Ribiška kulinarika

Bliža se 5. državno prvenstvo v ribiški kulinariki
DOBROTE MORJA, JEZER, REKA IN RIBNIKOV V RAČAH

Čeprav je do 5. državnega prvenstva v ribiški kulinariki ostalo še kar nekaj časa, organizatorji: Ribiška zveza Slovenije, Zveza ribiških družin Maribor in občina Rače – Fram, ne sedijo prekrižanih rok. Ničesar namreč ne prepuščajo naključju, in zato so prepričani, da bo v soboto, 28. junija 2008 od 9. ure naprej ob ribniku v Račah, vse v najboljšem redu.

Poleg 5. DP v ribiški kulinariki, bo hkrati potekalo tudi 9. srečanje funkcionarjev slovenskih ribiških družin, zvez ribiških družin in Ribiške zveze Slovenije, vsekakor pa bo zraven tudi veliko gostov in sploh obiskovalcev ter ljubiteljev narave in dobre kulinarike. Prav vsi bodo lahko uživali v enkratnih dobrotah slanih in sladkovodnih rib, torej dobrotah morja, jezer, reka in ribnikov sploh.

„Slovenski ribiči postajamo prepoznavni ne samo kot varuhi narave in njene življenjske pestrosti, marveč tudi kot vrhunski kuharji. Zato si želimo, da se ob našem srečanju prijateljsko pomerimo v ribolovu in malo bolj resno v kuharskih spretnostih. Svoje znanje pri pripravi jedi pa bomo dali v presojo strokovni komisiji in prijateljem“, pravi Marko Koračin, sekretar RZS, ki dodaja, da bo celodnevno „ribiško dogajanje“ v Račah izjemno bogato, saj bodo „ribiški bossi“ med drugim tudi tekmovali v lovu rib s plovcem.

Vsekakor pa bo v ospredju 5. državnega prvenstva kuharjev – ribičev za leto 2008, ki bo potekalo tako doma kot na prizorišču dogodka. Tekmovanje doma pripravljenih jedi je namenjeno ocenjevanju: namazov in biftekov, solat iz morskih in sladkovodnih rib, marinirane in na podoben način pripravljenih sladkovodnih in morskih rib (veljajo tudi slaniki), ribe pripravljene v klobase, polpete, dimljene ribe in ribe pripravljene na drug način. „Tekmovalci prinesejo na ocenjevanje jedila, ki so jih pripravili doma. Ocenjevanje v tej kategoriji je enotno za vse jedi, kar pomeni da ni posameznih kategorij glede na vrsto rib za pripravo jedi. V primeru enakega rezultata po zbranih točkah je absolutni zmagovalec tisti, ki je pripravil večjo količino obrokov-minimalna količina je 10 obrokov standardnih porcij. Po ocenitvi jedi je degustacija pripravljenih jedi za vse udeležence srečanja“, pravi Koračin, ki je predstavil tudi tekmovanje v lovu rib. Vsaka tekmovalna ekipa šteje 3 tekmovalce in vodjo ekipe. Zaželena sestava ekipe predsednik, tajnik in gospodar RD, tekmuje se strogo po tekmovalnem pravilniku RZ Slovenije (LRP), količina hrane je omejena na skupno maso 2 kg suhe hrane, za shranjevanje živih rib je obvezna uporaba iz mehkega materiala, čas tekmovanja pa je tri ure.

Na prizorišču srečanja, bo tekmovanje kuharjev v pripravi ribjih jedi potekalo v večih kategorijah, kot so sladkovodne ribe; pečene, ocvrte, na žaru pripravljene ribe in kuhane jedi iz sladkovodnih rib; morske ribe; morski sadeži: pečene, ocvrte, na žaru pripravljene ribe in morski sadeži in kuhane jedi iz rib in morskih sadežev. „Kuharji imajo največ tri ure časa za pripravo ocenjevalne jedi. Kuhar ima lahko pomočnika. Količina pripravljenih jedi je 10 standardnih obrokov – cca 4 litre juhe ali 2,5 kg pečenih rib. Kuharji prinesejo seboj: opremo-pribor za kuhanje oziroma peko in začimbe, organizator pa zagotovi po prehodnem pisnem zahtevku ribe. Organizator bo zagotovil nekatere vrste že očiščenih rib, kot so: krap, som, tolstolobik, amur, postrvi, in morski program – sardele, skuše in mešanica morskih sadežev. Vrsto in količino rib kuharji sporočijo skupaj s prijavo, ostale vrste rib si morajo tekmovalci zagotoviti sami. Te ribe pa ne smejo biti predhodno začinjene, tekmovalec pa jih mora pred začetkom kuhanja pokazati komisiji (doma začinjene ali na pol pripravljene ribe bodo sodniki izločili iz ocenjevanja v tekmovalni pripravi jedi, jih bodo pa lahko pripravljene ponudili prijateljem). Komisija bo razvrstila vse pripravljene jedi po vrstnem redu po doseženih točkah, na osnovi tega vrstnega reda se določijo tudi zmagovalci v posameznih kategorijah“, je dejal Koračin, ki obljublja številna priznanja in nagrade za najboljše tekmovalce v različnih disciplinah.

Sicer pa, vsaka ribiška družina ali sodelujoči lahko prijavi največ eno ekipo ribičev in dve ekipi kuharjev. Ribiči so si za soboto, 28. junija izmislili tudi „uradno“ geslo dneva: Dober prijem, dober tek in na zdravje!
Besedilo in foto: (ob)