VSAK VITEZ MORA ČASTITI IN SPOTOVATI VINSKO KAPLJICO
Obiskali so predvsem območje Dobrovnika, si ogledali tamkajnje znamenitostiin končali na turistični kmetiji Hančik.
Člani Slovenskega reda vitezov vina, omizje za Pomurje so se, v skladu z letnim planom dela, odpravili na potep po delu Prekmurja. Tako so tokrat, skupaj z zakonskimi partnerji, predvsem
obiskali območje Dobrovnika, kjer je upan njihov stanovski kolega vitez Marjan Kardinar. Skupaj s prekmursko vinsko kraljico Marinko Zadravec (domaje iz Kobilja op.p.), je 13 pomurskih vitezov ter pet njihovih kolegov iz drugih delov drav, z ambasadorjem Slovenskega reda vitezov vina Milanom Kneevičem na čelu, ogledalo vse pomembneje znamenitosti občine Dobrovnik.
Kot nam je povedal tajnik omizja za Pomurje, vitez Zlatko Borak, je to bila stalna praksa, da obiskujejo lokalne skupnosti in tamkajnje gospodarstvo, ki sodeluje z vitezi. Tako so si tokrat, po sprejemu pri upanu Kardinarju, v podjetju Tikev d.o.o. v itkovcih, ogledali proizvodnjo in degustirali proizvode – pripravke iz bučk. Viteze so tudi seznanili, da bi lahko pridelava in predelava mukatnih buč v občini Dobrovnik, in tudi drugje, postala ena od alternativnih kultur namesto sladkorne pese.
Zatem je za viteze in goste bil ogled tradicionalne razstave pirhov v etnoloki hii muzeju Gyorgya Dobronokija v Dobrovniku, ki ga vsako leto pripravljajo Zavod za turizem, MSNS Dobrovnik in drutva iz Dobrovnika.
Sledil je odhod v Dobrovnike gorice, v Ampelografski vrt, v katerem so vitezi, občina, zavod za turizem, drutvo vinogradnikov in drugi zainteresirani e pred leti zasadili trte okoli 150 različnih vinskih sort. Zraven pa je tudi Viteki vinograd vinske trte Radgonske ranine, ki je edinstven v Slovenji in tudi ire. Ob prisotnosti prekmurske vinske kraljice Marinke Zadravec, so ambasador Slovenskega reda vitezov Milan Kneevič, prokonzol Franc krobar, upan Marjan Kardinar in predsednik Drutva vinogradnikov Joef Hančik simbolično opravili rez vinske trte. Ob degustaciji vin iz ampelografskega vrta je bil predstavljen program nadaljnjega razvoja tega edinstvenega za stroko in javnost zanimivega vrta. Posebno zanimivo je bilo tudi v drubi za proizvodnjo tropskih orhidej, Ocean Orchidis d.o.o., potepanje pa so vsi skupaj končali na znani in zanimivi Turistični kmetiji Hančik.
V Sloveniji je sicer sedem omizij z okrog 100 vitezov, v Pomurju pa pod vodstvom konzula Franca krobarja in tajnika Zlatka Boraka, red sestavlja 15 članov. V Slovenskem redu vitezov ne more biti vsakdo. Vitez namreč postane, če ima določene kvalitete ter le na povabilo članov tega reda. Mora biti vinogradnik ali vinar, častilec vin, spotovati mora vinsko kapljico, jo promovirati in iriti kulturo pitja vina, je obrazloil konzul korbar. Tajnik Borak pa je dodal, da omenjeni potep po Prekmurju pomeni, eno izmed strokovnih ekskurzij, kjer običajno poskuajo vina in tako pomagajo vinogradnikom, kot takni pa so dobrodoli v vsako klet. Vsako leto imajo sicer v načrtu najmanj po dve tovrstni ekskurziji, eno sami, drugo z zakonskimi partnerji.
Tokrat si bodo pomurski vitezi in njihovi gostje posebej zapomnili mnoge zanimivosti in znamenitosti iz dobrovnike občine.
Pomurski vinski vitezi, ki so tokrat na Turistični kmetiji Hančik ob vitekem kosilu degustirali vrhunsko vino, bodo avgusta letos v Gornji Radgoni znova izpeljali viteki turnir, ko bodo ocenjevali vinske vzorce ne glede na sorto.
Med drugimi aktivnostmi, pa bodo, izvedli najmanj e eno strokovno ekskurzijo. Na samem vitekem srečanju, smo v spročenem in prijetnem vzduju, med drugim lahko sliali tudi veliko lepih zanimivosti povezanih z vinom, kar tudi ne preseneča, saj so bili zraven sami vitezi. A vino je bilo najprej namenjeno le bogovom. To je namreč zgodba o velikanih, ki so dozorevali v sodih, o druenju z njimi, o civilizaciji, ki svoja leta teje v tisočletjih. Vino tudi odslikava vzajemni odnos vinogradnika vinarja in ljubitelja vina. Je izpoved enega in drugega o tej čudeni pijači, ki spremlja človeka od vekomaj. Vino, ki je pesem zemlje, naj bo darilo osebi, ki v kozarcu vina ne vidi le tekočine, morda zazna e vonj in okus, ampak ji pomeni nekaj več, osebi, ki zna ceniti trud vinogradnika in skrb kletarja; osebi, ki v vinu odkriva ivljenje od zemlje in trte do človeka, do prijateljev, ki jih spoznava ob vinu, zakaj vino ni rado samo. Zgodba o vinu pa je zgodba o človeku. Vino spremlja vse poti človeke ustvarjalnosti, človekovega hotenja po lepem, po tradiciji in viziji jutrinjega dne. Zdaj je vino pesem, zdaj podoba na platnu, zdaj beseda na papirju, zdaj izpoved v veselju in alosti, zdaj dogodek, ki postaja z umetnikim delom nesmrten; Vino blagoslovi vsako jed ter ťvino je dobro e samo po sebi, ali vleče nase tudi druge dobre reči: ljubice, godce, ples, petje in vsako drugo veselje. Izvedeli smo, tudi, da je pred natanko 164 leti, davnega leta 1844, Matija Vertovec napisal prvo strokovno knjigo o pridelavi vina: Vinoreja. Pred natanko 34 leti, torej leta 1974 pa se je v okviru Mednarodnega kmetijsko ivilskega sejma v Gornji Radgoni pričelo slovensko ocenjevanje vin ali kot nekateri pravijo Slovenska vinska olimpijada.
Besedilo in foto: (O.B.)