Pri Steyerjevih so imeli „Valentinovo trgatev“, ki je bila tudi ledena

LEDENI, "SUHI JAGODNI IZBOR", KOT PRAVI ELIKSIR
Po prvih ocenah gre za izjemen pridelek z okoli 200 oekslov(skoraj 50 odstotkov sladkorja).

Eno izmed "zimskih" dejanj v vinogradih na območju Radgonsko – Kapelskih goric se je zgodilo danes (četrtek, 14.2.08) v vinogradu družinskega Vinogradništva Steyer v Plitvičkem Vrhu.

Tam so Steyerjevi sicer načrtovali ledeno trgatev, in čeprav v zadnjih tednih le ni bilo preveč mraza, so odločili opraviti „Valentinov trgatev“ ob dnevu zaljubljencev, ko se je temperatura vseeno spustila okoli sedem stopinj pod ničlo. Tako so na ledeni trgatvi potrgali in v klet spravili enkraten, pravzaprav nadnaravno kakovosten pridelek. Ko so berači, po zajtrku in zdravljici z dišečim tramincem, v zgodnjih jutranjih urah, ko je v vinogradu še bila tema, velik mraz in tudi snežinke so se pojavljale, potrgali izjemno ohranjeno grozdje s po 500 trsov laškega rizlinga in traminca, so lahko ugotovili, da sta obe sorti, kateri so tokrat komajda zaščitili pred ptiči in še zlasti srnami, katere so „grizle in sesale“ tudi skozi zaščitno mrežo, ohranil izjemno sladkobo. Stisnjeni mošt iz obeh sort je namreč meril praktično neverjetnih nad 200 oekslov, torej okoli 50 odstotkov sladkorja.

Količine sicer niso velike, a je pri Steyeru, pred kvaniteto, vedno v ospredju kakovost. Tokrat so namreč stisnili le približno po 100 litrov enega in drugega vina, torej skupaj komaj okoli 200 litrov vrhunskega pridelka. Če pa bi iste trse potrgali že oktobra, bi ga pridelali skoraj desetkrat več, torej okoli 2000 litrov. Toda sedaj imajo izjemni vinski desert – zelo kakovostno ledeno vino – laški rizling in dišeči traminec, ki bosta po vsej Sloveniji in tudi po svetu gotovo osvajali najvišja priznanja. Pred tem pa bo omenjeni eliksir potrebno dalj časa šolali in trgu (predvsem za unikatna darila) ga bodo v 0,20 litrskih stekleničkah ponudili šele čez nekaj let.

Sicer pa Vinogradništvo Stayerjevih razpolaga z okoli 15 hektarjev vinogradov in kot takšni sodijo med največje in vsekakor najuspešnejše na območju Radgonsko – kapelskih goric. Vinograde sicer imajo na Plitvičkem in Aženskem Vrhu. Največ imajo sort traminec, chardonnay, laški in renski rizling ter radgonska ranina; v zadnjem času pa so ‘dosadili’ še nekaj sivega in modrega pinota, rumenega muškata in sauvignona.

Najbolj ponosni so na svoj dišeči traminec, katerega kakor tudi druge sorte pridelujejo pod oznako "vrhunsko", ter dišeče penine. Ob dobrih letinah, kot je bila lani pa imajo predvsem preidkatna vina, katerega polnijo v buteljke. In čeprav je njihov letni pridelek dobrih 60 (lanski letniki je količinsko in po kvaliteti bil eden izmed najboljših ne le v tem tisočletjem, temveč tudi prej) tisoč litrov vrhunske vinske kapljice, Steyerjevi so eni redkih, ki nimajo težav s prodajo svojega pridelka in tukaj jim vsekakor v največji meri pomaga predznak ťvrhunsko vinoŤ.

Zato Danilo Steyer poudarja, da se bodo tudi ob širitvi lastnih vinogradov, vedno prizadevali za kakovost, ker samo kakovost bo z lahkoto našla pot do potrošnika, kajti minuli so časi, ko so vinopivci gledali samo na količine. In ob takšnem razmišljanju že v vinogradu in kleti, kjer za vse skupaj skrbi Danilov oče, ter na trgu, kjer sta v ospredju Danilo in njegova soproga Magda, potem ne preseneča, da Steyerjeva vina ne pijejo samo po Sloveniji, temveč predvsem v Skandinaviji, na Nizozemskem, v Italiji in Švici, na najbolj zahtevnih (turističnih) področjih in trgih nekdanje skupne države, predvsem v Dalmaciji, v Beogradu in Črni Gori ter še marsikje. „Kljub vsemu pa nikakor ne smemo zaspati, saj nas pozneje lahko pohodijo“, pravi Danilo Steyer, ki se je le nekaj ur po trgatvi odpravil proti Bruslju ter še nekaterim državam Beneluksa in soseščine, kjer dobri pivci čakajo na kakovosten pridelek za katerega so pripravljeni dobro plačati.
Besedilo in foto: (ob)