Na Hrvaškem in v Srbiji za Vinakoper vrsta medalj

V zadnjih dneh aprila sta se v Novem Sadu in Zagrebu zaključili pomembni vinski ocenjevanju, ki sta skupno v klet Vinakoper prinesla kar 10 odličij. V Novem Sadu si je koprska klet s petimi osvojenimi medaljami prislužila še diplomo za posebno priznanje kakovosti vin.
V srbskem Novem Sadu poteka vinsko ocenjevanje že tradicionalno v okviru mednarodnega kmetijskega sejma, ki se bo odvijal sredi maja. Petčlanska komisija, ki ji je predsedoval prof. dr. Slobodan Jović (Fakulteta za agronomijo, Zemun) je 21. in 22. aprila ocenila 122 domačih in tujih vzorcev. Klet Vinakoper si je dve zlati medalji prislužila z vini Cabernet Sauvignon Capo d Istria 2003 ter Sladkim muškatom 2007. S srebrno medaljo sta bili nagrajeni Malvazija Capris 2006 ter Malvazija Capo d Istria 2003, bron pa si je prislužil Refošk Rex Fuscus 2007. Zaradi vrhunske kakovosti vzorcev so klet Vinakoper nagradili tudi z diplomo za posebno priznanje kakovosti.

Visoke ocene so za koprsko klet pred dnevi prišle tudi s Hrvaške. Na 14. mednarodnem ocenjevanju vin, ki poteka v okviru vinskega sejma Vinovita, so koprska vina prav tako navdušila s svojo kakovostjo. Ocenjevanje poteka pod visokim pokroviteljstvom Mednarodne organizacije za trto in vino (OIV), med 196-imi vzorci iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Republike Češke, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Slovenije in iz Hrvaške pa si je klet Vinakoper prislužila eno zlato in štiri srebrne medalje. Z zlato medaljo je bilo nagrajeno vino Refošk Capo d Istria 2005, srebro pa so si prislužili Sivi pinot 2007, Cabernet Sauvignon Capo d Istria 2003, Sladki muškat 2007 in Capris Merlot 2005.

Glavni enolog in član uprave kleti Vinakoper Iztok Klenar: ťOdličja iz Srbije in Hrvaške so za nas posebno dobrodošla, saj gre za bližnje trge, s katerimi že tradicionalno dobro sodelujemo in so naš naslednji tržni izziv. Podeljeni zlati medalji, ki so si jih prislužila vina naše najprestižnejše blagovne znamke Capo d Istria pa nakazujeta, da tudi na tem področju prihaja čas polnih in lepo strukturiranih mednarodnih vin, z izrednimi sposobnostmi za staranje. To zagotovo velja tako za Refošk in Cabernet Sauvignon Capo d Istria, ki sta zorela v novih hrastovih barik sodčkih. Prav gotovo se jima obeta še navdušujoča prihodnost, saj njun čas še prihaja.Ť

Sicer so letos na Hrvaškem vina iz kleti Vinakoper nagradili že v Splitu na sejmu Gast v mesecu februarju. Tam so si zlato priznanje prislužili Cabernet Sauvignon Capo d Istria 2003, Shiraz Capo d Istria 2006 in Sladki muškat 2007. Srebrno priznanje je prejel Refošk Rex Fuscus 2007, bronasto pa penina Capris, klasična metoda.