Vina kleti Jeruzalem Ormož navdušujejo po svetu

Izjemno kakovost vin Jeruzalema Ormož so nedavno potrdili tudi tuji strokovnjaki. Vina Jeruzalema Ormož, predvsem Terase, so navdušila strokovnjake ugledne angleške revije Harpers, ki je posvečena vinom in alkoholnim pijačam, v najnovejšo izdajo vinskega vodnika za leto 2008 pa je vina kleti Jeruzalem Ormož vključil tudi svetovno priznani vinski strokovnjak Tom Stevenson. Ta jih je uvrstil kar na tri lestvice najboljših deset vinarjev oziroma vin vzhodne in jugovzhodne Evrope.
Angleška revija Harpers, ki je v celoti posvečena vinom in alkoholnim pijačam, obravnava aktualna dogajanja v industriji vina in alkoholnih pijač, novice in ocene strokovnjakov. Je ena najstarejših revij z branostjo po celem svetu, objavljene kritike pa so pomembna referenca pri prodaji ne samo na angleškem, temveč tudi na svetovnem trgu. Tokrat so pod drobnogled vzeli tudi slovenska vina, med njimi so posebej izpostavili Terase 2006 Jeruzalema Ormož, ki so prejele pozitivne ocene kritikov in navdušile z edinstveno harmonično mešanico sauvignona, šipona, chardonnayja in laškega rizlinga.

Harpers je tokrat preučeval vina iz držav vzhodne Evrope in ocenjeval njihov potencial preboja in uspeha na angleškem trgu. Ocenjevanje je potekalo v moderni restavraciji LeCercle v Londonu, kjer so se zbrali znani poznavalci, preizkuševalci in kritiki vin. Preizkušali so romunska, moldavska, makedonska, bolgarska. Gruzijska in slovenska vina.
Med slednjimi je kritike najbolj navdušilo vino Terase letnik 2006 Jeruzalema Ormož, katerega so označili za ťall – round performerŤ, kar je ena izmed izrednih referenc in občutna pomoč pri prodiranju na tuje trge. Za Jeruzalem Ormož je ta laskavi naziv velikega pomena, saj je izvoz ena izmed prioritet podjetja, po čemer se tudi deloma razlikujejo od drugih slovenskih vinarjev. Izvozijo kar 20 % proizvodov, ta delež pa načrtujejo v prihodnosti še povečati. Da so njihova vina na tujih trgih uspešna, pa dokazuje zabeležena 28-odstotna letna rast prihodkov od prodaje na tujih trgih v lanskem letu.

Slovenska vina so tudi na splošno naredila najboljši vtis na ocenjevalce, saj so po skupni oceni zasedla prvo mesto, sledila pa so jim gruzijska in moldavska vina. Kritiki so se v končni oceni strinjali, da so ocenjevane države izdelale izjemno kakovostna vina.

V svojem vplivnem in znanem vinskem vodniku Wine Report 2008 pa je vina Jeruzalema Ormož opazil tudi Tom Stevenson, ki je odličen poznavalec vin. Že trideset let se ukvarja s pisanjem o vinski tematiki in je izdal več kot dvajset knjig. Avtor že vrsto let izdaja tudi priročnik Wine Report, vodič po vseh večjih vinorodnih pokrajinah na svetu. Na lestvice najboljših v Wine Report 2008 se je v vzhodni in jugovzhodni Evropi Jeruzalem Ormož uvrstil med najboljših deset na lestvici najhitreje razvijajočih se proizvajalcev vin in lestvici proizvajalcev z največjo dodano vrednostjo, vino Sivi Pinot letnik 2006 pa je zasedlo četrto mesto med tako imenovanimi najboljšimi kupčijami.

Več na www.jeruzalem-ormoz.si