Svetlana Širec Vinska kraljica Slovenije 2008


Pomurski sejem je tudi letos poskrbel za vinski dvorVINSKA KRALJICA SLOVENIJE ZA LETO 2008, SVETLANA ŠIREC, JE OKRONANA!

V petek, 11. januarja 2008 je enoletnemu poslanstvu širjenja in razvoja slovenske tradicije vinogradništva in vinarstva prisegla 12. Vinska kraljica Slovenije, Svetlana Širec. Okronana je bila na svečani prireditvi v hotelu Radin v Radencih. Štiriindvajsetletna Svetlana Širec, ki prihaja iz vinogradniške družine iz Krčevine pri Vurbergu, je uspešno zaključila študij na Fakulteti za upravo v Ljubljani, ki ga sedaj nadaljuje še z magistrskim študijem. Kraljevske vinske izkušnje si je uspešno nabirala že kot 1. Ptujska vinska kraljica.

Svetlana Širec je bila za 12. Vinsko kraljico Slovenije izbrana 13. novembra 2007 v prostorih nosilca projekta, Pomurskega sejma. Med dekleti, ki so se prijavile na natečaj, jo je izbrala komisija, v kateri so sodelovali predstavniki nosilca projekta, strokovnjak s področja fotografije, predstavnica preteklih vinskih kraljic ter predstavniki pokroviteljev.

Vinska kraljica Slovenije je cvetica slovenskih vin, krona slovenskega vinogradništva in vinorodne dežele. Je poslanica slovenskega turizma in kulturne dediščine. Pomurski sejem sodi kot nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije med najbolj zveste dvorjane in rezidence vinske kulture, kar dokazuje tudi z Odprtim državnim ocenjevanjem vin – Vino Slovenija Gornja Radgona, s predstavitvijo vinogradništva na Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu, z mednarodnimi ocenjevanji kakovosti prehrambenih izdelkov ter z Vinskim hramom, ki je na sejmišču v Gornji Radgoni pravo svetišče plemenite kapljice…

Pomurski sejem, ki se zaveda pomena institucije Vinske kraljice Slovenije za promocijo slovenskega vinogradništva in turizma, uresničuje ta projekt ob podpori generalnega pokrovitelja – Nove KBM, Nove Kreditne banke Maribor in številnih sponzorjev.
Pokroviteljstvo kraljičinega avtomobila je v letu 2008 prevzel AC Autocommerce d.o.o., ki nudi Vinski kraljici Slovenije v času njenega mandata v uporabo vozilo Mitshubishi Colt. Pokroviteljica kraljičine obleke je Mestna občina Ptuj.

Kraljičino obleko je kreirala priznana slovenska modna kreatorka Sanja Veličković, ki živi v Ptuju in je zaposlena na Fakulteti za strojništvo Maribor. Sanja Veličković je velik del svojega ustvarjalnega dela posvetila izdelavi pustnih kostumov, s čemer je ena zaslužnejših prebivalk mesta Ptuj pri ohranjanju njegove tradicije karnevalskega mesta. Z različnimi plesnimi skupinami sodeluje pri kreiranju plesnih kostumov, v sodelovanju s Cesarsko kraljevim društvom Ptuj pa pri kreiranju srednjeveških kostumov. Prireja samostojne modne revije (ŽENSKA, POD KRINKO). Na izboru oblek za finalistke Miss Universe 2007 je bila izbrana med 12 kreatork, ki so s svojimi kreacijami sodelovale na finalnem izboru. Njena obleka, ki jo je predstavila Neisha, je bila izbrana za kreacijo FEMME FATALE 2007. Neishi je kreirala tudi oblačila za veliki koncert v Cankarjevem domu. Preteklo leto je kreirala obleko za Ptujsko vinsko kraljico.

Pokrovitelj slovesnosti kronanja so Terme Radenci. Glavni medijski pokrovitelj je ČZP Kmečki glas. Poleg njega so medijski sponzorji še zavod Slovino, revija Vino in revija Pet zvezdic.
Projekt podpira Vinska družba Slovenije, d.o.o., ter drugi vidni predstavniki slovenskega vinogradništva in vinarstva: Vinakoper, Jeruzalem Ormož, Agroind Vipava 1894, Vipava d.d., Jeruzalem Ormož VVS d.d. Ormož, Klet Bistrica d.o.o., Ptujska klet d.o.o., Radgonske gorice Gornja Radgona d.d., Društvo vinogradnikov Slovenske Konjice, Konzorcij kraških pridelovalcev terana, Vinogradniško vinarsko društvo občina Vojnik, Društvo vinogradnikov in kletarjev "TRTA" Šmarje ter Društvo vinogradnikov Šmartno ob Paki. Vinarjem se pridružujejo tudi SKB banka, Maribor, Zavarovalnica Maribor ter Občina Gornja Radgona.

Nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, Pomurski sejem, je za aktualno in bodoče Vinske kraljice zagotovil unikatni prestol, ki ga je oblikoval in izdelal priznani avtor stolov Janez Suhadolc.

Arhitekt in oblikovalec Janez Suhadolc, redni profesor prostoročnega risanja na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, se že skoraj dve desetletji ukvarja tudi s snovanjem in izdelovanjem pohištva, predvsem stolov. Izdelal jih je za številne znane osebnosti, predstavil na mnogih odmevnih razstavah… Suhadolčevi stoli predstavljajo pisano paleto izvirnih unikatnih oblik in pričajo o mojstrskem obvladovanju raznovrstnega lesa. Širši javnosti sta se v spomin vtisnila predvsem Suhadolčeva (pre)stola narejena za papeža Janeza Pavla II. ob obiskih v Sloveniji leta 1996 in 1999. Janez Suhadolc je za svoje delo prejel razna priznanja in nagrade, od katerih najbolj ceni nagrado Prešernovega sklada leta 1978.
Prestol Vinske kraljice Slovenije je poslikal Leon Belušič, arhitekt in slikar, asistent na Fakulteti za arhitekturo pri predmetu prostoročno risanje. Leon Belušič je tudi avtor različnih arhitekturnih realizacij in zmagovalec številnih arhitekturnih natečajev.

Ugledne goste so ob kronanju nagovorili minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter predsedujoči v Svetu kmetijskih in ribiških ministrov EU, Iztok Jarc, direktor Pomurskega sejma – nosilca projekta Vinska kraljica Slovenije, Janez Erjavec, Slavko Jarc, izvršilni direktor uprave Nove KBM kot predstavnik generalnega pokrovitelja – Nove kreditne banke Maribor, direktor družbe Autocommerce, g. Štefan Vöröš, ki je novi vinski kraljici predal ključe sponzorskega vozila, župan Mestne Občine Ptuj Štefan Čelan, predsednik Kmetijsko Gozdarske zbornice Slovenije Peter Vrisk, direktor Vinske družbe Slovenije Dušan Brejc, Vinska Kraljica Slovenije 2007, Maja Benčina ter seveda Vinska kraljica Slovenije 2008, Svetlana Širec, nova nosilka slovenske vinske krone. Vinski kraljici Slovenije 2008 pa so poleg številnih vidnih gostov nazdravile tudi bivše vinske kraljice Slovenije.

__________________
Podrobnejše informacije:
Miran Mate
Telefon: 041 263 107
e-pošta: ps.lj@pomurski-sejem.si