Kosova januarska trgatev

V torek, 22.januarja 2008, je bilo na Pavlovskem Vrhu pri Kosovih zopet veselo. Zopet je bilo slišati pesem in vrisk trgačev, saj jih je v vinogradu čakalo 650 trsov šipona, ki so ga potrgali za Erazmov rojstni dan. Erazem je namreč sin vinogradnika in vinarja Mitje Kosa in Tjaše Kos, Vinske kraljice Slovenije za leto 2002.
Letošnja Erazmova trgatev je bila že četrta po vrsti in že četrtič je bil med trgači bivši predsednik države Milan Kučan. Zbrana družba je zjutraj najprej prisluhnila nagovoru nedavno okronane Vinske kraljice Slovenije Svetlane Širec, se okrepčala, zatem pa prijela za delo.

Dobro vzdušje trgačev in nedeževno vreme sta poleg številnih dejavnikov, ki so skozi vse leto krojili usodo grozdja na trti, botrovala k temu, da je nateklo okrog 200 litrov mošta s sladkorno stopnjo 175 Oe. Z vztrajnim in natančnim delom bo Mitja Kos v kleti poskrbel, da bo vino, donegovano iz tega mošta, v prihodnjih letih izjemen suhi jagodni izbor, s katerim bo vredno nazdraviti.

Po trgatvi so vsi prisotni prisluhnili še kratkemu kulturnemu programu, predvsem pa so uživali ob izbranih jedeh, značilnih za trgatev in zimski čas, in izvrstnih vinih iz kleti Vinogradništva Kos.

Med njimi naj omenimo Erazmovo vino, letnik 2004 (chardonnay, suhi jagodni izbor) in Veroniko (posladka zvrst). Slednje vino bo v prihodnjih dneh ustekleničeno za Erazmovo sestrico Veroniko, ki je v času trgatve jeseni praznovala prvi rojstni dan.

Fotografije iz trgatve so na ogled s klikom tukaj :::>>>