Radgonski vinogradniki so v soboto pripravili 11. ťSvečnično trgatevŤ

SVEČNICA JE ťTRGALAŤ CHARDONNAY – SUHI JAGODNI IZBOR/i>
Tokrat skoraj 40 odstotkov sladkorja v moštu potrjuje, da gre za pravi eliksir; Radgonske penine poslej na letalih Adria Airways

Minulo soboto, prvi v mesecu februarju, torej na samo Svečnico (praznik Jezusovega darovanja v templju), je po sončnem, prijetnem in le nekoliko vetrovnem, namesto letnem času primerno, turobnem, mrzlem, snežnem in meglenem vremenu, bilo sila zanimivo in veselo na območju radgonsko – kapelskih goricah. Kako tudi ne, ko pa so radgonski vinogradniki, tisti iz podjetja Radgonske gorice d.d., pripravili še zadnje dejanje povezano z lanskim vinskim letnikov, ter prvo trgatev v letu 2008. Pripravili so namreč 11. tradicionalno ťSvečnično trgatevŤ, in sicer v svojem vinogradu v Policah nad Gornjo Radgono. In dokler so eni trgali posušene sladke jagode, so nekateri drugi vinogradniki v soseščini že obrezovali trte in jih tako pripravljali za novi vinski letnik. Kot rečeno pa je omenjena Svečnična trgatev, ko so potrgali grozdje s 520 trsov sorte chardonnay, je bila hkrati tudi ena zadnjih (ostala je še „Prešernova trgatev“), izmed številnih posebnih trgatev, v iztekajoči se zimi, na območju Radgonsko – kapelskih goric, in najbrž sploh v Sloveniji.

Radgonski vinogradniki, ki so v letniku 2007 tudi dejansko imeli izvrsten letnik tako po kvaliteti, kot nekoliko manj po kvantiteti, saj so jim nekatere vremenske nevšečnosti nekoliko zdesetkali pridelek, in so tako pridelali „le“ dobra tri milijona litrov vina, so vsem tem ob Svečnici, dodali še okoli 60 litrov (s skoraj 40 % sladkorja – dobrih 160 eokslov) izvrstne kapljice. In tukaj gre za desertno kapljico, katero polnijo v unikatne 0,20 litrske stekleničke, ki imajo obliko sveče, namenjene pa so predvsem za unikatna poslovna darila in lasne potrebe,. Da gre za izvrstno kapljico pa so se mnogi poslovni partnerji in gosti podjetja Radgonske gorice prepričali na po sami trgatvi, ko so poskusili tudi tovrstni pridelek iz prejšnjih let.

Omeniti sicer kaže, da je letos ob svečnični trgatvi bilo pridelka nekoliko več, kajti radgonski vinogradniki, so z močnimi mrežami zaščitili grozdje, tako da jim tokrat niso ponagajale srne in ptiči, ki so se v minulih letih, občasno kar dobro posladkali in kar dobro prerdečili sladke grozdne jagode. In tako je na trsih ostalo okoli 400 kilogramov grozdja iz katerih so takoj po trgatvi stisnili okoli 60 litrov odličnega vina, ki bo nosilo naziv svečnično vino – suhi jagodni izbor, letnik 2007. Če pa bi isti vinograd potrgali v normalnih okoliščinah, že lani jeseni, bi natrgali najmanj 1500 kilogramov grozdja, in s tem med 800 in 900 litrov vina. Toda tukaj gre za posebno promocijsko akcijo, in direktor Radgonskih goric d.d. Borut Cvetkovič, ne vidi vzroka zakaj tovrstnih posebnih trgatev ne obdržati tudi v prihodnje.

ťTukaj gre dejansko za nekaj največ, kar grozdje lahko ponudi. Mi samo pravilno ravnamo s pridelkom, dobro ga šolamo in potem ni bojazni, da spet ne napolnimo vrhunsko kapljico, kjer zaradi nadpovprečno kakovostne vinske kapljice nimajo težav s prodajo. Ob tem pa je to prava prilika, da se srečamo s poslovnimi partnerji in prijatelji in skupaj nazdravimo novemu vinskemu letniku. Sicer pa, moram povedati, da trenutno veliko pozornost namenjam pripravam na novo sezono ter na obnovo okoli 15 hektarjev vinogradov“, nam je povedal Cvetkovič, ki ga predvsem motijo denacionalizacijski postopki, ki še niso končani in sedaj ne vedo kaj naj počnejo z okoli 90 hektarjev vinogradov, ki so še zajeti v denacionalizacijo.

