Pri Bratuevih na Aenskem Vrhu so pripravili III. novoletno trgatev. Na tradicionalni novoletni trgatvi, ki poteka vsakega 2. januarja v letu, se je zbralo okoli 40 prijateljev in znancev Bratuevih, ki so pod snegom, natrgali grozdje laki rizling za okoli 100 litrov suhega jagodnega izbora.STISNILI SO ťVINSKI DESERTŤ Z NAD 40% SLADKORJA
Potem ko so jim lani zagodli ptiči in so morali odpovedati svojo tradicionalno novoletno trgatev, so Bratuevi z Aenskega Vrha nad Gornjo Radgono, letos pripravili 3. novoletno druenje prijateljev in trgatev. Na območju Radgonsko kapelskih goric, kjer je tudi sicer dejansko veliko uspenih vinogradnikov in vinogradniko vinarskih delnikih drub, so e ustaljene tevilne ťnenavadneŤ trgatve, ki so povezane z taknim in drugačnim jubilejem, ter cerkvenim ali dravnim praznikom. Te potekajo vedno, med sv. Miklavem (6.12.) in Svečnico (2.2.), poleg Radgonskih goric d.d., ki so gostitelji ravno Miklaveve in svečnične trgatve, pa so uveljavljene tudi: Lucijina, Boična, tefanova, Silvestrova, Novoletna trgatev, potem trgatev Treh kraljev ipd. Izpred tirih let pa je zraven tudi novoletna trgatev, za katero sta se odločila mlada, čedalje bolj uspena in cenjena vinogradnika Simona in Peter Bratua iz Aenskega Vrha v radgonsko kapelskih goricah. In tretjo tovrstno trgatev so Bratuevi pripravili včeraj (2.1.2006), ravno pravnji čas, ko so se petencialni trgači ťspočiliŤ po naporni novoletni noči. Okoli 40 prijateljev, sorodnikov, sosedov in znancev mlade Bratueve druine, ki slovi tudi kot ena redkih na tem območju, kjer e imajo tri sinove (Matej, Tomi, Andrej), se je tako zbralo, da bo potrgalo grozdje sorte laki rizling, katerega sta mlada vinogradnica Simona in njen mo Peter, jeseni pustila na trsih in z mreami začitil pred ptiči in srnami, da se jim ne bi ponovila lanska nesreča, ko so se sladkali samo ptiči in druga divjad.
Sama trgatev je potekala ob nadvse prijetnem vzduju in pravi zimski idili, saj je po nekaj sunih zim v goricah bilo kar nekaj snega, pa tudi temperatura je bila pod ničlo. Ne pa toliko, da bi Bratuevi lahko imeli ledeno trgatev. A to ni nikogar motilo, morebiti pa je nekoliko teav imel sam kuhar Darko, ki je najprej moral pripraviti pravo mesno-vinsko tajersko kislo upo, katero je postregel e pred odhodom v vinograd. Hkrati se je na ranju vrtel odojek pa tudi ar je bil močno obloen, in ob pogledu na vse to ter ob tevilnih drugih pravih domačih dobrotah, ki so oblagale mize kar v vinogradu, ob vrhunski kapljici, ki so jo Bratuevi stisnili e oktobra lani, ter ob domačemu harmonikarju (to je bil prav sinek Tomi), ki je s svojim mehom e popestril dogajanje, je grozdje z okoli 300 trsov hitro bilo pospravljeno. Iz njega so stisnili priblino 100 litrov pravega vinskega eliksirja, ki je bil tudi pravi desert, saj je poskusni iztisnjeni mot ťtehtalŤ nad 40 odstotkov sladkorja, pravzaprav skoraj 150 oekslov.
ťPresenetljivo je, kako je letos grozdje zdravo in so jagode praktično v celoti ostale ne trsih, tako da kljub obilnemu snegu ni bilo teav s pobiranjem. Sicer pa je novoletna trgatev pravzaprav lepa prilonost, da se v tem prazničnem času srečamo s prijatelji, znanci, svojci in sosedi, kajti čedalje se vsi skupaj nekako bolj odtujujemo in to ni dobro. Izkazalo se je, da gre za koristno srečanje in druenje zato smo se e lani odločili, da bo to naa tradicionalna trgatev vsakega 2. januarja v letuŤ, nam je z zadovoljstvom razlagal mladi vinogradnik Peter Bratua, ki je kljub mladosti e osvojil tevilna najvija priznanja na ocenjevanju svojih vin, katera pridelujejo na dobra tri hektarja vinogradov. Njegova soproga Simona, ki ni zaposlena in prihodek najde predvsem v vinogradu, kjer so v ospredju rumeni mukat, mukat otonel ter chardonnay, največ pa naredijo meanega belega vina visoke kakovosti, nam pove, da triče zahteva e večje količine vina iz njihovega vinograda, toda zaenkrat se e niso odločili za iritev. Hkrati mlada vinogradnika zatrdita, da bosta vztrajala tudi, kako bi enkrat le tudi novo leto bilo toliko mrzlo, za ledeno trgatev. Vsekakor pa sta zadovoljna tudi z letonjo novoletno trgatvijo, kajti gotovo je, da bo vsa priznanja poelo tudi ťnovoletno vinoŤ, letos naj bi to, enako kot predlani, bil suhi jagodni izbor…
Besedilo in foto: (ob)