Slovenska kuharska reprezentanca odhaja na svetovno olimpijado; Največja posebnost večera sta bila zagotovo morska aba s hrenovo skorjico in korenčkov sladoled; 120 gostov je uivalo v vrhunskih mojstrovinah;MOJSTRI SO RAZVAJALI Z VRHUNSKIMI KULINARIČNIMI IZDELKI
V Termah Radenci, ki delujejo pod krovno blagovno znamko Panonske terme v Poslovni skupini Sava, je slovenska nacionalna kuharska ekipa minuli četrtek zvečer v Hotelu Radin pripravila zanimiv kulinarični dogodek, na katerem so iri javnosti pribliali vrhunske kulinarične mojstrovine.
Na vodeni večerji je bil predstavljen vsak posamezen kulinaričen hod v povezavi z izbranimi vrhunskimi vini. Sam dogodek, ki so ga v Termah Radenci popestrili tudi z glasbenim programom, pa pomeni tudi predpripravo ekipe na letonjo kuharsko olimpijado v nemkem Erfurtu.
Iz drub dejavnosti Turizem PS Sava sta člana slovenske nacionalne ekipe, ki se trenutno intenzivno pripravlja na letonjo kuharsko olimpijado IKA 2008, Igor Jagodic, vodja kuhinje v Grand Hotelu Toplice, in Danilo Kozar, vodja kuhinje v Hotelu Livada Prestige.
Slovensko nacionalno kuharsko ekipo, katero koordinira Srečko Koklič iz Turistično gostinske zbornice pri GZS, sestavljajo e: Alenka Kodele, vodja slačičarne hotela Perla, Borut Jakič, vodja kuhinje hotela Perla (oba iz HIT-a Nova Gorica), Matja Cotič, vodja kuhinje hotela Safir v Seani, in Janez Dolak, ef kuhinje v Grand hotelu Union v Ljubljani.
Člani slovenske nacionalne ekipe, ki delujejo v okviru Drutva kuharjev in slačičarjev, so na letonjem 24. mednarodnem tekmovanju Intergastra 2008 v nemkem Stuttgartu, ki je poteklo od 9. do 13. februarja, osvojili ekipno srebrno medaljo in ekipno drugo mesto v setevku točk. Danilo Kozar iz Term 3000, ki se je mednarodnega kulinaričnega tekmovanja udeleil kot samostojni tekmovalec, je dobitnik dveh zlatih medalj. Slednji sta v posamičnem tekmovanju osvojila tudi Alenka Kodele in Borut Jakič iz HIT-a Nova Gorica.
ťZ aktivnostmi in odmevnimi mednarodnimi rezultati nacionalne kuharske reprezentance in aktivnim delovanjem Drutva kuharjev in slačičarjev Slovenije smo se prebili med ťvelikeŤ in prepoznavne subjekte na področju vrhunske kulinarike. Ali bomo to izkoristili v svoje dobro, je odvisno od nas samih in naega nadaljnjega dela. Pohvalimo se lahko, da smo v lanskem letu organizirali prvo WACS tekmovanje Global Chef s Challenger na Bledu in gostili dvanajst drav june Evrope. Prvič v zgodovini samostojne Sloveniji pa bomo imeli člana med mednarodnimi ocenjevalci na kuharski olimpijadi v Erfurtu,Ť je o pomenu in promociji slovenske kuharske stroke povedal Srečko Koklič, sekretar Drutva kuharjev in slačičarjev Slovenije, WACS kontinental direktor članic WACS june Evrope.
ťPrioritetne naloge in aktivnosti slovenskega drutva kuharjev in slačičarjev so delo z mladimi, popularizacija poklica skozi večjo medijsko izpostavljenostjo doseenih rezultatov ter organizacija strokovnih in praktičnih delavnic. Novi trendi in smernice na področju kulinarike med drugim narekujejo tudi povezovanje ivilske industrije z novimi izdelki, predvsem v povezavi z večjo ozavečenostjo uporabnikovŤ, je v Radencih izpostavil Toma Vozelj, predsednik Drutva kuharjev in slačičarjev Slovenije.
