Vinoteka GR, Gospodarsko razstaviče, Ljubljana, 19. marec 2008
Sommeliersko izbrana Pargelj vina se bodo na prvi javni predstavitvi poročala kar s tirinajstimi riotami iz beluev.
14 različnih kuharskih ekip se bo med 10. in 15. uro pomerilo v pripravi kuharskih mojstrovin na e tradicionalnem tretjem tekmovanju v pripravi jedi z belui. Tekmovalne zasedbe prihajajo iz vseh koncev Slovenije. Med njimi najdemo tudi najprestineje slovenske kulinarične hie, ki ne spijo na lovorikah, temveč se neprestano dokazujejo tako na tekmovanjih kakor tudi pri svojem vsakodnevnem poslovanju.
Drutvo kuharjev in slačičarjev Slovenije tudi letos bdi nad strokovnostji tekmovanja. Obiskovalci bodo lahko spremljali delo tekmovalcev ter poiskusili vseh 14 tekmovalnih riot v spremljavi primernega vina.
e v začetku marca so prvo dejanje v akciji Pargelj izvedli vinski svetovalci – sommelierji vije druge stopnje, ki so komisijsko izbirali vina, ki se najbolje druijo z jedmi iz pargljev. Kar 36 sommelierjev II. je sodelovalo v dveh komisijah, ki sta svoje delo opravili v profesionalni degustacijski sobi na sedeu Zavoda SloVino v Mariboru. Na triču se bodo v prepoznavni enotni grafični podobi.
Sedem vin letnika 2007, ki so ustrezala pravilniku in prepričala zahtevno komisijo:
Vsa izbrana vina so suha.
e tradicionalno se lahko Pargelj vina začnejo prodajati na dan prve javne predstavitve. Na voljo bodo v boljih gostinskih lokalih in vinotekah irom po Sloveniji ter seveda pri proizvajalcih.
Akcija Pargelj poteka e peto leto zapored. Zavodu SloVino se ob sommelierjih in vinarjih pridruujejo e kuharski mojstri, eminentni gostinci, strokovne institucije, drutva, vinski trgovci, medijske hie in gurmani.
IZBRANEM VINU,
VRHUNSKI KULINARIKI IN
LJUDEH, KI ZNAJO VSE TO CENITI
Uspena vinsko kulinarična zgodba, ki dosega izjemne sinergijske učinke pri osvečenosti o pomenu kakovostnega uivanja tradicionalnih slovenskih jedi ob spremljavi primernih vin.
Zgodba se nadaljuje ….
Prva predstavitev vin in kuharsko tekmovanje sta ele začetek. Zgodba poroke vina in jedi se nadaljuje v najboljih slovenskih gostinskih lokalih. Napredni gostinci pripravljajo dneve ali celo mesece pargljevih jedi. Posebno izstopajo tradicionalna Pargljeva vinsko kulinarična doivetja v izbranih restavracijah.
Organizator akcije Pargelj:
Zavod za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino
Partnerji:
Drutvo kuharjev in slačičarjev Slovenije
Gospodarsko razstaviče Ljubljana
Vinske kleti Slovenije vinoteka GR
Pokrovitelji:
Revija Pet zvezdic, Levinja d.o.o.
Droga Kolinska
Oljarna Kocbek
Rezultati in fotografije iz kuharskega tekmovanja in prve predstavitve Pargelj vin bodo objavljeni na www.slovino.com, kjer lahko spremljate tudi vse ostale aktualnosti akcije Pargelj.
Dodatne informacije:
GSM 031766000
e-pota sommelier@slovino.com
Povezave do dodatnih informacij akcije Pargelj:
Sommelierji vije druge stopnje člani komisije za Pargelj vina
Razpis za kuharsko tekmovanje v pripravi riote s Parglji