Na Hrvaškem šampion za refošk Vinakoper, v Srbiji vrsta medalj

Refošk Capo d Istria 2005 pa si je na zagrebškem ocenjevanju prislužil častni naziv šampiona med rdečimi vini.V zadnjih dneh aprila sta se v Novem Sadu in Zagrebu zaključili pomembni vinski ocenjevanju, ki sta skupno v klet Vinakoper prinesla kar 10 odličij. V Novem Sadu si je koprska klet s petimi osvojenimi medaljami prislužila še diplomo za posebno priznanje kakovosti vin. Refošk Capo dIstria 2005 pa si je na zagrebškem ocenjevanju prislužil častni naziv šampiona med rdečimi vini.
Na 14. mednarodnem ocenjevanju vin, ki poteka v okviru vinskega sejma Vinovita v hrvaškem Zagrebu, so koprska vina navdušila s svojo kakovostjo. Ocenjevanje poteka pod visokim pokroviteljstvom Mednarodne organizacije za trto in vino (OIV), med 196-imi vzorci iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Republike Češke, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Slovenije in iz Hrvaške pa si je klet Vinakoper prislužila štiri srebrne medalje, najpomembnejši pa je naziv šampiona med rdečimi vini, torej najboljše ocenjenega vina med zlatimi medaljami, ki ga je v klet prinesel Refošk Capo d Istria 2005.. Srebro so si prislužili Sivi pinot 2007, Cabernet Sauvignon Capo d Istria 2003, Sladki muškat 2007 in Capris Merlot 2005.

Odličja pa v klet prihajajo tudi iz srbskega Novega Sada, kjer vinsko ocenjevanje že tradicionalno poteka v okviru mednarodnega kmetijskega sejma, ki se bo odvijal sredi maja. Petčlanska komisija, ki ji je predsedoval prof. dr. Slobodan Jović (Fakulteta za agronomijo, Zemun) je 21. in 22. aprila ocenila 122 domačih in tujih vzorcev. Klet Vinakoper si je dve zlati medalji prislužila z vini Cabernet Sauvignon Capo d Istria 2003 ter Sladkim muškatom 2007. S srebrno medaljo sta bili nagrajeni Malvazija Capris 2006 ter Malvazija Capo d Istria 2003, bron pa si je prislužil Refošk Rex Fuscus 2007. Zaradi vrhunske kakovosti vzorcev so klet Vinakoper nagradili tudi z diplomo za posebno priznanje kakovosti.

Glavni enolog in član uprave kleti Vinakoper Iztok Klenar: ťNaziv šampiona za tradiocnalno istrsko avtohtono rdečo sorto predstavlja več kot uspeh! Po nazivu šampiona, ki ga je Refošk Capo d Istria 1999 prejel pred tremi leti na ljubljanskem vinskem ocenjevanju, zdaj lahko vidimo, da so začeli to našo rubinasto posebnost ceniti tudi izven slovenskih meja. Dokazali smo torej, da se refošk povsem brez težav lahko kosa z najbolj uveljavljenimi mednarodnimi rdečimi sortami. Šampion Refošk Capo d Istria se je ťrodilŤ v trgatvi 2005, ki nam je postregla z izredno bogatim rdečim letnikom, ki nas bo, to lahko trdim, v prihodnosti še razvajal.
Odličja iz Srbije in Hrvaške so za nas posebno dobrodošla, saj gre za bližnje trge, s katerimi že tradicionalno dobro sodelujemo in so naš naslednji tržni izziv. Podeljena priznanja dokazujejo, da tudi na tem področju prihaja čas polnih in lepo strukturiranih vin, z izrednimi sposobnostmi za staranje.Ť

Sicer so letos na Hrvaškem vina iz kleti Vinakoper nagradili že v Splitu na sejmu Gast v mesecu februarju. Tam so si zlato priznanje prislužili Cabernet Sauvignon Capo d Istria 2003, Shiraz Capo d Istria 2006 in Sladki muškat 2007. Srebrno priznanje je prejel Refošk Rex Fuscus 2007, bronasto pa penina Capris, klasična metoda.