Večdnevne odsotnosti zahtevajo odgovoren pristop k delu članov slovenske nacionalne kuharske ekipe. ťNa rednih mesečnih srečanjih pregledamo pripravljene izdelke in po planu dela uresničujemo zadane cilje. Članstvo v slovenski nacionalni kuharski ekipi narekuje stalno strokovno izpopolnjevanje, spremljanje sprememb in novosti ter koordinacijo in izmenjavo bogatih izkuenj med člani ekipe,Ť je povedal Janez Dolak, vodja slovenske nacionalne kuharske ekipe. ťBiti član ekipe pomeni po eni strani priznanje za dosedanje delo in doseke, po drugi strani pa tudi veliko odgovornost in odrekanje ter monost izobraevanja in prenosa novih idej v delovno sredino,Ť je povedal Danilo Kozar, član slovenske nacionalne kuharske ekipe, zaposlen v drubi Terme 3000, d.d., prejemnik tevilnih dravnih in mednarodnih priznanj na področju kulinarike. Med drugim je minulem gostinsko-turističnem zboru prejel najvije priznanje, trak kakovosti, ki ga je oplemenitil z diamantno značko za kakovost. Prav njegove Terme 3000 v Moravskih Toplicah pa so gostitelj letonjega jubilejnega 55. Gostinsko-turističnega zbora Slovenije.
Besedilo in foto: Oste Bakal
slike: Kuharska reprezentanca
S ČEM SO RAZVAJALI?
Kuharji iz nacionalne reprezentance so goste v Radencih razvajale s tevilnimi zanimivimi in tudi nekoliko nenavadnimi jedmi, katerim so dodali (za vsak vhod) ustrezna tiha in peneča se vina. Za aperitiv so ponudili Zlato radgonsko penino extra suho in Chardonnay; menü pa: Jastogova krema, file morske abe z hrenovo skorjico na grahovem pireju z zeleno oblit z omako iz rumene paprike, popečena jakobinka z kaviarjem lososa na ajdovem blinu (pijača: zlata radgonska penina suho in chardonnay); Pečena jagnječja zarebrnica z zelenjavo po provansalsko in paradinikovo omako, ocvrt zajčji file in jetra na sotirani pinači podlit z odiavljeno omako s pehtranom, gratiniran krompir s sirom in pire iz jurčkov (pijača: zlata radgonska penina rose, suho in modri pinot); Temni čokoladni musse v čokoladnem tulcu z začinjenim biskvitom in malinovo peno na ananasovem capracio in korenjevim sladoledom v sladkem ovoju (pijača: zlata radgonska penina polsuho in chardonnay).
(O.B.)
Okvirček:
POTRDITI USPEH IZ STUTTGARTA
Najbolj eminentni slovenski kuharji, člani slovenske nacionalne kuharske ekipe, so na nedavnem mednarodnem tekmovanju Intergastra 2008 v nemkem Stuttgartu, osvojili ekipno srebrno medaljo. Danilo Kozar iz Term 3000 (Moravske Toplice) pa je kot samostojni tekmovalec dobitnik dveh zlatih medalj. Na omenjenem uglednem mednarodnem kulinaričnem tekmovanju v Stuttgartu so sicer v različnih kategorijah tekmovale tevilne nacionalne in regionalne ekipe z vsega sveta, tekmovali pa so tudi samostojni tekmovalci. Poleg v ekipi je Danilo Kozar, vodja kuhinje v hotelu Livada Prestige, tekmoval tudi kot samostojni tekmovalec v dveh kategorijah. Predstavil se je z vegetarijansko pločo in menijem s tremi hodi ter v kulinarični artistiki z izdelkom iz slanega testa. Za oboje je prejel najviji priznanji. In če nai tudi na olimpijadi ponovijo takne uspehe…
Besedilo in foto: (O.B.)