Uspeli Dnevi odprtih kleti Vipavske doline 2008

Tradicionalna, že četrta prireditev Dnevi odprtih kleti Vipavske doline, ki je potekala minuli vikend, je kljub slabemu vremenu uspela.
Sobotnega sprehoda med vinogradi se je sicer udeležilo manj pohodnikov, zato pa je bil bolje obiskan sobotni kulturni večer in tudi v nedeljo si je kleti ogledalo lepo število obiskovalcev iz vse Slovenije in tudi tujine, predvsem sosednje Italije.

Prireditev Dnevi odprtih kleti Vipavske doline 2008 se je začela v petek z Večerom merlotov. Organizatorji prireditve člani zavoda Komuni, ki povezuje vinarje in druge pridelovalce iz Zalošč in člani Vinske ceste spodnje Vipavske doline so se odločili, da paradnemu konju med rdečimi vini na Vipavskem posvetijo poseben večer. Merlot je v tem predelu Slovenije prisoten že stoletja, razmah pa so nasadi marlota doživeli v 50-ih letih prejšnjega stoletja. S pravilno nego v kleti je to vino, ki se pivcu neizbrisno vtisne v spomin. Večer merlotov je bil posvečen predstavitvi merlotov različnih pridelovalcev, ki so se odločili, da letos odprejo vrata svojih kleti. Obiskovalci so pokusili kar 17 vzorcev od mlajših, živahnejših merlotov, letnikov od 2004 do 2007, do uglajenih arhivskih merlotov letnikov 1995, in 1992, ki so zaokrožili večer in merlota iz sušenega grozdja, ki so ga postregli ob sladici. Za pravo spajanje hrane in vina je poskrbel priznani kuhar, Matjač Cotič, domačin iz Zalošč. Jedilnik so sestavljale jedi, ki izhajajo iz tradicije tega območja, od divjadi, do race in rib vse prepleteno z merloti. Vsaki jedi pa je kuhar vtisnil še svoj pečat in jo obogatil z dodatki, ki so jedilnik posodobili in obogatili.

MENU, VEČER Z MERLOTI
Aperitiv: Rose, Vina Dornberg, letnik 2007, suho, Vipavska dolina

Dimljena račja prsa na cikorji poširani v Merlotu
Dimljena šarenka na rukoli
Zličnik z zeliščnim sirom
Fazanova pašteta
Merlot, Tratnik, letnik 2007, suho, Vipavska dolina
Merlot, Kmetija na planjavi Šinigoj-Kavčič, letnik 2006, suho, Vipavska dolina
Merlot, Vina Vodopivec, letnik 2007, suho, Vipavska dolina

Zeliščna frtalja s pršutom in marmelado
Njoki z domačim zajcem
Široki rezanci z jurčki in domačo slanino
Merlot, Rojc-Polanc, letnik 2006, suho, Vipavska dolina
Merlot, Jejčič, letnik 2005, suho, Vipavska dolina
Merlot, Saksida, letnik 2004, suho, Vipavska dolina

Koruzna polenta z domačo klobaso in salamo
Mariniran svinjski file, zavit v bučkin carpaccio, pretaknjen z vejico rožmarina
Marinirana sliva, omaka iz suhih sliv
Reduciran Merlot z suhim grozdjem
Merlot, Vina Dornberg, letnik 2004, suho, Vipavska dolina
Merlot, Lisjak Radivoj, letnik 2003, suho, Vipavska dolina
Merlot, De Adami, letnik 2004, suho, Vipavska dolina

sorbet iz Merlota

Srnjak, ocvirkovka in divjačinska omaka iz robidnic
Merlot, Rikot, letnik 2002, suho, Vipavska dolina
Merlot, Slavček, letnik 2003, suho, Vipavska dolina
Merlot, Lisjak 1954, letnik 2003, suho, Vipavska dolina

Kvašeni češnjevi štruklji
Sladoled z okusom Merlota
Sveži marinirani gozdni sadeži
Merlot, Saksida, letnik 2007, sladko, vino iz sušenega grozdja, Vipavska dolina

Tris izbranih sirov z domačo marmelado
Merlot, Rojc-Polanc, letnik 2003,suho, pozna trgatev, Vipavska dolina
Merlot, Rikot, letnik 1995, suho, arhiva, Vipavska dolina
Merlot, Saksida, letnik 1992, suho, arhiva, Vipavska dolina

Ob odlični hrani in vinih je bilo težko izbrati najboljšo kombinacijo. Večina udeležencev, med njimi tudi strokovnjaki pa si je bila ob zaključku večera edina v oceni, da je bila hrana odlična in, da se je tudi lepo spajala z vini.

Sobotni dan je bil posvečen rekreaciji in kulturi. V popoldanskih urah so se udeleženci, zaradi slabega vremena se jih je zbralo le kakšnih 100, podali na sprehod med vinogradi, kjer so uživali v razgledu na sosednje vasi in griče posejane z vinogradi.

Kot že tradicija veleva so si udeleženci oddahnili pod stoletnim hrastom, kjer jih je pričakala tudi topla malica, domača jota s klobaso.

Ob pesmi so se vrnili v vas, kjer je v večernih urah ba kmetiji Lisjak potekal kulturni večer. Oblikovali so ga mednarodno uveljavljena kitarista Relja Turudić in Damjan Stanišič in člani moškega pevskega zbora Provox.

Nedelja pa je bila posvečena vinu. Obiskovalci so si lahko ogledali 19 domačij, kjer so lahko pokušali odlična vipavske vina. Vinarji so kleti odprli že ob 10:00 in z gosti uživali tja do večernih ur. Obiskovalci so se selili od kleti do klet in skozi ves dan je bilo na Vipavskem živahno. Tudi dež obiskovalcev ni motil, saj jih je grelo prijetno vzdušje in gostoljubnost vinarjev.

Dodatne informacije:
Ingrid Saksida
tel.+386(0)53017853,
fax.+386(0)53017854,
mob.+386(0)41208345
info@vinasaksida.com
www.vinasaksida.com