Končana je tradicionalna, 12. pomurska salamiada

Že četrtič je slavil Jože Hamler iz okolice Gornje Radgone, ki je tako edini doslej postal četrtič pomurski ťkralj salamŤ; Ob vižah ansambla Štrk, so za veselo razpoloženje več sto gostov skrbeli tudi Klapovühi.
JOŽE HAMLER POMETALI S KONKURENCO

Minulo soboto (15.3.) zvečer je v radenski športni dvorani potekalo sklepno dejanje letošnje, tradicionalne, 12. pomurske salamiada, torej enkratne kulinarično – etnološko – kulturno – zabavne prireditve. Sama salamiada, na kateri so poleg iz Prekmurja in Prlekije, sodelovali tudi drugi ljubiteljski mesarji praktično iz cele države, zlasti pa s Štajerske, Koroške in Posavja, se je sicer začela že minuli četrtek (13.3), ko so organizatorji iz TD Radenci, sprejemali vzorce salam. Naslednji dan, v petek popoldan in zvečer pa je posebna strokovna komisija pod vodstvom Vladke Hradil Barbarič, v gostilni Klobasa v Šratovcih, preizkusila in ocenila natanko 86 (lani: 93) vzorcev enkratnih salam, ki jih je prineslo 69 (72) ljubiteljskih mesarjev od blizu in daleč, med katerimi je bilo 26 novih tekmovalcev. In glede na kakovost vzorcev, katere je predsednica strokovne komisije Vladka Hradil Barbarič ocenila, kot najboljše doslej, je bilo delo komisije sila težavno, a kljub temu so izbrali dejansko najboljše.

In zato je sobotna velika "fešta", z razglasitvijo teh rezultatov in podelitvijo odličij za najboljše mesne dobrote, na kateri je tudi letos bilo skoraj tisoč obiskovalcev, bila nadvse slovesna. Komisija je sicer, poleg okusa (največ 8 točk), ocenjevala še vonj (4), zunanji izgled (2), izgled in barvo prereza (4) ter teksturo oz. vsebino (2) izdelka. Tako je bilo možno osvojiti maksimalno 20 točk. In največ točk je zbral eden glavnih favoritov, ki mu salamiada očitno veliko pomeni, Jože Hamler iz Gornjih Ivanjcev v občini Gornja Radgona, ki je po številu točk enostavno pometal s konkurenco, in jw slavil pred Korošcem Davidom Hlupičem in Posavcem Karlom Rožmanom.

Vsi obiskovalci, katere so pozdravili številni gostje, predvsem lokalni župani, ter poslanec DZ Zmago Jelinčič Plemeniti, so lahko brezplačno poskusili ocenjene salame, v zabavnem programu je nastopil ansambel Štrk, ter znani humoristi na čelu z benediškimi Klapovühi“. Gibanice in druge dobrote so nudile kmečke gospodinje iz DKŽD Kapela, bilo je tudi kar nekaj presenečanj. Omeniti tudi kaže, da so pomursko salamiado že leta 2000 sprejeli med deset osrednjih prirediteljev salamiad iz Slovenije, saj spadajo med najbolj množične.

Odlične dosedanje organizacije pa so prispevale k temu, da so organizatorji pomurske salamiade leta 2002 prvič uspešno pripravili tudi vseslovensko salamiado, ki je nekakšni finale vseh slovenskih salamiad, na katero se vedno uvrstijo le najboljši izdelovalci domačih salam in klobas iz vseh slovenskih regij. In ker se državnega finala (ta bo letos v začetku maja v Šentjanžu) udeležuje desetina najboljših z ostalih ocenjevanj pomeni, da bo s pomurske salamiade na finalnem tekmovanju sodelovalo kar devet najboljših udeležencev.
In to so:
1. Jože Hamler (Gornji Ivanjci 16) 18,375;
2. David Hlupič (Stari trg 97, Slovenj Gradec) 17,125;
3. Karl Rožman (Brežice),
4. Milan Janežič (Škocjan) po 17,000;
5. Jože Hamler (Gornji Ivanjci) 16,75;
6. Brigita Kovačič (Turopolje, Šentjernej) 16,625;
7. Štefan Gubič (Martjanci(16,125),
8. Gregor Zalokar (Laška vas, Laško) 16,000);
9. David Hlupič (Stari trg) 15,875;
10. Milan Belec (Železne dveri, Ljutomer),
11. Franc Podlesek (Pečarovci, Mačkovci) po 15,750 itd.

Ker sta Hamler in Hlupič osvojila po dve mesti med prvih devet, sta tako desetouvrščenima Belcu in Podlesku omogočila uvrstitev na slovenskem finalu.

Zanimivo je tudi, da je letošnji zmagovalec Jože Hamler nastopil na vseh 12 salamiad in bil devetkrat uvrščen med prvake pomurske salamiade, štirikrat pa je bil tudi prvak, kar doslej ni uspelo nikomur.
Besedilo in foto: (ob)

KONČNO ČETRTA ZMAGA ZA HAMLERJA
Potem ko je zadnja tri leta v prejšnjem stoletju zmagal na Pomurski salamiadi, je Jožetu Hamlerju, sedaj uspelo slaviti še četrtič. Dosedanji zmagovalci pomurskih salamiad:
I. salamiada: Ignac Jakomina (Črenšovci);
II., III. in IV. salamiada: Jože Hamler (Gornji Ivanjci),
IV. salamiada: Feliks Petek (Črešnjevci);
V. salamiada: Sandi Jerenec (Boračeva);
VI., VII. in VIII. Salamiada: Marjan Kralj (Ihova);
IX. Salamiada: Milan Janežič (Škocijan),
X. Salamiada: Jože Hamler (Gornji Ivanjci);
XI. Salamiada: Milan Belec (Železne dveri);
XII. Salamiada: Jože Hamler (Gornji Ivanjci).
(ob)