Društvo „Kelih“ skrbi tudi za kulturo pitja vina

TJAŠA KOS PRVA PREDSEDNICA „KELIHA“
V Prlekiji je minuli mesec bilo ustanovljeno Kulturno in izobraževalno društvo Kelih, njegova prva predsednica pa je postala nekdanja Slovenska vinska kraljica, Tjaša (Koroša) Kos.
Sama predsednica, ki je leta 2002 „vladala slovenskemu vinskemu dvoru“ pravi, da je novo društvo bilo ustanovljeno z namenom organizacije kulturnih in izobraževalnih dogodkov, ki se prepletajo tudi z vinom. Z imenom Kelih društvo namreč predstavlja kulturo, izobraževanje ter vinsko kulturo kot dragocenost in tradicijo na Slovenskem, predvsem pa na območju Prlekije.

Društvo Kelih predvideva tudi sodelovanje z različnimi društvi, in med slednja sodi tudi Lions kluba Murska Sobota, čigavo poslanstvo je seveda humanitarnost, kar dokazujejo njihove aktivnosti skozi vse leto. In skupni imenovalec društva Kelih in soboških Lionsov, je bilo februarsko mesečno srečanje Lionsov, torat malo drugačno.

Odločili so se namreč za degustacijo imenovano „Prlekija in vino“, ki jo je organiziralo Kulturno in izobraževalno društvo Kelih. Tjaša Kos, predsednica društva Kelih je ob tej priložnosti dejala, da jo izredno veseli, da so prav članom Lions kluba lahko predstavili vina šestih vinarjev iz ožjega ljutomerskega območja in kleti Ljutomerčan. Tekom večera so namreč spoznali, da to ni običajna degustacija, saj se skozi vina prepletejo številne zanimivosti in posebnosti Prlekije, pa tudi osnove degustiranja.

Skozi vina so se predstavili tudi sodelujoči vinarji: Turistično vinogradniška kmetija Jureš, Vinarstvo Magdič, Vinogradništvo Družina Kos, Vinogradništvo in vinarstvo Ozmec, Vinogradništvo Kovačič, Vinogradništvo Krampač in Ljutomerčan d.d. Zgodovinski podatki o Ljutomeru, metropoli Prlekije, Ormožu, Veržeju, čarovništvu na tem območju, šaljivi vaški grbi so nekatere izmed zanimivosti, ki so se skozi večer prepletale z vrhunskimi vini omenjenih vinarjev. Tkale so jih aktualna ljutomerska vinska kraljica Martina trinajsta, vinska kraljica iz Male Nedelje, ter dve članici Kluba Martina in Tjaša Kos.

Kulturno in izobraževalno društvo Kelih namerava v letošnjem letu organizirati še več podobnih degustacij po Sloveniji, saj želi, da se skozi zanimiva dejstva in pesmi o Prlekiji promovirajo tako vina sodelujočih vinarjev kot Prlekija sama. Ob izvrstnih vinih so že tokrat ponudili domačo postržjačo, kvasenice pekarne Hren iz Veržeja in medenjake Čebelastva Šalamun. Tako je to bila izvirna kombinacija kulinaričnih dobrot in vin.“Sicer pa bo društvo Kelih v prihodnje organiziralo tudi delavnice, predavanja, seminarje in poletno-jesensko šolo (tabor), ki so vezane na splošno izobraževalno, kulturno in promocijsko raven…“, pravi Tjaša Kos.
(ob)