Skupna moderna mobilna polnilna linija na štajerskem

SKUPNIMI MOČMI DO NOVE NAJSODOBNEJŠE POLNILNE LINIJE
Nova polnilna linija, ki ima kapaciteto 2000 steklenic na uro, in je stala 220.000 evrov.
Začelo se je povezovanje vinogradnikov-vinarjev v mariborskem vinorodnem območju.
Tisto kar je v razvitejših vinogradniških in sploh kmetijskih državah že tradicijo – torej povezovanje v različna združenja za lažje doseganje skupnih ciljev, ima sedaj zametke tudi pri nas. Že lani maja se je 35 vinogradnikov-vinarjev iz mariborskega vinorodnega območja (zraven je še Steyer – vinogradništvo iz Radgonskih goric), povezalo v Vinarsko zadrugo po načelu „viribus unitis“ – „s skupnimi močmi“. Toda večina med njimi se je neformalno povezala že pred 15. leti, ko je 30 vinogradnikov-vinarjev skupaj nabavilo tedaj najsodobnejši filter za vino, t.i. – Cross flow. Naprava je bila predraga, da bi si jo lahko privoščil posameznik ali le peščica uporabnikov. Prav zato, ker se potrebe po skupnih aktivnostih povečujejo, je lani prišlo tudi do formalne združitve v okviru zadruge. Kot uvod v tako organizirano sodelovanje je 35 vinogradnikov-vinarjev takoj zatem naročilo ta trenutek najsodobnejšo mobilno linijo za polnjenje steklenic z vinom, ki je bila konec minulega tedna (15.2.2008), pri dobavitelju tudi svečano prevzeta.

Mobilna polnilna linija Costral Galaxy 2000, izdelana v Franciji, katero sta ob prevzemu predstavila lastnik in direktor podjetja Fabijan Weiss, Zvonko Fabijan in Boštjan Protner, predsednik odbora za nabavo polnilne linije, je trenutno najmodernejši takšna naprava, dosegljiva na območju Evropske unije. V enem samem procesu vinarju omogoči steriliziranje steklenic, polnjenje, zamaševanje s plutastimi, navojnimi ali kronskimi zamaški, zunanje pranje steklenic, etiketiranje in pakiranje v kartonsko embalažo. Polnilna linija je pritrjena na dveh prikolicah, tako, da jo je mogoče prestavljati od kleti do kleti – tudi na prometno zahtevnih legah. Zmogljivost polnilne linije je 2000 steklenic na uro, njena nabavna cena pa je 220.000 evrov.

„Vinogradniki-vinarji, povezani v Vinarski zadrugi z.o.o., v povprečni sezoni pridelajo več kot 1.000.000 litrov vina, kar jih uvršča med največje pridelovalce vin v Sloveniji. Predvideno je, da bo nova polnilna linija v letu dni napolnila in opremila 800.000 tisoč steklenic vina – vsega pridelka povezani vinogradniki-vinarji ne stekleničijo. Delež vsakega med njimi pri nakupu polnilne linije je pričakovano število polnjenih steklenic. Na primer: delež za 1.000 steklenic je 230 evrov. V Vinarski zadrugi z. o. o., ki povezuje same odlične vinogradnike-vinarje v mariborskem vinorodnem območju in še širše – od Kozjaka do Gornje Radgone, so prepričani, da je polnilna linija komaj uvod v plodno sodelovanje, ki naj bi pomembno prispevalo k novemu razvojnemu skoku vinogradništva in vrhunskega vinarstva v tem delu Štajerske in Slovenije. Med kratkoročnimi prioritetnimi nalogami pa omenimo kandidaturo za evropska sredstva pri ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter nadaljnje povezovanje članov zadruge na področju trženja“, pravi Protner.

Tudi drugi naši sogovorniki, med katerimi tudi Danilo Steyer, so prepričani, da bo nova polnilna linija z najsodobnejšo tehnologijo, zelo prispevala k novemu razvojnemu skoku vinogradništva in vrhunskega vinarstva v tem delu Štajerske, saj na enem mestu omogoča sterilizacijo in zunanje pranje steklenic, polnjenje, zamaševanje, etiketiranje in pakiranje. Lastnik in direktor podjetja Fabijan Weiss Zvonko Fabijan je dodal, da naprava v enem samem procesu omogoči vinarju sterilizacijo steklenic, pred polnjenjem z vinom pa še črpanje vina iz kleti, filtriranje in na koncu zamaševanje s plutastimi, navojnimi ali kronskimi zamaški. Steklenice pred pakiranjem v kartonsko embalažo naprava tudi opere in etiketira.

Sicer pa sta pomembno pridobitev za vinogradnike s tega območja, med številnimi gosti pozdravila tudi župana Mestne občine Maribor in Pesnice Franc Kangler in Venčeslav Senekovič. Kangler je pohvalil združevanje vinogradnikov, v katerem člani stremijo k istemu cilju. „Tovrstna polnilna linija bo zagotovo pomembno vplivala k promociji tukajšnjega vinogradniškega okoliša, ki je že znano daleč naokrog. Mnogim vinogradnikom je vino doslej namreč ostalo v kleteh, saj jim ga ni uspelo spraviti na prodajne police. S takšno napravo se jim odpirajo nova vrata“, je razložil Kangler, njegov kolega Senekovič, ki je dodal, da tudi sam prihaja iz kmetijske branže, je tudi obljubil pomoč vinogradnikom.

Fotografije so na ogled s klikom tukaj :::>>>

Besedilo in foto: O.B.