Blia se 5. dravno prvenstvo v ribiki kulinariki
DOBROTE MORJA, JEZER, REKA IN RIBNIKOV V RAČAH
Čeprav je do 5. dravnega prvenstva v ribiki kulinariki ostalo e kar nekaj časa, organizatorji: Ribika zveza Slovenije, Zveza ribikih druin Maribor in občina Rače Fram, ne sedijo prekrianih rok. Ničesar namreč ne prepučajo naključju, in zato so prepričani, da bo v soboto, 28. junija 2008 od 9. ure naprej ob ribniku v Račah, vse v najboljem redu.
Poleg 5. DP v ribiki kulinariki, bo hkrati potekalo tudi 9. srečanje funkcionarjev slovenskih ribikih druin, zvez ribikih druin in Ribike zveze Slovenije, vsekakor pa bo zraven tudi veliko gostov in sploh obiskovalcev ter ljubiteljev narave in dobre kulinarike. Prav vsi bodo lahko uivali v enkratnih dobrotah slanih in sladkovodnih rib, torej dobrotah morja, jezer, reka in ribnikov sploh.
Slovenski ribiči postajamo prepoznavni ne samo kot varuhi narave in njene ivljenjske pestrosti, marveč tudi kot vrhunski kuharji. Zato si elimo, da se ob naem srečanju prijateljsko pomerimo v ribolovu in malo bolj resno v kuharskih spretnostih. Svoje znanje pri pripravi jedi pa bomo dali v presojo strokovni komisiji in prijateljem, pravi Marko Koračin, sekretar RZS, ki dodaja, da bo celodnevno ribiko dogajanje v Račah izjemno bogato, saj bodo ribiki bossi med drugim tudi tekmovali v lovu rib s plovcem.
Vsekakor pa bo v ospredju 5. dravnega prvenstva kuharjev – ribičev za leto 2008, ki bo potekalo tako doma kot na prizoriču dogodka. Tekmovanje doma pripravljenih jedi je namenjeno ocenjevanju: namazov in biftekov, solat iz morskih in sladkovodnih rib, marinirane in na podoben način pripravljenih sladkovodnih in morskih rib (veljajo tudi slaniki), ribe pripravljene v klobase, polpete, dimljene ribe in ribe pripravljene na drug način. Tekmovalci prinesejo na ocenjevanje jedila, ki so jih pripravili doma. Ocenjevanje v tej kategoriji je enotno za vse jedi, kar pomeni da ni posameznih kategorij glede na vrsto rib za pripravo jedi. V primeru enakega rezultata po zbranih točkah je absolutni zmagovalec tisti, ki je pripravil večjo količino obrokov-minimalna količina je 10 obrokov standardnih porcij. Po ocenitvi jedi je degustacija pripravljenih jedi za vse udeleence srečanja, pravi Koračin, ki je predstavil tudi tekmovanje v lovu rib. Vsaka tekmovalna ekipa teje 3 tekmovalce in vodjo ekipe. Zaelena sestava ekipe predsednik, tajnik in gospodar RD, tekmuje se strogo po tekmovalnem pravilniku RZ Slovenije (LRP), količina hrane je omejena na skupno maso 2 kg suhe hrane, za shranjevanje ivih rib je obvezna uporaba iz mehkega materiala, čas tekmovanja pa je tri ure.
Na prizoriču srečanja, bo tekmovanje kuharjev v pripravi ribjih jedi potekalo v večih kategorijah, kot so sladkovodne ribe; pečene, ocvrte, na aru pripravljene ribe in kuhane jedi iz sladkovodnih rib; morske ribe; morski sadei: pečene, ocvrte, na aru pripravljene ribe in morski sadei in kuhane jedi iz rib in morskih sadeev. Kuharji imajo največ tri ure časa za pripravo ocenjevalne jedi. Kuhar ima lahko pomočnika. Količina pripravljenih jedi je 10 standardnih obrokov – cca 4 litre juhe ali 2,5 kg pečenih rib. Kuharji prinesejo seboj: opremo-pribor za kuhanje oziroma peko in začimbe, organizator pa zagotovi po prehodnem pisnem zahtevku ribe. Organizator bo zagotovil nekatere vrste e očičenih rib, kot so: krap, som, tolstolobik, amur, postrvi, in morski program sardele, skue in meanica morskih sadeev. Vrsto in količino rib kuharji sporočijo skupaj s prijavo, ostale vrste rib si morajo tekmovalci zagotoviti sami. Te ribe pa ne smejo biti predhodno začinjene, tekmovalec pa jih mora pred začetkom kuhanja pokazati komisiji (doma začinjene ali na pol pripravljene ribe bodo sodniki izločili iz ocenjevanja v tekmovalni pripravi jedi, jih bodo pa lahko pripravljene ponudili prijateljem). Komisija bo razvrstila vse pripravljene jedi po vrstnem redu po doseenih točkah, na osnovi tega vrstnega reda se določijo tudi zmagovalci v posameznih kategorijah, je dejal Koračin, ki obljublja tevilna priznanja in nagrade za najbolje tekmovalce v različnih disciplinah.
Sicer pa, vsaka ribika druina ali sodelujoči lahko prijavi največ eno ekipo ribičev in dve ekipi kuharjev. Ribiči so si za soboto, 28. junija izmislili tudi uradno geslo dneva: Dober prijem, dober tek in na zdravje!
Besedilo in foto: (ob)