Tradicionalna, e četrta prireditev Dnevi odprtih kleti Vipavske doline, ki je potekala minuli vikend, je kljub slabemu vremenu uspela.
Sobotnega sprehoda med vinogradi se je sicer udeleilo manj pohodnikov, zato pa je bil bolje obiskan sobotni kulturni večer in tudi v nedeljo si je kleti ogledalo lepo tevilo obiskovalcev iz vse Slovenije in tudi tujine, predvsem sosednje Italije.
Prireditev Dnevi odprtih kleti Vipavske doline 2008 se je začela v petek z Večerom merlotov. Organizatorji prireditve člani zavoda Komuni, ki povezuje vinarje in druge pridelovalce iz Zaloč in člani Vinske ceste spodnje Vipavske doline so se odločili, da paradnemu konju med rdečimi vini na Vipavskem posvetijo poseben večer. Merlot je v tem predelu Slovenije prisoten e stoletja, razmah pa so nasadi marlota doiveli v 50-ih letih prejnjega stoletja. S pravilno nego v kleti je to vino, ki se pivcu neizbrisno vtisne v spomin. Večer merlotov je bil posvečen predstavitvi merlotov različnih pridelovalcev, ki so se odločili, da letos odprejo vrata svojih kleti. Obiskovalci so pokusili kar 17 vzorcev od mlajih, ivahnejih merlotov, letnikov od 2004 do 2007, do uglajenih arhivskih merlotov letnikov 1995, in 1992, ki so zaokroili večer in merlota iz suenega grozdja, ki so ga postregli ob sladici. Za pravo spajanje hrane in vina je poskrbel priznani kuhar, Matjač Cotič, domačin iz Zaloč. Jedilnik so sestavljale jedi, ki izhajajo iz tradicije tega območja, od divjadi, do race in rib vse prepleteno z merloti. Vsaki jedi pa je kuhar vtisnil e svoj pečat in jo obogatil z dodatki, ki so jedilnik posodobili in obogatili.
Aperitiv: Rose, Vina Dornberg, letnik 2007, suho, Vipavska dolina
Dimljena račja prsa na cikorji poirani v Merlotu
Dimljena arenka na rukoli
Zličnik z zeličnim sirom
Fazanova pateta
Merlot, Tratnik, letnik 2007, suho, Vipavska dolina
Merlot, Kmetija na planjavi inigoj-Kavčič, letnik 2006, suho, Vipavska dolina
Merlot, Vina Vodopivec, letnik 2007, suho, Vipavska dolina
Zelična frtalja s prutom in marmelado
Njoki z domačim zajcem
iroki rezanci z jurčki in domačo slanino
Merlot, Rojc-Polanc, letnik 2006, suho, Vipavska dolina
Merlot, Jejčič, letnik 2005, suho, Vipavska dolina
Merlot, Saksida, letnik 2004, suho, Vipavska dolina
Koruzna polenta z domačo klobaso in salamo
Mariniran svinjski file, zavit v bučkin carpaccio, pretaknjen z vejico romarina
Marinirana sliva, omaka iz suhih sliv
Reduciran Merlot z suhim grozdjem
Merlot, Vina Dornberg, letnik 2004, suho, Vipavska dolina
Merlot, Lisjak Radivoj, letnik 2003, suho, Vipavska dolina
Merlot, De Adami, letnik 2004, suho, Vipavska dolina
sorbet iz Merlota
Srnjak, ocvirkovka in divjačinska omaka iz robidnic
Merlot, Rikot, letnik 2002, suho, Vipavska dolina
Merlot, Slavček, letnik 2003, suho, Vipavska dolina
Merlot, Lisjak 1954, letnik 2003, suho, Vipavska dolina
Kvaeni čenjevi truklji
Sladoled z okusom Merlota
Svei marinirani gozdni sadei
Merlot, Saksida, letnik 2007, sladko, vino iz suenega grozdja, Vipavska dolina
Tris izbranih sirov z domačo marmelado
Merlot, Rojc-Polanc, letnik 2003,suho, pozna trgatev, Vipavska dolina
Merlot, Rikot, letnik 1995, suho, arhiva, Vipavska dolina
Merlot, Saksida, letnik 1992, suho, arhiva, Vipavska dolina
Ob odlični hrani in vinih je bilo teko izbrati najboljo kombinacijo. Večina udeleencev, med njimi tudi strokovnjaki pa si je bila ob zaključku večera edina v oceni, da je bila hrana odlična in, da se je tudi lepo spajala z vini.
Sobotni dan je bil posvečen rekreaciji in kulturi. V popoldanskih urah so se udeleenci, zaradi slabega vremena se jih je zbralo le kaknih 100, podali na sprehod med vinogradi, kjer so uivali v razgledu na sosednje vasi in griče posejane z vinogradi.
Kot e tradicija veleva so si udeleenci oddahnili pod stoletnim hrastom, kjer jih je pričakala tudi topla malica, domača jota s klobaso.
Ob pesmi so se vrnili v vas, kjer je v večernih urah ba kmetiji Lisjak potekal kulturni večer. Oblikovali so ga mednarodno uveljavljena kitarista Relja Turudić in Damjan Staniič in člani mokega pevskega zbora Provox.
Nedelja pa je bila posvečena vinu. Obiskovalci so si lahko ogledali 19 domačij, kjer so lahko pokuali odlična vipavske vina. Vinarji so kleti odprli e ob 10:00 in z gosti uivali tja do večernih ur. Obiskovalci so se selili od kleti do klet in skozi ves dan je bilo na Vipavskem ivahno. Tudi de obiskovalcev ni motil, saj jih je grelo prijetno vzduje in gostoljubnost vinarjev.
Dodatne informacije:
Ingrid Saksida
tel.+386(0)53017853,
fax.+386(0)53017854,
mob.+386(0)41208345
info@vinasaksida.com
www.vinasaksida.com