ki so se kar dobro posladkali in dodatno prerdečili sladke grozdne jagode. Kljub vsemu pa bo vse skupaj spet minilo veselo in v dobrem razpoloženju, mnogi poslovni partnerji in gosti podjetja Radgonske gorice d.d. pa se bodo takoj po trgatvi prepričali kakšen je bil sploh vinski letnik 2007 in kakšno je pravzaprav tudi ťsvečnično vinoŤ iz lanskoletne trgatve. In v tem času, dokler bo potekalo nazdravljanje z žlahtno kapljico v samem vinogradu, bodo vsaj majhne količine letnika 2007, gotovo nadpovprečno kakovostne, že pritekle iz stiskalnice – preše…

„Svečnica je tradicionalni praznik, ki je del slovenske kulturne tradicije. Na ta dan vsako leto v Radgonskih goricah pripravimo tradicionalno svečnično trgatev, čemur se nismo izneverili niti letos. Skupaj bomo obirali suhe grozdne jagode, ki smo jih pustili na trtah za sladko Svečnično vino. Po trgatvi sledi ogled naših kleti Pod skalo, Pod rimskim kolesom in Pod slapom ter pokušnja vin in penin ob svečah v degustacijski dvorani“, pravi Borut Cvetkovič, direktor Radgonskih goric d.d..
(ob)