V Parizu nagradili vino Chardonnay Ventus

Da iz Slovenije prihajajo vrhunska vina, ki jih strokovnjaki na svetovni ravni uvrščajo med najboljša, potrjuje tudi Chardonnay Ventus, letnik 2006, iz kleti Vipava 1894.
To vino je namreč marca letos na mednarodnem ocenjevanju vin Vinalies Internationales v Parizu prejelo srebrno medaljo. Za odličja se je letos potegovalo kar 3029 vzorcev iz 36 držav.

Med vinskimi strokovnjaki je znano, da je pariško ocenjevanje eno najpomembnejših v svetu. Od drugih se razlikuje v tem, da morajo degustatorji poleg klasičnega točkovnega ocenjevanja vin in izbora ustreznih danih opisov še dodatno s svojimi besedami opisati slog posameznega nagrajenega vina, kar je pravzaprav nadgradnja ocene kakovosti.

In s čim je edino nagrajeno belo slovensko vino prepričalo degustatorje?
„Chardonnay Ventus 2006 ima izraženo bogato sortno aromo. Narava je tisto leto prispevala optimalen pridelek, v kleti pa smo ga s posebno tehnologijo še nadgradili. Uporabili smo mlečnokislinski razkis, ki zaokroži kisline, da postanejo nežnejše, podaljšali smo čas ležanja na finih drožeh, 15 odstotkov vina smo donegovali v barik sodčkih. Chardonnay Ventus ima bogate ekstrakte in polno telo,“ je pojasnil vodja kleti Vipava 1894 Joško Ambrožič. Hišni enologi so poudarili, da ima nagrajeno vino še velik potencial, kar pomeni, da se bo v naslednjih letih njegov razvoj v steklenicah še stopnjeval.