Slovenski vinski vitezi širijo kulturo pitja vina

Izjemno aktivni člani Združenja slovenskega reda vitezov vina – Omizje za Pomurje, v katerem je 15 vitezov z območja Pomurja in Slovenskih Goric, predvsem skrbijo za promocijo vina in kulturo pitja vrhunske kapljice.
V ospredju je tudi predstavljanje novosti s področja vinogradništva in kletarstva, druženje, svetovanje širšemu krogu ljudi, sodelovanje s sorodnimi društvi ipd.. To in še marsikaj o tam kaj počnejo in kaj nameravajo delati letos, smo slišali na 1. letošnji seji Viteškega omizja za Pomurje, ki je pod vodstvom konzula Franca Škrobarja in tajnika Zlatka Boraka potekala v znanem gostišču Lovenjak v Polani pri Murski Soboti. Povedali so tudi, da bodo tudi letos, konec avgusta, v okviru 46. mednarodnega kmetijsko živilskega sejma v Gornji Radgoni, pripravili tradicionalni „Viteški turnir“, z namenom promocije vina in kulture pitja pa se bodo udeležili tudi nekaterih drugih sejemskih in podobnih predstav oz. prireditev, tako po Sloveniji kot tudi v tujini.

TUDI MAKEDONSKO VINO JE LAHKO DOBRO!
Ker je tudi gostitelj iz gostišča Lovenjak, Štefan Pavlinjek, sicer predsednik UO Obrtne zbornice Slovenije, vinski vitez, so se prisotni vitezi tokrat v njegovi kleti odločili poskusiti nekaj makedonskih vin, katere nekateri očitno neupravičeno zaničujejo. Vitezi so namreč ocenili, da so tudi vina iz Makedonije lahko zelo dobra, potrebno pa jih je, enako kot vsa druga, piti kulturno in z glavo.
Besedilo in foto: (ob)