Konzorcija zelen in pinela

6. redna skupščina Konzorcija zelen in pinela je bila 28. februarja 2008 v Črničah pri vinarju Jordanu Cigoj.
Na letošnji skupščini Konzorcija zelen in pinela so najbolj odmevali zanimivi izsledki raziskave o zelenu, ki so jo opravili na Kmetijskem inštitutu Slovenije. Strokovnjaki namreč ugotavljajo, da ima vino zelen kar 40 % več hidroksicimetnih kislin kot druga bela vina. Kisline, ki sodijo v to skupino, dobrodejno delujejo na človeški organizem, saj med drugim ščitijo pred nekaterimi boleznimi. Med hidroksicimetnimi kislinami je še posebno pomembna kaftarna kislina, ki jo uporabljajo tudi pri izdelovanju zdravila imunal (to zdravilo krepi imunski sistem in povečuje odpornost organizma). Strokovnjaki menijo, da vino zelen poleg predstavljenih zdravilnih učinkov obenem tudi preprečuje razvoj bakterij v človeškem organizmu ter pozitivno deluje na možgane in oči. Seveda pa mora biti zelen pridelan pazljivo, da ohrani vse značilne vsebnosti.

Na 6. redni skupščini Konzorcija zelen in pinela (s polnitvijo in trženjem pinele je Konzorcij začel letos, prej se je posvečal le zelenu), ki je bila 28. februarja 2008 v Črničah (tokrat je bilo srečanje pri vinarju Jordanu Cigoj), so člani sprejeli v svoje vrste dva nova člana, izstopil pa je eden. Tako zdaj Konzorcij združuje 21 članov oziroma vinarjev, ki predelujejo vini zelen in pinelo, od tega jih 13 svoje vino trži pod okriljem Konzorcija (ta vina morajo namreč izpolnjevati predpisane pogoje glede kakovosti).

Več in ogled fotografij na http://www.vipava1894.si/vipavanovice/897