Društveno ocenjevanje vin Radgonsko – kapelskih goric

Podelili so priznanja za vina iz Radgonsko – kapelskih goric.
POVPREČNA OCENA REKORDNIH 18,22

Na tradicionalnem „vinogradniškem plesu“, ki je potekal na turistični kmetiji Benko v Spodnji Ščavnici, in kjer so med drugim okronali novo društveno vinsko kraljico, so podelili priznanja vinogradnikom za dosežke na 15. ocenjevanju vin članov Društva vinogradnikov Radgonsko – kapelskih goric. Na veseli prireditvi, katero je povezovala Violeta Deutz Mesarič, in kjer so za zabavo skrbeli člani ansambla „Štajerski faloti“, so vinogradniki, katerim so čestitali tudi mnogi gostje z župani občin Apače, Gornja Radgona in Radenci, dr. Darkom Anželjem, Antonom Kampušem in Mihaelom Petkom, na čelu, dejansko imeli veliko razlogov za zadovoljstvo. Pridelali so namreč vrhunska vina, saj je povprečna ocena ocenjenih vin znašala rekordnih, skorajda neverjetnih, 18,22. Kot je uvodoma dejal predsednik Društva vinogradnikov radgonsko kapelskih goric, Franc Škrobar, so vinogradniki s tega območja pridelali dobro in zdravo grozdje ter izšolali odlično vino. Tudi narava jim je vila naklonjena, toda brez znanja, ki se med vinogradniki nenehno povečuje, bi bila kapljica bistveno slabše kakovosti.

Sicer pa, tako kot vsako leto so v Društvu vinogradnikov Radgonsko – kapelskih goric, kjer imajo včlanjenih okoli 150 članov, tudi letos pripravili tradicionalno društveno ocenjevanje vina, tokrat letnika 2007. Skupina priznanih slovenskih enologov (vsi so vinski vitezi), pod vodstvom vinskega svetovalce in strokovnjaka mag. Antona Vodovnika z mariborskega Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, je v gostišču Šenekar v Spodnjih Ivanjcih ocenjevala vino, ki so ga lani pridelali zasebni vinogradniki z območja Radgonsko – kapelskih goric, torej iz občin: Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici. Na tem tradicionalnem ocenjevanju je komisija morala poskusiti in oceniti natanko 102 vzorca izvrstne kapljice, kar gotovo ni bilo enostavno. In po splošnih ocenah strokovnjakov so imeli radgonsko – kapelski vinogradniki lani, v celoti izvrstno vinsko kapljico, in to so odlične bile prav vse sorte, izjemno malo vzorcev pa so morali izločiti, kar tudi potrjuje, da vinogradniki in kletarji na tem območju delajo zelo dobro.

Kar nekaj ocenjenih vzorcev je prišlo v "razred" vrhunskih vin, kar pomeni, da so jim strogi ocenjevalci, po evropskih ocenjevalnih normativih, podelili povprečno oceno kar 18,22. Več kot dve tretjini ocenjenih vin je prejelo zlato (18,1 do 19,0) in veliko (19,1 do 20) zlato medaljo, kar se je doslej redko zgodilo. Najvišjo oceno, neverjetnih 19,70 je prejel traminec jagodni izbor, družbe Steyer vino iz Plitvuce. Malenkost nižjo oceno (19,57) je prijel laški rizling – ledeno vino, Kranerjevih vinogradov iz Svetega Jurija ob Ščavnici. Tretja VZM (19,10) je pripadla laškemu rizlingu – izbor, Znike in Branka Brusa iz Črešnjevcev. Naravne danosti so čedalje bolj izobraženi in šolani vinogradniki in kletarji uspeli narediti in došolati v še boljše in kakovostnejše vino o katerem se bo gotovo govorilo še veliko prihodnjih let. Po besedah mag. Antona Vodovnika je bil letnik izvrsten. Sam je tudi poudaril, da so v vsem skupaj pomembno vlogo naredili ljudje, torej kletarji, kajti narava brez teh lahko samo napolni sode, ne more pa narediti, da bo tisto v sodih kakovostno.

Na prireditvi v Spodnji Ščavnici so sicer, poleg medalj in priznanj, katera so dobila praktično vsa ocenjena vina, podelili tudi nekaj posebnih odličij: Šampiona med normalnimi trgatvami sta bila: Renski rizling (Franc Kupljen) in Traminec (Steyer vina); prvaka sorte pri suhih vinih sta bila: Sauvignon (Steyer vina) in Muškat otonel (Franc Kupljen), prvaki sort pri ostalih vinih pa: Zvrst, Charodnnay, Renski rizling, Sauvignon (vsi Franc Kupljen), Laški rizling, Traminec, Rumeni muškat (Steyer vina) in Beli pinot (Ivan Satler).

Besedilo in foto: O.B.