83. tradicionalna Slanikova pojedina

Ljubljana, Grand hotel Union, sreda, 6.2.2008
Že 83 let kuharski mojstri v Grand hotelu Union na pepelnično sredo, dan po pustnem torku, pripravljajo razstavo in pokušino postnih dobrot.Razstavljene bodo vrhunske kulinarične mojstrovine iz rib in ostalih morskih dobrot. Kuharski mojstri bodo pred obiskovalci oblikovali ledene in maslene skulpture. Za slanikovo razpoloženje bo poskrbljeno s pokušino vrhunske ribje kulinarike, pestro ponudbo sladic, širokim izborom vin in prijetno glasbo. Poleg razstave bo potekalo še kulinarično tekmovanje domačih in tujih kuharskih mojstrov.

Na sredo po pustnem torku nastopi pepelnica in s pepelnično sredo se začenja 40 dnevni postni čas. Pepelnica je dobila ime iz starega židovskega obredja, ko so grešnike oblekli v raševino in posuli s pepelom. Mašnik je s pepelom ťlanskihŤ oljk pokrižal čela vernikom in izrekel znane biblijske besede: ťSpominjaj se, da si prah in da se v prah povrneš.Ť

V Unionski dvorani so bile slanikove pojedine vse od leta 1908, z zatišjem med vojnama, prirejene kot velike kulinarične razstave. Razstavljali so predvsem kuharske mojstrovine, narejene iz različnih morskih in sladkovodnih rib, mehkužcev in sadežev.

Letos bodo pri pripravah kulinaričnih specialitet in paše za oči ter usta sodelovalo več elitnih kuharskih mojstrov iz vseh koncev Slovenije in tudi tujine.

V Grand hotelu Union pa že nekaj dni pred dogodkom kuharski mojstri marinirajo in pripravljajo jedi. Sledijo priprave iz kulinarične artistike ter 24 urno zaključevanje pred pepelnico.

Imenitno razstavo si boste lahko ogledali v sredo, 6. februarja 2007 v Unionski dvorani, odlične jedi in posebne ponudbe pa tudi poskusili na pripravljenem hladno toplem bife-ju v Vrtni dvorani ter izbor najbolj atraktivnih in kulinarično dovršenih jedi okusili v restavraciji Smrekarjev hram.

Kljub pepelnični sredi in dnevu, ko je postni dan, je Slanikova pojedina edinstven dokaz, da je miza na strogi post lahko bogato obložena z odličnimi jedmi, ki se jim je težko upreti.