6. redna skupčina Konzorcija zelen in pinela je bila 28. februarja 2008 v Črničah pri vinarju Jordanu Cigoj.
Na letonji skupčini Konzorcija zelen in pinela so najbolj odmevali zanimivi izsledki raziskave o zelenu, ki so jo opravili na Kmetijskem intitutu Slovenije. Strokovnjaki namreč ugotavljajo, da ima vino zelen kar 40 % več hidroksicimetnih kislin kot druga bela vina. Kisline, ki sodijo v to skupino, dobrodejno delujejo na človeki organizem, saj med drugim čitijo pred nekaterimi boleznimi. Med hidroksicimetnimi kislinami je e posebno pomembna kaftarna kislina, ki jo uporabljajo tudi pri izdelovanju zdravila imunal (to zdravilo krepi imunski sistem in povečuje odpornost organizma). Strokovnjaki menijo, da vino zelen poleg predstavljenih zdravilnih učinkov obenem tudi preprečuje razvoj bakterij v človekem organizmu ter pozitivno deluje na mogane in oči. Seveda pa mora biti zelen pridelan pazljivo, da ohrani vse značilne vsebnosti.
Na 6. redni skupčini Konzorcija zelen in pinela (s polnitvijo in trenjem pinele je Konzorcij začel letos, prej se je posvečal le zelenu), ki je bila 28. februarja 2008 v Črničah (tokrat je bilo srečanje pri vinarju Jordanu Cigoj), so člani sprejeli v svoje vrste dva nova člana, izstopil pa je eden. Tako zdaj Konzorcij zdruuje 21 članov oziroma vinarjev, ki predelujejo vini zelen in pinelo, od tega jih 13 svoje vino tri pod okriljem Konzorcija (ta vina morajo namreč izpolnjevati predpisane pogoje glede kakovosti).
Več in ogled fotografij na http://www.vipava1894.si/vipavanovice/897