LEDENI, "SUHI JAGODNI IZBOR", KOT PRAVI ELIKSIR
Po prvih ocenah gre za izjemen pridelek z okoli 200 oekslov(skoraj 50 odstotkov sladkorja).
Eno izmed "zimskih" dejanj v vinogradih na območju Radgonsko – Kapelskih goric se je zgodilo danes (četrtek, 14.2.08) v vinogradu druinskega Vinogradnitva Steyer v Plitvičkem Vrhu.
Tam so Steyerjevi sicer načrtovali ledeno trgatev, in čeprav v zadnjih tednih le ni bilo preveč mraza, so odločili opraviti Valentinov trgatev ob dnevu zaljubljencev, ko se je temperatura vseeno spustila okoli sedem stopinj pod ničlo. Tako so na ledeni trgatvi potrgali in v klet spravili enkraten, pravzaprav nadnaravno kakovosten pridelek. Ko so berači, po zajtrku in zdravljici z diečim tramincem, v zgodnjih jutranjih urah, ko je v vinogradu e bila tema, velik mraz in tudi sneinke so se pojavljale, potrgali izjemno ohranjeno grozdje s po 500 trsov lakega rizlinga in traminca, so lahko ugotovili, da sta obe sorti, kateri so tokrat komajda začitili pred ptiči in e zlasti srnami, katere so grizle in sesale tudi skozi začitno mreo, ohranil izjemno sladkobo. Stisnjeni mot iz obeh sort je namreč meril praktično neverjetnih nad 200 oekslov, torej okoli 50 odstotkov sladkorja.
Količine sicer niso velike, a je pri Steyeru, pred kvaniteto, vedno v ospredju kakovost. Tokrat so namreč stisnili le priblino po 100 litrov enega in drugega vina, torej skupaj komaj okoli 200 litrov vrhunskega pridelka. Če pa bi iste trse potrgali e oktobra, bi ga pridelali skoraj desetkrat več, torej okoli 2000 litrov. Toda sedaj imajo izjemni vinski desert – zelo kakovostno ledeno vino laki rizling in dieči traminec, ki bosta po vsej Sloveniji in tudi po svetu gotovo osvajali najvija priznanja. Pred tem pa bo omenjeni eliksir potrebno dalj časa olali in trgu (predvsem za unikatna darila) ga bodo v 0,20 litrskih stekleničkah ponudili ele čez nekaj let.
Sicer pa Vinogradnitvo Stayerjevih razpolaga z okoli 15 hektarjev vinogradov in kot takni sodijo med največje in vsekakor najuspeneje na območju Radgonsko kapelskih goric. Vinograde sicer imajo na Plitvičkem in Aenskem Vrhu. Največ imajo sort traminec, chardonnay, laki in renski rizling ter radgonska ranina; v zadnjem času pa so dosadili e nekaj sivega in modrega pinota, rumenega mukata in sauvignona.
Najbolj ponosni so na svoj dieči traminec, katerega kakor tudi druge sorte pridelujejo pod oznako "vrhunsko", ter dieče penine. Ob dobrih letinah, kot je bila lani pa imajo predvsem preidkatna vina, katerega polnijo v buteljke. In čeprav je njihov letni pridelek dobrih 60 (lanski letniki je količinsko in po kvaliteti bil eden izmed najboljih ne le v tem tisočletjem, temveč tudi prej) tisoč litrov vrhunske vinske kapljice, Steyerjevi so eni redkih, ki nimajo teav s prodajo svojega pridelka in tukaj jim vsekakor v največji meri pomaga predznak ťvrhunsko vinoŤ.
Zato Danilo Steyer poudarja, da se bodo tudi ob iritvi lastnih vinogradov, vedno prizadevali za kakovost, ker samo kakovost bo z lahkoto nala pot do potronika, kajti minuli so časi, ko so vinopivci gledali samo na količine. In ob taknem razmiljanju e v vinogradu in kleti, kjer za vse skupaj skrbi Danilov oče, ter na trgu, kjer sta v ospredju Danilo in njegova soproga Magda, potem ne preseneča, da Steyerjeva vina ne pijejo samo po Sloveniji, temveč predvsem v Skandinaviji, na Nizozemskem, v Italiji in vici, na najbolj zahtevnih (turističnih) področjih in trgih nekdanje skupne drave, predvsem v Dalmaciji, v Beogradu in Črni Gori ter e marsikje. Kljub vsemu pa nikakor ne smemo zaspati, saj nas pozneje lahko pohodijo, pravi Danilo Steyer, ki se je le nekaj ur po trgatvi odpravil proti Bruslju ter e nekaterim dravam Beneluksa in sosečine, kjer dobri pivci čakajo na kakovosten pridelek za katerega so pripravljeni dobro plačati.
Besedilo in foto: (ob)