Kulinarične dobrote

Slovenska kuharska reprezentanca odhaja na svetovno olimpijado; Največja posebnost večera sta bila zagotovo morska žaba s hrenovo skorjico in korenčkov sladoled; 120 gostov je uživalo v vrhunskih mojstrovinah;MOJSTRI SO RAZVAJALI Z VRHUNSKIMI KULINARIČNIMI IZDELKI

V Termah Radenci, ki delujejo pod krovno blagovno znamko Panonske terme v Poslovni skupini Sava, je slovenska nacionalna kuharska ekipa minuli četrtek zvečer v Hotelu Radin pripravila zanimiv kulinarični dogodek, na katerem so širši javnosti približali vrhunske kulinarične mojstrovine.

Na vodeni večerji je bil predstavljen vsak posamezen kulinaričen hod v povezavi z izbranimi vrhunskimi vini. Sam dogodek, ki so ga v Termah Radenci popestrili tudi z glasbenim programom, pa pomeni tudi predpripravo ekipe na letošnjo kuharsko olimpijado v nemškem Erfurtu.

Iz družb dejavnosti Turizem PS Sava sta člana slovenske nacionalne ekipe, ki se trenutno intenzivno pripravlja na letošnjo kuharsko olimpijado IKA 2008, Igor Jagodic, vodja kuhinje v Grand Hotelu Toplice, in Danilo Kozar, vodja kuhinje v Hotelu Livada Prestige.

Slovensko nacionalno kuharsko ekipo, katero koordinira Srečko Koklič iz Turistično – gostinske zbornice pri GZS, sestavljajo še: Alenka Kodele, vodja slaščičarne hotela Perla, Borut Jakič, vodja kuhinje hotela Perla (oba iz HIT-a Nova Gorica), Matjaž Cotič, vodja kuhinje hotela Safir v Sežani, in Janez Dolšak, šef kuhinje v Grand hotelu Union v Ljubljani.

Člani slovenske nacionalne ekipe, ki delujejo v okviru Društva kuharjev in slaščičarjev, so na letošnjem 24. mednarodnem tekmovanju Intergastra 2008 v nemškem Stuttgartu, ki je poteklo od 9. do 13. februarja, osvojili ekipno srebrno medaljo in ekipno drugo mesto v seštevku točk. Danilo Kozar iz Term 3000, ki se je mednarodnega kulinaričnega tekmovanja udeležil kot samostojni tekmovalec, je dobitnik dveh zlatih medalj. Slednji sta v posamičnem tekmovanju osvojila tudi Alenka Kodele in Borut Jakič iz HIT-a Nova Gorica.

ťZ aktivnostmi in odmevnimi mednarodnimi rezultati nacionalne kuharske reprezentance in aktivnim delovanjem Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije smo se prebili med ťvelikeŤ in prepoznavne subjekte na področju vrhunske kulinarike. Ali bomo to izkoristili v svoje dobro, je odvisno od nas samih in našega nadaljnjega dela. Pohvalimo se lahko, da smo v lanskem letu organizirali prvo WACS tekmovanje Global Chef s Challenger na Bledu in gostili dvanajst držav južne Evrope. Prvič v zgodovini samostojne Sloveniji pa bomo imeli člana med mednarodnimi ocenjevalci na kuharski olimpijadi v Erfurtu,Ť je o pomenu in promociji slovenske kuharske stroke povedal Srečko Koklič, sekretar Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, WACS kontinental direktor članic WACS južne Evrope.

ťPrioritetne naloge in aktivnosti slovenskega društva kuharjev in slaščičarjev so delo z mladimi, popularizacija poklica skozi večjo medijsko izpostavljenostjo doseženih rezultatov ter organizacija strokovnih in praktičnih delavnic. Novi trendi in smernice na področju kulinarike med drugim narekujejo tudi povezovanje živilske industrije z novimi izdelki, predvsem v povezavi z večjo ozaveščenostjo uporabnikovŤ, je v Radencih izpostavil Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije.

