Ljubljana, Grand hotel Union, sreda, 6.2.2008
e 83 let kuharski mojstri v Grand hotelu Union na pepelnično sredo, dan po pustnem torku, pripravljajo razstavo in pokuino postnih dobrot.Razstavljene bodo vrhunske kulinarične mojstrovine iz rib in ostalih morskih dobrot. Kuharski mojstri bodo pred obiskovalci oblikovali ledene in maslene skulpture. Za slanikovo razpoloenje bo poskrbljeno s pokuino vrhunske ribje kulinarike, pestro ponudbo sladic, irokim izborom vin in prijetno glasbo. Poleg razstave bo potekalo e kulinarično tekmovanje domačih in tujih kuharskih mojstrov.
Na sredo po pustnem torku nastopi pepelnica in s pepelnično sredo se začenja 40 dnevni postni čas. Pepelnica je dobila ime iz starega idovskega obredja, ko so grenike oblekli v raevino in posuli s pepelom. Manik je s pepelom ťlanskihŤ oljk pokrial čela vernikom in izrekel znane biblijske besede: ťSpominjaj se, da si prah in da se v prah povrne.Ť
V Unionski dvorani so bile slanikove pojedine vse od leta 1908, z zatijem med vojnama, prirejene kot velike kulinarične razstave. Razstavljali so predvsem kuharske mojstrovine, narejene iz različnih morskih in sladkovodnih rib, mehkucev in sadeev.
Letos bodo pri pripravah kulinaričnih specialitet in pae za oči ter usta sodelovalo več elitnih kuharskih mojstrov iz vseh koncev Slovenije in tudi tujine.
V Grand hotelu Union pa e nekaj dni pred dogodkom kuharski mojstri marinirajo in pripravljajo jedi. Sledijo priprave iz kulinarične artistike ter 24 urno zaključevanje pred pepelnico.
Imenitno razstavo si boste lahko ogledali v sredo, 6. februarja 2007 v Unionski dvorani, odlične jedi in posebne ponudbe pa tudi poskusili na pripravljenem hladno toplem bife-ju v Vrtni dvorani ter izbor najbolj atraktivnih in kulinarično dovrenih jedi okusili v restavraciji Smrekarjev hram.
Kljub pepelnični sredi in dnevu, ko je postni dan, je Slanikova pojedina edinstven dokaz, da je miza na strogi post lahko bogato obloena z odličnimi jedmi, ki se jim je teko upreti.