TJAA KOS PRVA PREDSEDNICA KELIHA
V Prlekiji je minuli mesec bilo ustanovljeno Kulturno in izobraevalno drutvo Kelih, njegova prva predsednica pa je postala nekdanja Slovenska vinska kraljica, Tjaa (Koroa) Kos.
Sama predsednica, ki je leta 2002 vladala slovenskemu vinskemu dvoru pravi, da je novo drutvo bilo ustanovljeno z namenom organizacije kulturnih in izobraevalnih dogodkov, ki se prepletajo tudi z vinom. Z imenom Kelih drutvo namreč predstavlja kulturo, izobraevanje ter vinsko kulturo kot dragocenost in tradicijo na Slovenskem, predvsem pa na območju Prlekije.
Drutvo Kelih predvideva tudi sodelovanje z različnimi drutvi, in med slednja sodi tudi Lions kluba Murska Sobota, čigavo poslanstvo je seveda humanitarnost, kar dokazujejo njihove aktivnosti skozi vse leto. In skupni imenovalec drutva Kelih in sobokih Lionsov, je bilo februarsko mesečno srečanje Lionsov, torat malo drugačno.
Odločili so se namreč za degustacijo imenovano Prlekija in vino, ki jo je organiziralo Kulturno in izobraevalno drutvo Kelih. Tjaa Kos, predsednica drutva Kelih je ob tej prilonosti dejala, da jo izredno veseli, da so prav članom Lions kluba lahko predstavili vina estih vinarjev iz ojega ljutomerskega območja in kleti Ljutomerčan. Tekom večera so namreč spoznali, da to ni običajna degustacija, saj se skozi vina prepletejo tevilne zanimivosti in posebnosti Prlekije, pa tudi osnove degustiranja.
Skozi vina so se predstavili tudi sodelujoči vinarji: Turistično vinogradnika kmetija Jure, Vinarstvo Magdič, Vinogradnitvo Druina Kos, Vinogradnitvo in vinarstvo Ozmec, Vinogradnitvo Kovačič, Vinogradnitvo Krampač in Ljutomerčan d.d. Zgodovinski podatki o Ljutomeru, metropoli Prlekije, Ormou, Vereju, čarovnitvu na tem območju, aljivi vaki grbi so nekatere izmed zanimivosti, ki so se skozi večer prepletale z vrhunskimi vini omenjenih vinarjev. Tkale so jih aktualna ljutomerska vinska kraljica Martina trinajsta, vinska kraljica iz Male Nedelje, ter dve članici Kluba Martina in Tjaa Kos.
Kulturno in izobraevalno drutvo Kelih namerava v letonjem letu organizirati e več podobnih degustacij po Sloveniji, saj eli, da se skozi zanimiva dejstva in pesmi o Prlekiji promovirajo tako vina sodelujočih vinarjev kot Prlekija sama. Ob izvrstnih vinih so e tokrat ponudili domačo postrjačo, kvasenice pekarne Hren iz Vereja in medenjake Čebelastva alamun. Tako je to bila izvirna kombinacija kulinaričnih dobrot in vin.Sicer pa bo drutvo Kelih v prihodnje organiziralo tudi delavnice, predavanja, seminarje in poletno-jesensko olo (tabor), ki so vezane na splono izobraevalno, kulturno in promocijsko raven…, pravi Tjaa Kos.
(ob)