Vitezi vina so se potepali po Prekmurju

VSAK VITEZ MORA ČASTITI IN SPOŠTOVATI VINSKO KAPLJICO
Obiskali so predvsem območje Dobrovnika, si ogledali tamkajšnje znamenitostiin končali na turistični kmetiji Hančik.

Člani Slovenskega reda vitezov vina, omizje za Pomurje so se, v skladu z letnim planom dela, odpravili na potep po delu Prekmurja. Tako so tokrat, skupaj z zakonskimi partnerji, predvsem
obiskali območje Dobrovnika, kjer je župan njihov stanovski kolega – vitez Marjan Kardinar. Skupaj s prekmursko vinsko kraljico Marinko Zadravec (domaje iz Kobilja op.p.), je 13 pomurskih vitezov ter pet njihovih kolegov iz drugih delov držav, z ambasadorjem Slovenskega reda vitezov vina Milanom Kneževičem na čelu, ogledalo vse pomembneje znamenitosti občine Dobrovnik.

Kot nam je povedal tajnik omizja za Pomurje, vitez Zlatko Borak, je to bila stalna praksa, da obiskujejo lokalne skupnosti in tamkajšnje gospodarstvo, ki sodeluje z vitezi. Tako so si tokrat, po sprejemu pri županu Kardinarju, v podjetju „Tikev“ d.o.o. v Žitkovcih, ogledali proizvodnjo in degustirali proizvode – pripravke iz bučk. Viteze so tudi seznanili, da bi lahko pridelava in predelava muškatnih buč v občini Dobrovnik, in tudi drugje, postala ena od alternativnih kultur namesto sladkorne pese.

Zatem je za viteze in goste bil ogled tradicionalne razstave pirhov v etnološki hiši – muzeju Gyorgya Dobronokija v Dobrovniku, ki ga vsako leto pripravljajo Zavod za turizem, MSNS Dobrovnik in društva iz Dobrovnika.

Sledil je odhod v Dobrovniške gorice, v Ampelografski vrt, v katerem so vitezi, občina, zavod za turizem, društvo vinogradnikov in drugi zainteresirani že pred leti zasadili trte okoli 150 različnih vinskih sort. Zraven pa je tudi Viteški vinograd vinske trte Radgonske ranine, ki je edinstven v Slovenji in tudi širše. Ob prisotnosti prekmurske vinske kraljice Marinke Zadravec, so ambasador Slovenskega reda vitezov Milan Kneževič, prokonzol Franc Škrobar, župan Marjan Kardinar in predsednik Društva vinogradnikov Jožef Hančik simbolično opravili rez vinske trte. Ob degustaciji vin iz ampelografskega vrta je bil predstavljen program nadaljnjega razvoja tega edinstvenega za stroko in javnost zanimivega vrta. Posebno zanimivo je bilo tudi v družbi za proizvodnjo tropskih orhidej, Ocean Orchidis d.o.o., potepanje pa so vsi skupaj končali na znani in zanimivi Turistični kmetiji „Hančik“.

V Sloveniji je sicer sedem omizij z okrog 100 vitezov, v Pomurju pa pod vodstvom konzula Franca Škrobarja in tajnika Zlatka Boraka, red sestavlja 15 članov. “V Slovenskem redu vitezov ne more biti vsakdo. Vitez namreč postaneš, če imaš določene kvalitete ter le na povabilo članov tega reda. Moraš biti vinogradnik ali vinar, častilec vin, spoštovati moraš vinsko kapljico, jo promovirati in širiti kulturo pitja vina”, je obrazložil konzul Škorbar. Tajnik Borak pa je dodal, da omenjeni „potep“ po Prekmurju pomeni, eno izmed strokovnih ekskurzij, kjer običajno poskušajo vina in tako pomagajo vinogradnikom, kot takšni pa so dobrodošli v vsako klet. Vsako leto imajo sicer v načrtu najmanj po dve tovrstni ekskurziji, eno sami, drugo z zakonskimi partnerji.
Tokrat si bodo pomurski vitezi in njihovi gostje posebej zapomnili mnoge zanimivosti in znamenitosti iz dobrovniške občine.

Pomurski vinski vitezi, ki so tokrat na Turistični kmetiji Hančik ob viteškem kosilu degustirali vrhunsko vino, bodo avgusta letos v Gornji Radgoni znova izpeljali viteški turnir, ko bodo ocenjevali vinske vzorce ne glede na sorto.

Med drugimi aktivnostmi, pa bodo, izvedli najmanj še eno strokovno ekskurzijo. Na samem viteškem srečanju, smo v sproščenem in prijetnem vzdušju, med drugim lahko slišali tudi veliko lepih zanimivosti povezanih z vinom, kar tudi ne preseneča, saj so bili zraven sami vitezi. A vino je bilo najprej namenjeno le bogovom. To je namreč zgodba o velikanih, ki so dozorevali v sodih, o druženju z njimi, o civilizaciji, ki svoja leta šteje v tisočletjih. Vino tudi odslikava vzajemni odnos vinogradnika – vinarja in ljubitelja vina. Je izpoved enega in drugega o tej čudežni pijači, ki spremlja človeka od vekomaj. Vino, ki je pesem zemlje, naj bo darilo osebi, ki v kozarcu vina ne vidi le tekočine, morda zazna še vonj in okus, ampak ji pomeni nekaj več, osebi, ki zna ceniti trud vinogradnika in skrb kletarja; osebi, ki v vinu odkriva življenje od zemlje in trte do človeka, do prijateljev, ki jih spoznava ob vinu, zakaj vino ni rado samo. Zgodba o vinu pa je zgodba o človeku. Vino spremlja vse poti človeške ustvarjalnosti, človekovega hotenja po lepem, po tradiciji in viziji jutrišnjega dne. Zdaj je vino pesem, zdaj podoba na platnu, zdaj beseda na papirju, zdaj izpoved v veselju in žalosti, zdaj dogodek, ki postaja z umetniškim delom nesmrten; Vino blagoslovi vsako jed ter ťvino je dobro že samo po sebi, ali vleče nase tudi druge dobre reči: ljubice, godce, ples, petje in vsako drugo veselje. Izvedeli smo, tudi, da je pred natanko 164 leti, davnega leta 1844, Matija Vertovec napisal prvo strokovno knjigo o pridelavi vina: Vinoreja. Pred natanko 34 leti, torej leta 1974 pa se je v okviru Mednarodnega kmetijsko živilskega sejma v Gornji Radgoni pričelo slovensko ocenjevanje vin ali kot nekateri pravijo „Slovenska vinska olimpijada“.
Besedilo in foto: (O.B.)