Mladi direktor Radgonskih goric nam je tudi zaupal, da kljub vsem težavam gredo njihova vina dobro v prodajo, saj se tudi oni borijo za kulturno pitje vina, ne pa za napijanje in povzročanje škode. Nekoliko pa ga je strah, da bi se lahko tudi v februarju in pozneje v marcu nadaljevalo toplo, potem pa mrzlo vreme, kajti takrat bi najverjetneje spet občutili izpad pridelka in s tem prihodka. Toda proti naravi ne ne more. Sicer pa omeniti kaže, da je Cvetkoviča in njegove sodelavce, ob tokratni trgatvi v vinogradu v Policah, obiskalo veliko poslovnih partnerjev, gostov in prijateljev, med katerimi tudi domači župan Anton Kampuš, posebej pa je bil vesel približno dvajsetih gostij (steverdes in komercialistk) iz Adrie Airwaysa, ki so skupaj z okoli 30 zaposlenih hitro potrgale vse grozdje. „Letalke“ pa so tokrat bile zraven predvsem zaradi nove pogodbe, po kateri bodo radgonska peneča vina poslej postrežena vsem potnikom slovenskega nacionalnega letalskega prevoznika.
Tekst in foto: Oste Bakal

Svečnica oz. praznik Jezusovega darovanja v templju.
Praznovanje svečnice (2.2.) je sicer posvečeno prazniku Jezusovega darovanja v templju, in zato potekajo tudi praznične svete maše v vseh treh slovenskih škofijah. Na ta dan redovniki in redovnice sicer praznujejo tudi dan Bogu posvečenega življenja, ki ga je uvedel papež Janez Pavel II., posvečene osebe pa so poklicane k refleksiji ter obnovitvi in potrditvi svoje posvetitve. Namen dneva posvečenega življenja je izraziti hvaležnost za dar redovništva v posvečenem življenju, približati Božjemu ljudstvu spoznanje in spoštovanje posvečenega življenja ter opozoriti na nenadomestljivost poslanstev posvečenih oseb.
(ob)

ZLATA IN SREBRNA PENINA NA LETALIH ADRIA AIRWAYS

Ob letošnji svečnični trgatvi smo izvedeli, kako so v podjetju Radgonske gorice d.d. izjemno zadovoljni, da so pred nedavnim sklenili dvoletno pogodbo s slovenskim nacionalnim letalskim prevoznikom Adrio Airways. Po tej pogodbi bodo vsi potniki omenjenega letalskega prevoznika, ki bodo želeli piti peneče vino, bodo lahko dobili izključno zlato ali srebrno radgonsko penino. Že pred leti so radgonski vinogradniki, ki so mimogrede v letu 2007, pridelali 3,1 milijon litrov vina, od česa okoli milijon litrov penečih, dobavljali penine za Adrio Airways, sedaj pa so znova „prišli na vrsto“, in sedaj pričakujejo, da bodo to odlično izkoristili. „Za nas je pogodba z Adrio Airwaysom pomembna tudi z vidika promocije, še zlasti v tem času, ko Slovenija predseduje Evropski uniji, ki ko naš prevoznik ima oz. bo imel še bistveno več potnikov“, nam je povedal direktor Radgonskih goric d.d. Borut Cvetkovič, ki je prepričan, da jim bo sodelovanje s slovenskim nacionalnim letalskim prevoznikom prineslo ne le neposredno, temveč tudi posredno korist. Poleg točenja zlatih in srebrnih radgonskih penin na letalih našega letalskega prevoznika, pa bodo potniki in drugi zainteresirani, lahko tudi na letališčih kupili radgonsko kapljico.

In glede na to, da je Adria Airways v lanskem letu prepeljala kar 1.136.431 potnikov (ob tem je uspešno opravila servisne preglede na 94 letalih tujih letalskih družb), in je za pričakovati novo rast števila potnikov, je to še dodatna priložnost tudi za vse druge dobavitelje, med katerimi je ponovno tudi družba Radgonske gorice. V letošnjem letu Adria Airways načrtuje povečanje števila potnikov za 17, prihodkov pa za osem odstotkov. Za slabo petino (19 %) načrtujejo povečanje števila poletov, vse to pa naj bi izkazalo tudi čisti izid poslovnega leta v znesku 0,7 milijona evrov.
(ob)