III. novoletna trgatev

Pri Bratuševih na Aženskem Vrhu so pripravili III. novoletno trgatev. Na tradicionalni novoletni trgatvi, ki poteka vsakega 2. januarja v letu, se je zbralo okoli 40 prijateljev in znancev Bratuševih, ki so pod snegom, natrgali grozdje laški rizling za okoli 100 litrov suhega jagodnega izbora.STISNILI SO ťVINSKI DESERTŤ Z NAD 40% SLADKORJA

Potem ko so jim lani zagodli ptiči in so morali odpovedati svojo tradicionalno novoletno trgatev, so Bratuševi z Aženskega Vrha nad Gornjo Radgono, letos pripravili 3. novoletno druženje prijateljev in trgatev. Na območju Radgonsko – kapelskih goric, kjer je tudi sicer dejansko veliko uspešnih vinogradnikov in vinogradniško vinarskih delniških družb, so že ustaljene številne ťnenavadneŤ trgatve, ki so povezane z takšnim in drugačnim jubilejem, ter cerkvenim ali državnim praznikom. Te potekajo vedno, med sv. Miklavžem (6.12.) in Svečnico (2.2.), poleg Radgonskih goric d.d., ki so gostitelji ravno Miklavževe in svečnične trgatve, pa so uveljavljene tudi: Lucijina, Božična, Štefanova, Silvestrova, Novoletna trgatev, potem trgatev Treh kraljev ipd. Izpred štirih let pa je zraven tudi novoletna trgatev, za katero sta se odločila mlada, čedalje bolj uspešna in cenjena vinogradnika Simona in Peter Bratuša iz Aženskega Vrha v radgonsko – kapelskih goricah. In tretjo tovrstno trgatev so Bratuševi pripravili včeraj (2.1.2006), ravno pravšnji čas, ko so se petencialni trgači ťspočiliŤ po naporni novoletni noči. Okoli 40 prijateljev, sorodnikov, sosedov in znancev mlade Bratuševe družine, ki slovi tudi kot ena redkih na tem območju, kjer že imajo tri sinove (Matej, Tomi, Andrej), se je tako zbralo, da bo potrgalo grozdje sorte laški rizling, katerega sta mlada vinogradnica Simona in njen mož Peter, jeseni pustila na trsih in z mrežami zaščitil pred ptiči in srnami, da se jim ne bi ponovila lanska „nesreča“, ko so se sladkali samo ptiči in druga divjad.

Sama trgatev je potekala ob nadvse prijetnem vzdušju in pravi zimski idili, saj je po nekaj „sušnih“ zim v goricah bilo kar nekaj snega, pa tudi temperatura je bila pod ničlo. Ne pa toliko, da bi Bratuševi lahko imeli ledeno trgatev. A to ni nikogar motilo, morebiti pa je nekoliko težav imel sam kuhar Darko, ki je najprej moral pripraviti pravo mesno-vinsko štajersko kislo župo, katero je postregel že pred odhodom v vinograd. Hkrati se je na ražnju vrtel odojek pa tudi žar je bil močno obložen, in ob pogledu na vse to ter ob številnih drugih pravih domačih dobrotah, ki so oblagale mize kar v vinogradu, ob vrhunski kapljici, ki so jo Bratuševi stisnili že oktobra lani, ter ob domačemu harmonikarju (to je bil prav sinek Tomi), ki je s svojim mehom še popestril dogajanje, je grozdje z okoli 300 trsov hitro bilo pospravljeno. Iz njega so stisnili približno 100 litrov pravega vinskega eliksirja, ki je bil tudi pravi desert, saj je poskusni iztisnjeni mošt ťtehtalŤ nad 40 odstotkov sladkorja, pravzaprav skoraj 150 oekslov.

ťPresenetljivo je, kako je letos grozdje zdravo in so jagode praktično v celoti ostale ne trsih, tako da kljub obilnemu snegu ni bilo težav s pobiranjem. Sicer pa je novoletna trgatev pravzaprav lepa priložnost, da se v tem prazničnem času srečamo s prijatelji, znanci, svojci in sosedi, kajti čedalje se vsi skupaj nekako bolj odtujujemo in to ni dobro. Izkazalo se je, da gre za koristno srečanje in druženje zato smo se že lani odločili, da bo to naša tradicionalna trgatev vsakega 2. januarja v letuŤ, nam je z zadovoljstvom razlagal mladi vinogradnik Peter Bratuša, ki je kljub mladosti že osvojil številna najvišja priznanja na ocenjevanju svojih vin, katera pridelujejo na dobra tri hektarja vinogradov. Njegova soproga Simona, ki ni zaposlena in prihodek najde predvsem v vinogradu, kjer so v ospredju rumeni muškat, muškat otonel ter chardonnay, največ pa naredijo mešanega belega vina visoke kakovosti, nam pove, da tržišče zahteva še večje količine vina iz njihovega vinograda, toda zaenkrat se še niso odločili za širitev. Hkrati mlada vinogradnika zatrdita, da bosta vztrajala tudi, kako bi enkrat le tudi novo leto bilo toliko mrzlo, za ledeno trgatev. Vsekakor pa sta zadovoljna tudi z letošnjo novoletno trgatvijo, kajti gotovo je, da bo vsa priznanja poželo tudi ťnovoletno vinoŤ, letos naj bi to, enako kot predlani, bil suhi jagodni izbor…
Besedilo in foto: (ob)