Akcija ŠPargelj – 14 kuharskih predstav, 7 ŠPargelj vin

Vinoteka GR, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana, 19. marec 2008
Sommeliersko izbrana ŠPargelj vina se bodo na prvi javni predstavitvi poročala kar s štirinajstimi rižotami iz belušev.
14 različnih kuharskih ekip se bo med 10. in 15. uro pomerilo v pripravi kuharskih mojstrovin na že tradicionalnem tretjem tekmovanju v pripravi jedi z beluši. Tekmovalne zasedbe prihajajo iz vseh koncev Slovenije. Med njimi najdemo tudi najprestižnejše slovenske kulinarične hiše, ki ne spijo na lovorikah, temveč se neprestano dokazujejo tako na tekmovanjih kakor tudi pri svojem vsakodnevnem poslovanju.

Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije tudi letos bdi nad strokovnostji tekmovanja. Obiskovalci bodo lahko spremljali delo tekmovalcev ter poiskusili vseh 14 tekmovalnih rižot v spremljavi primernega vina.


Že v začetku marca so prvo dejanje v akciji ŠPargelj izvedli vinski svetovalci – sommelierji višje druge stopnje, ki so komisijsko izbirali vina, ki se najbolje družijo z jedmi iz špargljev. Kar 36 sommelierjev II. je sodelovalo v dveh komisijah, ki sta svoje delo opravili v profesionalni degustacijski sobi na sedežu Zavoda SloVino v Mariboru. Na tržišču se bodo v prepoznavni enotni grafični podobi.

Sedem vin letnika 2007, ki so ustrezala pravilniku in prepričala zahtevno komisijo:

  • DVERI PAX – ZVRST (Štajerska Slovenija)
  • MONTIS, Bordon – MALVAZIJA (Slovenska Istra)
  • STEYER VINA – SAUVIGNON (Štajerska Slovenija)
  • ZLATI GRIČ – SAUVIGNON (Štajerska Slovenija)
  • PROTNERJEVA HIŠA JOANNES – SAUVIGNON (Štajerska Slovenija)
  • KLET BISTRICA – SAUVIGNON (Štajerska Slovenija)
  • JERUZALEM ORMOŽ – SAUVIGNON (Štajerska Slovenija)
    Vsa izbrana vina so suha.

    Že tradicionalno se lahko ŠPargelj vina začnejo prodajati na dan prve javne predstavitve. Na voljo bodo v boljših gostinskih lokalih in vinotekah širom po Sloveniji ter seveda pri proizvajalcih.

    Akcija ŠPargelj poteka že peto leto zapored. Zavodu SloVino se ob sommelierjih in vinarjih pridružujejo še kuharski mojstri, eminentni gostinci, strokovne institucije, društva, vinski trgovci, medijske hiše in gurmani.

    ZGODBA O BELUŠIH,
    IZBRANEM VINU,
    VRHUNSKI KULINARIKI IN
    LJUDEH, KI ZNAJO VSE TO CENITI


    Uspešna vinsko kulinarična zgodba, ki dosega izjemne sinergijske učinke pri osveščenosti o pomenu kakovostnega uživanja tradicionalnih slovenskih jedi ob spremljavi primernih vin.

    Zgodba se nadaljuje ….
    Prva predstavitev vin in kuharsko tekmovanje sta šele začetek. Zgodba poroke vina in jedi se nadaljuje v najboljših slovenskih gostinskih lokalih. Napredni gostinci pripravljajo dneve ali celo mesece špargljevih jedi. Posebno izstopajo tradicionalna ŠPargljeva vinsko kulinarična doživetja v izbranih restavracijah.

    Organizator akcije ŠPargelj:
    Zavod za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino

    Partnerji:
    Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije
    Gospodarsko razstavišče Ljubljana
    Vinske kleti Slovenije – vinoteka GR

    Pokrovitelji:
    Revija Pet zvezdic, Levinja d.o.o.
    Droga Kolinska
    Oljarna Kocbek

    Rezultati in fotografije iz kuharskega tekmovanja in prve predstavitve ŠPargelj vin bodo objavljeni na www.slovino.com, kjer lahko spremljate tudi vse ostale aktualnosti akcije ŠPargelj.

    Dodatne informacije:
    GSM 031766000
    e-pošta sommelier@slovino.com

    Povezave do dodatnih informacij akcije ŠPargelj:

    Sommelierji višje druge stopnje – člani komisije za ŠPargelj vina
    Razpis za kuharsko tekmovanje v pripravi rižote s ŠParglji