Večdnevne odsotnosti zahtevajo odgovoren pristop k delu članov slovenske nacionalne kuharske ekipe. ťNa rednih mesečnih srečanjih pregledamo pripravljene izdelke in po planu dela uresničujemo zadane cilje. Članstvo v slovenski nacionalni kuharski ekipi narekuje stalno strokovno izpopolnjevanje, spremljanje sprememb in novosti ter koordinacijo in izmenjavo bogatih izkušenj med člani ekipe,Ť je povedal Janez Dolšak, vodja slovenske nacionalne kuharske ekipe. ťBiti član ekipe pomeni po eni strani priznanje za dosedanje delo in dosežke, po drugi strani pa tudi veliko odgovornost in odrekanje ter možnost izobraževanja in prenosa novih idej v delovno sredino,Ť je povedal Danilo Kozar, član slovenske nacionalne kuharske ekipe, zaposlen v družbi Terme 3000, d.d., prejemnik številnih državnih in mednarodnih priznanj na področju kulinarike. Med drugim je minulem gostinsko-turističnem zboru prejel najvišje priznanje, trak kakovosti, ki ga je oplemenitil z diamantno značko za kakovost. Prav „njegove“ Terme 3000 v Moravskih Toplicah pa so gostitelj letošnjega jubilejnega 55. Gostinsko-turističnega zbora Slovenije.
Besedilo in foto: Oste Bakal
slike: Kuharska reprezentanca

S ČEM SO RAZVAJALI?
Kuharji iz nacionalne reprezentance so goste v Radencih razvajale s številnimi zanimivimi in tudi nekoliko nenavadnimi jedmi, katerim so dodali (za vsak vhod) ustrezna tiha in peneča se vina. Za aperitiv so ponudili Zlato radgonsko penino – extra suho in Chardonnay; menü pa: Jastogova krema, file morske žabe z hrenovo skorjico na grahovem pireju z zeleno oblit z omako iz rumene paprike, popečena jakobinka z kaviarjem lososa na ajdovem blinu (pijača: zlata radgonska penina – suho in chardonnay); Pečena jagnječja zarebrnica z zelenjavo po provansalsko in paradižnikovo omako, ocvrt zajčji file in jetra na sotirani špinači podlit z odišavljeno omako s pehtranom, gratiniran krompir s sirom in pire iz jurčkov (pijača: zlata radgonska penina – rose, suho in modri pinot); Temni čokoladni musse v čokoladnem tulcu z začinjenim biskvitom in malinovo peno na ananasovem capracio in korenjevim sladoledom v sladkem ovoju (pijača: zlata radgonska penina – polsuho in chardonnay).
(O.B.)

Okvirček:
POTRDITI USPEH IZ STUTTGARTA
Najbolj eminentni slovenski kuharji, člani slovenske nacionalne kuharske ekipe, so na nedavnem mednarodnem tekmovanju Intergastra 2008 v nemškem Stuttgartu, osvojili ekipno srebrno medaljo. Danilo Kozar iz Term 3000 (Moravske Toplice) pa je kot samostojni tekmovalec dobitnik dveh zlatih medalj. Na omenjenem uglednem mednarodnem kulinaričnem tekmovanju v Stuttgartu so sicer v različnih kategorijah tekmovale številne nacionalne in regionalne ekipe z vsega sveta, tekmovali pa so tudi samostojni tekmovalci. Poleg v ekipi je Danilo Kozar, vodja kuhinje v hotelu Livada Prestige, tekmoval tudi kot samostojni tekmovalec v dveh kategorijah. Predstavil se je z vegetarijansko ploščo in menijem s tremi hodi ter v kulinarični artistiki z izdelkom iz slanega testa. Za oboje je prejel najvišji priznanji. In če naši tudi na olimpijadi ponovijo takšne uspehe…
Besedilo in foto: (O.B.)