Društveno ocenjevanje Radgona – Kapela

Najvišja ocena, neverjetnih 19,70 za traminec jagodni izbor Vinogradništva Steyer.
Radgonsko – kapelski vinogradniki so spet pridelali izvrstno kapljico

KAR 66 ZLATIH IN TRI VELIKE ZLATE MEDALJE

Tako kot vsako leto so v Društvu vinogradnikov Radgonsko – kapelskih goric, kjer imajo včlanjenih okoli 150 članov, tudi letos pripravili tradicionalno društveno ocenjevanje vina, tokrat letnika 2007. Skupina priznanih slovenskih enologov (vsi so vinski vitezi), pod vodstvom vinskega svetovalce in strokovnjaka mag. Antona Vodovnika je v gostišču Šenekar v Spodnjih Ivanjcih ocenjevala vino, ki so ga lani pridelali zasebni vinogradniki z območja Radgonsko – kapelskih goric, torej iz občin: Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici.

Na tem tradicionalnem ocenjevanju, katerega so se udeležil tudi nekateri gostje, med katerimi tudi društvena kraljica Klavdija Rauter, komisija morala poskusiti in oceniti natanko 102 (lani: 90) vzorca izvrstne kapljice, kar gotovo ni bilo enostavno. Lani so sicer pogoji pridelovanja, predvsem zaradi vremena bili nekoliko slabši, predvsem je grozdje hitro dozorelo, in zato je tudi vina bilo nekoliko manj. Zato pa je bila kvaliteta odlična.

Po ocenah strokovnjakov so imeli radgonsko – kapelski vinogradniki lani, v celoti izvrstno vinsko kapljico, in to so odlične bile prav vse sorte, izjemno malo vzorcev pa so morali izločiti, kar tudi potrjuje, da vinogradniki in kletarji na tem območju delajo zelo dobro. Kar nekaj ocenjenih vzorcev je prišlo v razred vrhunskih vin, kar pomeni, da so jim strogi ocenjevalci, po evropskih ocenjevalnih normativih, podelili povprečno oceno kar 18,21 (lani:18,03; predlani: 17,97). Več kot dve tretjini ocenjenih vin je prejelo zlato (18,1 do 19,0) in veliko (19,1 do 20) zlato medaljo, kar se je doslej redko zgodilo.

Najvišjo oceno, neverjetnih 19,70 je prejel traminec jagodni izbor, družbe Steyer vino iz Plitvuce. Malenkost nižjo oceno (19,57) je prijel laški rizling – ledeno vino, Kranerjevih vinogradov iz Svetega Jurija ob Ščavnici. Tretja VZM (19,10) je pripadla laškemu rizlingu – izbor, Znike in Branka Brusa iz Črešnjevcev.

Naravne danosti so čedalje bolj izobraženi in šolani vinogradniki in kletarji uspeli narediti in došolati v še boljše in kakovostnejše o katerem letniku se bo gotovo govorilo še veliko prihodnjih let. Po besedah mag. Antona Vodovnika je bil letnik izvrsten. Sam je tudi poudaril, da so v vsem skupaj pomembno vlogo naredili ljudje, torej kletarji, kajti narava brez teh lahko samo napolni sode, ne more pa narediti, da bo tisto v sodih kakovostno. Ravno v ta namen je Kmetijsko gozdarski zavod Maribor, kakor tudi druge strokovne ustanove, v sodelovanju s kmetijsko svetovalnimi službami tudi minulo zimo pripravil številna predavain druge vrste strokovnega izobraževanja vinogradnikov in kletarjev. ťZelo sem zadovoljen, da zasebni vinogradniki ne zaostajajo več za velikimi vinogradniškimi gospodarstvi, kot je to bilo pred leti. Več kot 30 let spremljam vina na teh območjih in sem zelo zadovoljen, da njegova kakovost iz leta v leto nenehno narašča. Vse namreč napreduje in se izboljšuje, čeprav še vedno obstajajo določene rezerve. Dobro je, da je konkurenca vedno večja, kajti to bo še dodatno izboljševalo delo vseh in s tem tudi kakovost, edino proti naravi se ne moreŤ, ni s pohvalami varčeval mag. Vodovnik, ki gotovo sodi med pomembnejše in večje poznavalce vina na območju Slovenije.

Sicer pa, vsem svojim članom in drugim vinogradnikom, ki so sodelovali na tokratnem ocenjevanj bodo v Društvu vinogradnikov radgonsko – kapelskih goric podelili posebna priznanja, hkrati pa bodo podelili tudi velike zlate, zlate, srebrne in bronaste medalje, ter priznanja za dosežke na ocenjevanju in to na tradicionalnem Vinogradniškem plesu, ki bo na Turistični kmetiji Benko na Spodnji Ščavnici, v petek, 4. aprila.

Končni vrstni red najboljših vin, po sortah:
Suha vina, zvrst (belo mešano): 1. Marjan Mohor (Radenci) 17,87;
Šipon: 1. Roman Bec (Zagorci) 17,73;
Beli pinot: 1. Bojan in Vesna Šafran (Žiberci) 17,67;
Chardonnay; 1. Steyer vina (Plitvica) 18,17;
Ranina: 1. Steyer vina (Plitvica) 18,2;
Renski rizling: 1. Vinogradništvo Jakob & Cecilija Kocuvan (Sovjak) 18,2;
Sauvignon: 1. Steyer vina (Plitvica) 18,23;
Muškat otonel: 1. Franc Kupljen (Okoslavci) 18,23.

Vina normalne trgatve, zvrst (belo mešano): 1. Franc Kupljen (Okoslavci);
Šipon: 1. Anton Benko (Spodnja Ščavnica) 18,10;
Laški rizling: 1. Steyer vina (Plitvica) 18,57;
Rizvanec: 1. Anton Benko (Spodnja Ščavnica) 17,80;
Beli pinot: 1. Ivan Satler (Sp. Ivanjci) 18,50;
Chardonnay; 1. Franc Kupljen (Okoslavci) 18,73;
Kerner: 1. Anton Golnar (Sovjak) 18,13;
Renski rizling: 1. Franc Kupljen (Okoslavci) 18,80;
Sauvignon: 1. Franc Kupljen (Okoslavci) 18,73;
Traminec: 1. Steyer vina (Plitvica) 18,80;
Muškat otonel: 1. Peter & Simona Bratuša (Aženski Vrh) 18,30;
Rumeni muškat: 1. Steyer vina (Plitvica)18,50.

Predikatne trgatve,
Chardonnay PT: 1. Franc Kupljen (Okoslavci) 18,70;
Laški rizling IZ: 1. Branko & Zinka Brus (Črešnjevci); 19,10;
Traminec JI: 1. Steyer vina (Plitvica) 19,70;
Laški rizling LV: 1. Kranerjeva vina (Sv. Jurij ob Ščavnici) 19,57.

Besedilo in foto: (ob)